MM-kisojen 4. päivä: Mitä sanovat tänään urakkansa aloittavat?

MM-kisojen 4. päivä: Mitä sanovat tänään urakkansa aloittavat?

Millaisin ajatuksin MM-kisaurakkansa tänään aloittavat suomalaiset lähtevät liikkeelle Tampereella alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Ketä kaikki tänään suomalaisista on kisoissa mukana. Siitä seuraavassa:

Klo 9.30 miesten keihäänheiton karsinta (karsintaraja 72 metriä)

Narvi: Pesäpallossa huomasin, että heitto kulkee

Kankaanpään Seudun Leiskun keihäänheittäjä Teemu Narvi kilpailee ensimmäisessä karsintaryhmässä, eli pääsee nautiskelemaan varhaisesta herätyksestä. Narvi on ollut puolitoista vuotta Kuortaneella Petteri Piirosen valmennuksessa ja ottanut pitkiä kehitysaskelia. 

Piirosen mukaan voimatasojen nousun myötä Narvin suhteellinen voima on parantunut ja se näkyy raamikkaan heittäjän parantuneessa liikkumisessa.

Tekniikkakin on kehittynyt. Se taas näkyi Pihtiputaan keihäskarnevaalin nuorten kilpailussa, jossa Narvi heitti vastatuuleen ennätyksensä 75,15

– Keihäs pysyi tuossa heitossa paremmin poskella vetoon tullessa, eikä kärki karannut korkealle, kuten usein on käynyt, Narvi kertaili ennätysheittoaan

Narvi on MM-kisatilastossa kolmas. Edellä ovat vain 77,59 heittänyt Etelä-Afrikan Anro van Eeden ja 75,27 kiskaissut Turkin Ismet Pekbak.

Selkävaivat pilasivat Narvin viime kauden, mutta tänä kesänä 191-senttinen ja hieman yli satakiloinen heittäjä on kohentanut ennätystään jo useamman kerran. Narvin mukaan ykkösasia kehityksessä on ollut hyvä harjoituskausi Kuortaneella.

– Ei ole ollut suurempia ongelmia, Narvi sanoo.

Narvi harrasti nuorena yleisurheilun ohella pesäpalloa ja jääkiekkoa, jotka sitten jäivät keihäänheiton myötä.

– Pesäpallossa huomasin, että heitto kulkee. Isä on heittänyt joskus keihästä ja hän alkoi valmentaa. Siitä se lähti, Narvi kertoo.

Klo 9.35 naisten 100 metrin aitojen alkuerät

Keskitalo toivoo uutta kuntopiikkiä

Espoolainen, Eeva Kantomäen valmentaman pika-aituri Saara  Keskitalon ennätys on Turussa kesäkuun puolivälissä pinkaistu 13,88. Kesän toinen 14 sekunnin alitus syntyi heti perään Mannheimissa Saksassa, jossa Keskitalo juoksi 13,99. 

– Silloin oli kuntopiikki. Toivon mukaan saadaan tähän kisaan syntymään samanlainen, Keskitalo sanoo.

Kolmessa viimeisessä kilpailussaan Keskitalo on tehnyt tasaista jälkeä, mutta seuraava 14 sekunnin alitus on jäänyt odottamaan itseään. Keskitalo juoksee kolmannessa alkuerässä, eikä mieti aikoja tai vastustajien tilastotuloksia.

– Ehjää suoritusta lähden tekemään. Kentällä on kiva mennä. Siellä on ollut tosi hyvä fiilis ja kannustava yleisö, joka on tukenut hyvin urheilijoita, Keskitalo sanoo.

Savonlinnan Riennon Petra-Sofia Laakso juoksi oman ennätyksensä viime hetkessä 14,08 Jämsässä aitajuoksukarnevaaleilla. Joni Jäntin valmentama juoksija oli hyvässä vauhdissa jo talven hallikaudella ja pinkoi 60 metrin aidat 8,63, mutta keväällä oli pieniä ongelmia ja siksi juoksu löysi oikeille urille vasta kesän vanhetessa.

