MM-kisojen 3. päivä: Mitä sanovat tänään urakkansa aloittavat?

MM-kisojen 3. päivä: Mitä sanovat tänään urakkansa aloittavat?

Millaisin ajatuksin MM-kisaurakkansa tänään aloittavat suomalaiset lähtevät liikkeelle Tampereella alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Ketä kaikki tänään suomalaisista on kisoissa mukana. Siitä seuraavassa:

Naisten seitsenottelu, klo 9.30 100 m aj, klo 10.18 korkeushyppy, klo 17.55 kuula, klo 19.15 200 metriä.

Pajasmaa: Yhden lajin nysvääminen alkaisi kyllästyttää

Sanni Pajasmaa veistelee, että ”yhden lajin nysvääminen saattaisi alkaa kyllästyttää”. Helsingissä opiskeleva, alkujaan nurmijärveläinen moniottelija on energinen urheilija, joka nauttii moniottelun runsaista harjoitustunneista ja monipuolisuudesta.

– Nopeus ja sitä kautta 100 metrin aidat ja pituushyppy ovat minun vahvuuksiani.  Sitä on ainakin tällä hetkellä myös se, että löytyy tasaisuutta, Pajasmaa sanoo.

– Muista lajeista kuulakin kulkee, mutta sen tekniikassa on vielä paljon oppimista, kuten myös keihäänheitossa ja korkeushypyssä. Keihästä en ole paljon heittänyt. Se on tulevan vuoden projekti, Pajasmaa sanoo.

Pajasmaa, 18, nousi MM-kisoihin Norjan Jesshamissa nuorten moniotteluiden PM-kisoissa, jossa hän kokosi 5332. Kilpailussa Pajasmaa juoksi 100 metrin aidat 14,30, kiihdytti 200 metriä 25,20 ja ponkaisi pituutta 611 napakan myötätuulen tukemana. 

MM-kisoihin Pajasmaa lähtee hakemaan omia ennätyspisteitä.

– Kun ensimmäinen laji, 100 metrin aidat on ohi, ottelu menee omalla painollaan. Sitä ennen jännittää, mutta ei enää sen jälkeen. Toivottavasti saan nyt hyvän flow-tilan heti aidoista alkaen, Pajasmaa sanoo.

Ottelun suosikki Tampereella on keihäänheiton keskiviikkona voittanut ukrainalainen Alina Shuh, joka on koonnut 6177 pistettä. Hänen ykköshaastajansa on Itävallan Sarah Lagger, joka on otellut 6156 pistettä. Pajasmaa on Jesshamin pisteillään MM-tilastossa 23:s.

Naisten moukarin karsinta klo 9.40

Väänänen: Jos saisi yli 61 metrin

– Viimeinkin, Kiira Väänänen totesi Kaustisen moukarikarnevaalien kahdesta kilpailusta, jossa hän heitti 60,96 ja 61,75. Ne ovat hänen ennätyksiään ja kertovat, että 17- ja 19-vuotiaiden EM-kisoissa hyvää jälkeä tehneen heittäjän kunnonajoitus on onnistunut.

– Kroppa on herkistynyt, Väänänen kertaili, mistä ennätysheitot kumpusivat.

Lapinlahtelaista Varpaisjärven Virettä edustava heittäjä opiskeli Kuopiossa, mutta nyt ylioppilaaksi valmistuttuaan hän on palannut kotikulmille Pohjois-Savoon harjoittelemaan. MM-kisoihin hän lähtee kisatilaston 13. sijalta, joten ensimmäinen tavoite on finaalipaikka.

– Jos saisin yli 61 metrin lentämään, siihen olisin tyytyväinen, Väänänen sanoo.

MM-kisojen karsinnassa karsintaraja on 62 metriä. Kilpailun tilastosuosikki on kuulan, kiekon ja moukarin kanssa MM-kisoissa kilpaileva Yhdysvaltain Alyssa Wilson, joka on heittänyt kauden kärkituloksen 66,99.

