MM-maastoissa tuhdit palkintorahat, Kamworor taas voittoiskussa?

Kamworor aikoo juosta Farahilta jalat alta

Maastojuoksun MM-kisoissa Uganda Kampalassa jaetaan sunnuntaina tukevasti palkintorahaa. Miesten ja naisten kisoissa menestyville juoksijoille kolahtaa yhteensä 140 000 dollaria.

Rahaa on jaossa miesten ja naisten kilpailussa kuudelle parhaalle. Voittajan potti kilpailuissa on 30 000 dollaria. Toinen ja kolmas sija poikivat vielä 15 000 ja 10 000 dollaria.

Miesten matkalla Kenian Geoffrey Kamworor saattaa olla ensimmäinen MM-maastojen mestaruuden uusija sitten vuosien 2002-2006, kun Etiopian Kenenisa Bekele vei mestaruuksia.

Aikanaan Suomessa juoksijan uraansa viritellyt Kamworor voitti viime vuonna Cardiffissa puolimaratonin MM-tittelin, mutta jäi Riossa olympiakisojen 10 000 metrillä 11. sijalle.

MM-maastoja hän odottaa luottavaisena. Tältä kaudelta ainoa startti on helmikuun puolivälissä Nairobissa juostu Kenian maastomestaruuskisojen kolmas sija.

– Kisaan valmistautuminen on sujunut hyvin. Harjoittelu on ollut aika kovaa. Olen enemmän kuin valmis puolustamaan titteliä, juoksija sanoo Capital Sport –radioaseman haastattelussa.

Kovimmat haastajat puolustavan mestarin silmissä ovat kenialaiset joukkuetoverit, etiopialaiset ja amerikkalaiset. Hyvässä kunnossa ovat ainakin Kenian ja Etiopian hallitsevat maastomestarit Leonard Barsoton ja Getaneh Molla sekä Ugandan kärkinimi Joshua Cheptege.

Kamworor kokee, ettei hänellä ole menestyspaineita.

– Yleensä puolustavalla mestarilla on kovat paineet, kun katseet kohdistuvat häneen, mutta olen valmistautunut kisaan hyvin. Olen tehnyt harjoituksissa parhaani ja valmis taistelemaan ketä tahansa vastaan, Kamworor sanoo.

Sekaviesti kisojen uutuutena

Naisten matkan kilpailu on täysin auki. Kenian Agnes Tirop hakee jatkoa toissa vuoden mestaruudelleen. Hänen lisäkseen Kenian joukkueessa on sellaisia kestävyysjuoksun huippunimiä kuten Rion 1500 metrin mestari Faith Kipyegon ja Rion 10 000 metrillä neljänneksi juossut Alice Aprot sekä estejuoksun maailmanmestari ja olympiakakkonen Hyvin Kiyeng.

Etiopialaisten ykkösnimeksi povataan Senbere Teferiä, joka oli toissa vuoden kilpailussa ja saman vuoden MM-kisojen 5000 metrillä toinen.

MM-maastojen uutuus on kahdeksan kilometrin sekaviesti. Maajoukkueissa viestiä juoksee kaksi miestä ja kaksi naista missä tahansa järjestyksessä. Kilpailussa palkitaan neljä parasta joukkuetta. Voittaja saa 12 000 dollaria.

IAAF:n MM-maastoennakot