MM-mitalisti Ingebrigtsen: Olen vähän pettynyt, Semenya: 1.55 rikki seuraavaksi

MM-mitalisti Ingebrigtsen: Olen vähän pettynyt

Filip Ingebrigtsen taisteli Lontoosta Norjalle toisen MM-mitalin Karsten Warholmin 400 metrin aitojen mestaruuden jatkeeksi. Rohkea juoksu toi 1500 metriltä pronssia ajalla 3.34,56.

Espanja protestoi kisan jälkeen, että Ingebrigtsen esti neljänneksi sijoittunutta Adel Mechaalia juoksun päättäneen kiritaistelun lopussa, mutta protesti hylättiin. Mechaal oli neljäs ajalla 3.34,71.

Voiton vei Jukka Härkösen tallin Elijah Manangoi. Hän nousi loppuhetkillä kenialaisen joukkuetoverinsa Timothy Cheruiyotin ohi. Kenialaiset pinkoivat kaksoisvoiton ajoin 3.33,61 ja 3.33,99.

– Oikeastaan olen vähän pettynyt. Pysyin lopulta hyvin kenialaisten kannassa, mutta en aivan pystynyt vastaamaan heidän kiriinsä, Ingebrigtsen sanoi.

Kenialaiset hakivat menestystä joukkuetaktiikalla: Cheruiyot piti vauhtia ja Manangoi pysyi hänen kannoillaan.  Neljättä perättäistä mestaruutta tavoitellut Asbel Kiprop liittyi ryhmään 800 metrin jälkeen ja kolmikko nykäisi pienen eron muihin.

Rivakka vauhti (800 metriä 1.57,59 ja 1200 metriä 2.53,68) ei säikäyttänyt Ingebrigtseniä, joka roikkui kenialaisten perässä vaikka tuli hieman yllätetyksi 800 metrin jälkeen.

– Arvelin etukäteen, että kenialaiset rakentavat yhteistyössä vauhtijuoksua, että mukana olleet 800 metrin kaverit eivät pääsisi yllättämään loppusuoralla. Harmi kyllä, jäin vähän pussiin juuri, kun kenialaiset lisäsivät vauhtia. En päässyt heti kantaan. Oli pakko yrittää jättää muut ja juosta heidät kiinni, Ingebrigtsen kertaili.

Ingebrigtsen onnistui nousemaan mitalitaistoon, Kiprop sen sijaan hyytyi yllättäen yhdeksänneksi ajalla 3.37,24.

Semenya: Ensin alle 1.55:n, sitten ME?

Burundin Francine Niyonsaba ja Yhdysvaltain Ajee Wilsonin tekivät mitä tehtävissä oli, mutta Etelä-Afrikan Caster Semenya ei ollut pysäytettävissä naisten 800 metrillä. Hän kiri mestariksi kauden kärkiajalla ja maansa ennätyksellä 1.55,16.

Niyonsaba veti ensimmäiset 400 metriä 57,98. Wilson nousi rinnalle 600 metrin jälkeen ja kaksikko pinkoi kisan kärjessä rinta rinnan kohtia maalia, kunnes Semenya nousi vastustamattomalla rytminvaihdoksella mestaruuteen.

Rion olympialaisten tapaan Niyonsaba oli toinen, nyt ajalla 1.55,92. Wilson juoksi MM-pronssin ajalla 1.56,65. Rion kenialainen pronssimitalisti Margaret Wambui oli neljäs (1.57,54).

Semenyalla, 26, on 800 metriltä koossa hulppeat kolme MM-titteliä ja kaksi olympiavoittoa. Lontoon finaalin jälkeen häneltä kysyttiin, olisiko Jarmila Kratochvilovan ikuisena pidetty 800 metrin ME 1.53,28 sopiva seuraavaksi tavoitteeksi?

– Ensin täytyisi rikkoa 1.55,00 joka sekin vaatii rajusti töitä, mutta ehkäpä nyt olisi aika ottaa ME:n tavoitteeksi, Semenya puntaroi.