– Hallikauden jälkeen nilkassa oli luuödema. Se toi pieniä ongelmia. Muuten takana on ehjä  ja aitajuoksupainotteinen harjoituskausi, Laakso sanoo.

– Lähtö oman juoksu vahvuus, mutta nyt olen saanut juoksun lopunkin tulemaan paremmin.

Keskitalolle ja Laaksolle MM-kilpailut ovat uran ensimmäiset EM- tai MM-tason mittelöt.

Seitsenottelu: klo 10 pituus, klo 12.10 keihäs, klo 19.00 800 metriä

Pajasmaan ottelu ennätyksillä käyntiin

Sanni Pajasmaa teki seitsenottelun avauspäivänä ennätyksiä korkeudessa (165) ja 200 metrillä (25,34). Pika-aidat hän juoksi 14,49 ja työnsi kuulaa 12,67. Hän lähtee toiseen päivän 3267 pisteen kanssa sijalta 17.


1xb_4371.jpg

,

Klo 12.00 Naisten 200 metrin alkuerät

Francis: hakee jatkopaikkaa

Sara Francis juoksee ensimmäisessä erässä ja nelosradalla. Hän on tällä kaudella juossut ennätyksekseen 24,39. Erän kärkinimi on Yhdysvaltain nuorten mestaruuskisojen kakkonen Jayla Kirkland, joka on juossut matkan tänä vuonna 22,93.

Naisten 200 metrillä on viisi erää, joista kustakin neljä parasta etenee suoraan välieriin ja neljä nousee jatkoon aikavertailusta.

Kilpailun MM-tilastokärkiä ovat Yhdysvaltain Lauren Rain Williams ajalla 22,51 ja Tamara Clark ajalla 22,53. Francis on ennätyksellään tilastossa sijalla 41.

Klo 18.00 Miesten kolmiloikan karsinta (karsintaraja 15,80)                                                                                                                                  

Alingue: Kisatilanteesta pitää nauttia

Jari Katajan valmentama kolmiloikkaaja Iikka Alingue on äitynyt tällä kaudella loistovireeseen. Hän on parantanut ulkoratojen ennätystään 40 sentillä 15,50:een. 

– Ominaisuudet ovat kehittyneet aika hyvin talven aikana. Voimaa ja nopeutta on tullut lisää. Se mikä on aiheuttanut nopeamman hyppäyksen kehitykseen on, että olen saanut tekniikan toimimaan nopeammasta vauhdista, Alingue sanoo.

Janakkalan Janan loikkaaja on MM-kisatilastossa sijalla 21. Kolmiloikan karsintaraja on 15,80. Finaalipaikkaa vaatii hyvää onnistumista, mutta kun Alingue menee kentälle, hän ei mieti metrejä ja senttejä.

– Kisapaikalla koeta ottaa rennosti, pitää hauskaa ja nauttia siitä kilpailutilanteesta, Alingue sanoo.

– Sen jälkeen, kun näin, kuinka pituushyppääjiä kannustettiin, olen halunnut päästä kilpailemaan.

Kolmiloikassa MM-tilaston kärkinimi on 17-vuotias Jordan A. Díaz, joka on loikkinut tänä kesänä alle 18-vuotiaiden ME:n 17,41. Hänen lisäkseen kilpailussa on mukana kuusi tällä kaudella yli 16 metriä hypännyttä urheilijaa.

Klo 18.30 Miesten 4 x 100 metrin alkuerät

Pikaviestimiehistö alkueriin

Miesten 4 x 100 metrillä Suomen joukkueesta puuttuvat Samuel Purola ja Riku Illukka. Viestikapula kiikuttavat Jesse Väyrynen, Santeri Örn, Konsta Alatupa ja Tommi Mäkinen. Nelikon varamiehenä on  Daniel Savolainen.

– Viestijuoksussa kapula on muuttuva elementti. Se pitää saada maaliin asti, eli kellä vaan mahdollisuus, Örn muistuttaa viestijuoksun ailahtelevuudesta.

Pikaviestin alkueriä on kolme. Niistä kaksi parasta menee finaaliin ja kaksi nousee jatkoon aikavertailusta.

Starttilistat, aikataulut ja tulokset