MM-kisojen 2. päivä: Mitä sanovat keskiviikkona MM-urakkansa aloittavat?

MM-kisojen 2. päivä: Mitä sanovat keskiviikkona MM-urakkansa aloittavat?

Mitä sanovat keskiviikkona urakkansa Tampereella alla 20-vuotiaiden MM-kisoissa urakkansa aloittavat suomalaiset ja ketkä kaikki jatkavat urakkaansa.Siitä seuraavassa:

Miesten 110 m:n aitojen alkuerät klo 9.05

Väyrynen: Aamuherätystä on harjoiteltu

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Jesse Väyrysen on kesän mittaan juossut 110 metrin aidat kuusi kertaa. Jos lasketaan pois yksi aita törmäämisen tuoma keskeytys, neljä viidestä maaliin päättyneestä kilpailusta on kohentanut juoksijan ennätystä.

Väyrysen, 18, ennätys on tällä haavaa 14,37. Mistä moinen kehitys?

– Liikkuvuus on parantanut ja sitä kautta aitominen on saatu helpommaksi. Myös ensimmäiselle aidalle tulo on parantunut, Väyrynen sanoo.

– Sen lisäksi olen yrittänyt ottaa juoksemisen rennosti, tehnyt kaiken niin hyvin kuin osaan, enkä ole ottanut paineita, Väyrynen sanoo.

MM-kisoista Väyrynen hakee kokemusta ja oppia. Yksi sellainen on alkueräjuoksu arvokisoissa heti aamutuimaan. Väyrysen alkuerä starttaa jo kello 10.12. 

– Aamuherätystä on harjoiteltu. Oma ennätys on tavoitteena, Väyrynen vakuuttaa.

Yleisurheilun ohella Väyrynen viihtyy jalkapallon parissa katselijana ja myös pelikentällä.


7d2_1391.jpg

Helena Leveelahti ylitti toisellaan kiekon karsintarajan reippaasti ja hakee keskiviikkona finaalipaikkaa myös kuulassa.

,

Naisten kuulan karsinta klo 10.15 ja finaali klo 16.35

Leveelahti: Finaalipaikka tavoittelen

Helena Leveelahti työntää torstaina aamulla kuulantyönnön karsintakilpailussa kello 10.15. Karsintaraja on 15,50. Leveelahti on tänä vuonna työntänyt ennätyksekseen 14,68. Sillä hän on MM-kisatilastossa 19:s.

– Finaalipaikkaa lähden tavoittelemaan kuten kiekonheitossakin, Leveelahti sanoi.

MM-kisatilaston kärkitrio on Kiinan Zhang Linru (17,33), Jorinde van Klinken Hollanti (17,28) ja Yhdysvaltain Alyssa Wilson (17,21)

Naisten 400 metrin aitojen alkuerät klo 10.30

Lehikoinen: Vikat treenit menivät hyvin

Viivi Lehikoinen ennustaa tasaista taistelua Tampereen MM-kisojen naisten 400 metrille.

– Siinä 56-58 sekunnin välissä on paljon porukkaa. Tulee tasainen kilpailu, Lehikoinen ennustaa.

Lehikoisella on palkintokaapissa arvometallia 17- ja 19-vuotiaiden EM-kisoista. Tampereen MM-kisoissa hän on kisatilastossa 13:s. Kauden paras juoksu on toistaiseksi kulkenut 58,30, mutta edellytyksiä parempaan on.

– Vikat treenit ovat menneet ihan hyvin. Tein viimeiset kovat treenit viikko sitten Jämsänkoskella, Lehikoinen sanoo, eikä ennustele aikojaan.

– Juoksu kerrallaan mennään. Tämä on jännittävä paikka kaikille. Pitää vain keskittyä vain aina seuraavaan, Lehikoinen sanoo.

Tilaston kärjessä on kolme alle 57 sekunnin juossutta urheilijaa: Etelä-Afrikan Zeney Van Der Walt (55,05), Jamaikan Shiann Salmon (55,78)ja Kanadan Xahria Santiago (56,69).

– Välierässä pitää jo mennä kovaa, jos aikoo finaaliin.

Mattila: Kaikki peliin

MM-starttiin Lehikoinen on valmistautunut seuratoverinsa Nea Mattilan kanssa, jolle Tampereen MM-kisat ovat uran ensimmäiset arvokisat 400 metrin aiturina.

– Viivin kanssa on juteltu paljon ja tsempataan toinen toisiamme ja ollaan päätetty, että ajatellaan mahdollisimman positiivisesti, eikä aleta rypeä jännityksessä, Mattila sanoo.