Ayana: Kivut palasivat kympin jälkeen

Kenian Hellen Obirin riemulla ei ollut rajoja, kun Rion olympiahopea kirkastui Lontoon MM-kisoissa 5000 metrin mestaruudeksi.

Lontoon MM-finaali oli tällä kaudella Kenian ennätyksen 14.18,37 juosseen Obirin ja Lontoon kisojen 10 000 metrin etiopialaisen mestarin Almaz Ayanan kaksintaistelu. Sen Obiri voitti ajalla 14.34,86. Ayana ehti maaliin ajassa 14.40,35, joka on hänen kauden parhaansa, vaikkakin hitaampi kuin jälkimmäinen 5000 metriä MM-kisojen kympillä.

– Näiden kisojen mestaruus ja hopea olivat minusta hienompi saavutus kuin se mitä Riossa juoksin. Minulla on ollut erilaisia vaivoja läpi kauden ja nyt kivut alkoivat taas 10 000 metrin jälkeen, Riossa 10 000 metrin mestaruuden ja 5000 metriltä pronssia napannut juoksija sanoi.

Lontoossa kärkikaksikko kiri muilta karkuun reilun kilometrin juoksun jälkeen. Kun Obiri teki viimeisellä kierroksella rytminvaihdoksen, Ayana ei enää kyennyt vastaamaan.

– Katsoin, että kun Ayana ei kerran lähde, päätin mennä itse. Minä todella janosin tätä mestaruutta, Obiri muisteli kiritaistelun alkua.

Hollannin etiopialaistaustainen Sifan Hassan oli 5000 metrillä kolmas ajalla 14.42,73. Saman värisen mitalin hän juoksi myös 1500 metriltä.

– Tein 1500 metrillä taktisen virheen ja pelkäsin, että niin käy nytkin. Tämä on minun matkani. Tulen vielä taisteleman Obirin ja Ayanan kanssa, mutta se vaatii vielä työtä, Hassa sanoi.

,

Barshim: Olin valmistautunut voittamaan

Qatarin korkeushyppytähti Mutaz Essa Barshim sai Lontoossa meriittilistaansa uransa ensimmäisen ulkoratojen arvokisamestaruuden. Hieman yllättäen siihen riitti 235:n ylitys.

Viime kesän olympiakisojen hopeamitalisti oli kisan ainoa 235:n ylittäjä. Hän nosti sen jälkeen riman 240:een ja teki kolme yritystä, joihin mahtui kaksi varsin kohtuullista hyppyä. Ylitys jäi kuitenkin haaveeksi.

–  Minä kaipaan hypätessä pientä kilpailua. Kun on jo voittanut kilpailun, sitä on jo tyytyväinen, Barshim kuittasi yritykset 240:stä.

– Olin asennoitunut voittamaan tämän kilpailun ja todella tyytyväinen, että pystyin siihen.

Lajin venäläisiin tulevaisuuden nimiin lukeutuva 20-vuotias Daniel Lysenko ponnisti toiseksi 232:n ylityksellä. Syyrian Majd Eddin Ghazal oli kolmas (229).

– Loukkasin jalkaani tänne tullessa. Se oli kipeä karsinnassa, mutta erityisen kipeä nyt finaalin lämmittelyssä. Ajattelin jo jättää finaalin väliin, mutta 220:n ylityksen jälkeen tilanne parani ja pystyin jatkamaan. Hienoa ottaa mitali ensimmäisissä aikuisten arvokisoissa, Lysenko sanoi.

Stevens yllätti, Perković palasi mestariksi

Kaksinkertainen olympiavoittaja Sandra Perković palasi väkevästi kiekonheiton maailmanmestariksi Lontoossa. Hän voitti maailmanmestaruuden Moskovassa neljä vuotta sitten, mutta jäi hopealle Pekingin MM-kisoissa toissa vuonna.

Lontoossa lajin kroatialainen supertähti sivalsi tuulettomassa säässä kaksi kertaa yli 70 metriä: 70,31 ja 70,28. Voitto ei kuitenkaan ollut aivan odotetun ylivoimainen, kun Australian Dani Stevens nousi hopealle Oseanian ennätyksellä 69,64.