Wilson voitti keskiviikkona kuulantyönnön karsinnan, mutta jäi finaalissa ilman tulosta, joten menestysnälkää on. Kisojen avauspäivänä hän varmisti paikan kiekon finaalissa, joka heitetään tänään illalla.

Miesten 3000 metrin esteiden alkuerät klo 10.15

Hautala: 9.05:n aikataulu on laadittu

Wilho Hautala on toisen polven estejuoksija, joka on perheen muiden lasten Walten, Wäinön ja Jannan tapaan valinnat kestävyysjuoksijan uran ja kehittynyt isänsä Ville Hautalan valmennuksessa. Ville Hautalalla on omalta uraltaan plakkarissa 11 Kalevan kisojen mitalia ja kokemusta EM- ja MM- ja olympiakisoista.

– Isä on nyt takasuoralla huutamassa väliaikoja. Hän ei ole koskaan prässännyt meitä juoksemaan millään tavalla, vaan on antanut meille tilaa tehdä kasvaa, Wilho kiittelee.

Hautala juoksee kahdesta alkuerästä jälkimmäisessä. Finaaliin etenee erien viisi parasta ja viisi aikavertailusta. Hautalan tavoite on juosta keväällä Belgiassa syntynyt oma ennätys 9.12,51 uusiin puihin,

– Aikataulu on laadittu 9.05:een aikaan tähtäävälle vauhdille. Vielä juhannuksena Kuortaneella ja lajikarnevaaleilla Jämsässä juoksu oli vähän tukkoista, mutta nyt tuntuu, että kunto on noussut. Treeneissä on kulkenut hyvin, Hautala sanoo.

Samaa kieltä puhuu hiljattain Lahden Tähtikisoissa juostu oma ennätys 3.54,46. MM-kisatilastossa Hautalan sijoitus on 23:s. Tilaston kärkinimet tulevat Itä-Afrikan kestävyysjuoksun kehdosta: Ugandan Albert Chemutai (8.17,17), Kenian Leonard Bett (8.21,40) ja Etiopian Getnet Wale (8.29,0).

Miesten 400 metrin aitojen alkuerät klo 10.35

Kittilä: Tavoitteena on ennätysjuoksu

Pyhäjoen Wirran Vesa Kittilä onnistui juhannuksena Saarijärvellä: 400 metrin aidat kulki ennätysvauhtia 53,46 ja toi paikan MM-kisoissa. Kittilän toiveissa on ottaa askel eteenpäin MM-kisojen alkuerissä.

– Tavoitteena on ennätysjuoksu. Saarijärvellä pääsin sinne kuudennelle, seitsemännelle aidalle 14 askeleella. Täällä pitää juosta samalla tavalla kovaa, Kittilä sanoo.

Kittilä opiskelee Kuortaneen urheilulukiossa ja on siellä Olga Hämäläisen valmennuksessa. Kotona Pyhäjoella harjoittelu on isän, Ari Kittilän käsissä. MM-kisoja Kittilä aikoo käyttää opinahjona tulevia vuosia ajatellen.

– Tämä kisaa antaa kokemusta tulevaisuuden arvokisoihin. Jatkossa osaan ihan eri lailla olla arvokisoissa, kun tietää etukäteen, miten kaikki toimii, Kittilä sanoo.

MM-kisoissa Kittilä pääsee alkuerään 7. radalta. Erän suosikki on Yhdysvaltain nuorten mestaruuskisojen hopeamitalisti Quivell Jordan, joka on juossut matkan 50,21.

– Juoksu on tuntunut harjoituksissa hyvältä. Täällä pitää aloittaa kovaa, katsotaan kuinka hyvin juoksu tulee loppuun asti, Kittilä sanoo.

MM-kisatilastossa Kittilä on 42. sijalla.

Naisten pituushypyn karsinta klo 10.18

Mäkinen: vauhtijuoksu on alkanut kulkea

Tampereen Pyrinnön pituushyppääjä Olivia Mäkinen on kilpailun järjestävän seuran ainoa edustaja MM-kisoissa. Mäkinen on ylöjärveläinen on moniottelija-pituushyppääjä, joka ponnisti juhannuksena 591 ja kuun vaihteessa pituushypyn- ja kolmiloikan lajikarnevaaleilla Jämsässä tasan kuusi metriä. Se nosti hänet MM-joukkueeseen.

– Ennätyshyppyjen takana on vauhtijuoksun paraneminen. Olen saanut sen kiihtymään hyvin lankulle, Mäkinen kertoo.

– Kun vauhtijuoksu on kulkenut, hyppy ei ole enää lähtenyt niin nokilleen, kun olen ehtinyt ponnistaa ajoissa.

Mäkinen on monipuolinen urheilija, jolle moniottelu on pituushypyn ohella toinen vaihtoehto. Nyt painotus on pituushypyssä.  

Mäkinen on MM-tilastossa sijalle 24. Kisan suursuosikki on pituushyppääjä-pika-aituri Tara Davis, joka on ponkaissut tällä kaudella 671.

 


1xa_3303.jpg

,

Miesten 200 metrin alkuerät klo 11.30

Illukka jahtaa ennätystä

Riku Illukka juoksi 100 metrillä välieriin ja tavoittelee 200 metrin alkueristä ennätystä, joka voisi tuoda myös jatkopaikan.

– 200 metriltä lähden hakemaan omaa ennätystä ja mahdollista välieräpaikkaa. Taso täällä on todella kova taso. Täytyy yrittää saada mahdollisimman paljon juoksuja, Illukka sanoo.

Illukka juoksee neljännessä alkuerässä ja seitsemättä rataa. Erän kärkinimi on 20,70 tällä kaudella juossut Etelä-Afrikan Ruben Els.

Illukka on MM-tilastossa sijalla 39. Juoksun tilastosuosikki on 100 metrin pronssimitalisti, Yhdysvaltain 20,39 juossut Eric Harrison.

,


1xa_4011.jpg

,

Illan muut suomalaislajit:

Naisten 100 metrin välierät klo 18.00:

Sara Francis juoksee toisessa välierässä. Kolmesta erästä kaksi parasta etenee suoraan loppukilpailuun ja kaksi nousee mukaan aikavertailusta. Francisin tavoite on ennätyksen 11,75 parantaminen. 

Alkuerien nopeimmat olivat Jamaikan Brianna Williams, joka juoksi  11,28, britti Kristal Awuah (11,35) ja Yhdysvaltain Twanisha Terry (11,37).

Naisten seiväshypyn finaali klo 18.20

Saga Anderssonin hyppy kulki mainiosti karsinnassa.

– Se toi hyvin itseluottamusta. Finaalissa pitää vain saada verryttelyhypyt onnistumaan, Andersson totesi.

Ruotsin Lisa Gunnarsson on kisan tilastosuosikki. Anderssonin toiveissa on parantaa ulkoratakauden parasta 437, joka voisi riittää korkealle.

Naisten 400 metrin aitojen välierät klo 18.50

Naisten 400 metrin kolmesta välieristä finaalin menee kaksi parasta ja kaksi aikavertailusta. Finaalipaikka vaatii ykköserässä kolmosradalta juoksevalta Viivi Lehikoiselta hyvää onnistumista ja kolmoserässä seitsemänneltä radalta liikkeelle lähtevältä Nea Mattilalta aivan nappisuoritusta alkuerän tapaan.

Naisten kiekonheiton finaali klo 19.35

Helena Leveelahti teki kiekon karsinnassa vakuuttavaa jälkeä. Hän on finaalissa kuluvan kauden tilastoissa viides, joten edellytyksiä on taistella kärkipään sijoitusta. Heitto on viime aikoina toiminut hyvin.

– Lantion lyönti heiton on lopussa on parantunut, Leveelahti sanoi karsinnan jälkeen.

Kisan tilastosuosikki on Moldova Alexandra Emelianova.

Starttilista, tulokset ja aikataulut