– Kaikki osui nappiin ja oikealla hetkellä. Tätä ei oikein voi todeksi uskoa, Stevens hämmästeli heittoaan, jolla oma ennätys koheni 1,87 metriä.

Stevens ,29, heitti parhaansa viimeisellään. Sarjan toiseksi pisin heitto kantoi 66,59.

Australialaisheittäjä voitti maailmanmestaruuden Berliinissä 2009. Sen jälkeen hänen paras arvokisasijoituksensa on viime kesäisten Rion olympiakisojen neljäs sija. MM-pronssin vei Lontoossa Ranskan Mélina Robert-Michon, joka heitti 66,21.

Felixille 16. MM-mitali, Trinidad yllätti USA:n

Naisten 4 x 400 metrillä Yhdysvallat kiiti mestariksi joukkueella Quanera Hayer, Allyson Felix, Shakima Wimbley ja Phyllis Francis kauden kärkiajalla 3.19.02. Samalla Felix nousi 16 MM-mitalilla kaikkien aikojen eniten MM-mitaleita voittaneeksi yleisurheilijaksi.

Kotiyleisö pääsi kannustamaan toden teolla, kun Britannia oli toinen ajalla 3.25.00. Pronsille kiiti Puola (3.25,41).

Miesten 4 x 400 metrillä Trinidadin joukkue Jarrin Solomon, Jereem Richards, Machel Cedenio ja Lalondse Gordon yllätti suursuosikkina matkan lähteneen Yhdysvallat ajalla 2.58,61.

Yhdysvallat kiidätti kapulaa joukkueella Wilber London, Gil Roberts, Michael Cherry ja Fred Kerley.  Kvartetti johti kilpailua likimain loppuun asti. Viimeisessä vaihdossa USA kuitenkin menetti muutamien metrien etumatkan, Gordon pääsi Kerleyn kantaan ja nousi loppusuoralla ohi. Hopea heltisi Yhdysvalloille ajalla 2.58,61.

,

Ines Henriques kuittasi Lontoossa komeat 160 000 dollaria

,

Henriques kuittasi 160 000 dollaria

Portugalin Ines Henriques kuittasi 160 000 dollarin potin voittamalla kaikkien aikojen ensimmäisen naisten 50 kilometrin kävelyn ME-ajalla 4.05,56.

Viime hetkessä Lontoon kisaohjelmaan lisätyssä kilpailussa maaliin asti pääsi neljä mukaan lähteneistä seitsemästä urheilijasta.

Henriques sai 60 000 dollaria mestaruudesta ja 100 000 dollaria bonuksen MM-kisoissa tehdystä ME-tuloksesta.

Kokeneen 37-vuotiaan kävelijän uran paras saavutus ennen kuin Lontoon kisoja oli seitsemäs sija 20 kilometrin kilpailussa Osakan MM-kisoissa kymmenen vuotta sitten.

– Tavoite oli kävellä alle neljän tunnin ja kuuden minuutin, eli aiemman ME:n, mutta viimeiset viisi kilometriä olivat todella vaikeita, Henrique sanoi.

Arévalo vei 20 kilometriä

Miesten rivakkavauhtisella 20 kilometrillä Kolumbian Eider Arévalo, 24, käveli mestariksi maansa ennätyksellä 1.18.53.

– Vaikea kilpailu. Päätin kiristää vauhtia viimeisellä neljällä kilometrillä ja onnistuin lopussa nousemaan voittoon, Arévalo sanoi.

Toiseksi sijoittui ilman maatunnusta kilpaillut venäläinen Sergei Shirobokov kaksi sekuntia mestaruuden hävinneenä ajalla 1.18.55.

Naisten 20 kilometrillä kisaa johtanut kiinalainen Lyu Xiuzhi tuli diskatuksi aivan kisan loppuhetkillä. Mestariksi käveli maajoukkuetoveri Jiayu Yang ennätyksellään 1.26.18.

– Valmentajan laatiman taktiikan mukaan kävelin. Se toimi hyvin. Olen pahoillani Lyun puolesta, tuore mestari sanoi.