Mattilan ura 400 metrin aitajuoksun parissa on alkanut lupaavasti. Hyvänä 400 metrin juoksijana hän otti aidat ohjelmaansa viime vuonna ja pudotti tänä kesänä ennätyksensä 59,57:ään, vaikka mykoplasma viivästytti tuntuvasti kilpailukauden alkua,

– Se lähti siitä, että 400 metriä kulkee ja on kimmoisuutta, niin 400 metrin aidoissa on helpompi yrittää pärjätä kansainvälisesti kuin sileällä 400 metrillä. En kuitenkaan sanoisi, että 400 metrin aidat on valikoitunut minun lajiksi, juoksen edelleen myös 400 metriä, Mattila sanoo.

Tampereella Mattila tavoittelee nappijuoksua. 

– Näissä kisoissa minun täydellinen juoksu on sellainen, että lähden kovaa, kovempaa kuin mitä olen lähtenyt tämän kesän kisoissa, juoksen rennosti, aidat tulevat sillä tapaa mukavasti, ei tule sipsuttelua ja taistelen ne viimiset aidat, Mattila sanoo. 

Mihin olet tyytyväinen, kun kisat ovat ohi?

– Kun tiedän maalissa, että olen tehnyt aivan kaikkeni, että hapottaa, päätä särkee ja kurkuun sattuuu, Mattila sanoo.

Naisten 100 metrin alkuerät klo 12.27

Francis: Nyt ei jäpitellä

Sara Francisisin mukaan kintereissä on pari päivää ollut sellainen tunne, että pitäisi päästä radalle ja kilpailemaan. Keskiviikkona se toteutuu, kun Francis kiihdyttää 100 metrin alkuerässä, jossa juoksee yksi kilpailun suosikeista 10,99 tänä vuonna juossut Yhdysvaltain Twanisha Terry.

Kiuruveden sprintteritähti on tällä kaudella juossut 10,75. Ratinan stadionilla hän ei mieti aikoja.

– Tavoitteena on juosta mahdollisimman rennosti. Se on ollut koko kauden teemana, eli jäpitetä ja nosteta juostessa olkapäitä korviin, Francis sanoo pienen hymyn kera.

– Välieräpaikka olisi 100 metrille hieno juttu.

Francis on MM-kisatilastossa sijalla 33. Alkueristä jatkoon menee erän neljä parasta ja neljä aikojen perusteella. Alkuerässään Francis kesän tilastoilla kuudenneksi nopein.

Miesten moukarin karsinta klo 13.40

Koskinen: Ei muuta kuin rennosti vaan

Kauhajoen Karhun moukarinheittäjä Veikka Koskinen sai hyvät neuvot Tampereen MM-kisoihin siskoltaan Suvilta, joka heitti vuoden 2016 nuorten MM-kisoissa pronssia.

– Ei muuta kuin rennosti vaan, Koskinen kuvailee siskonsa neuvoa.

Koskinen, 18, on tällä kaudella heittänyt ennätyksekseen 68,37. Se on hänelle kauden selvästi pisin heitto ja vie hänet MM-kisatilastossa 30. sijalle.

– Tulosta en uskalla arvalla, mutta jos se on 66 metrin yli, sitten se on ok, Koskinen vastaa kysymykseen, mihin hän on tyytyväinen, kun oma MM-urakka on ohi.

Koskinen heittää keskiviikkona toisessa karsintaryhmässä, joka aloittaa kello 13.40. Karsintaraja on 74 metriä. Koskisella on tiedossa mihin hän ajatuksensa karsinnassa keskittää.

– Heiton ydinasiat minulla ovat saada heittoon hyvä loppu ja alku lähtemään hyvälle ladulle.

Koskinen on harrastanut yleisurheilun ohella koripalloa, mutta siskon heittoharrastus innosti Veikankin moukarinheiton pariin.

– Vapaa-ajalla soittelen kitaraa ja pleikallakin tulee oltua, Koskinen kertoo.

Miesten moukarinheiton tilastokärki Tampereella on 81,32 heittänyt Kreikan Hrístos Frantzeskákis. Toinen 80 metriä rikkonut heittäjä on britti Jake Norris tuloksella 80,45.

Miesten seiväshypyn karsintakilpailu klo 17.00

Koskiaho: Pitää nauttia joka hetkestä

Karijoen Tapparan seiväshyppääjä Santtu Koskiaho on intoa täynnä miesten seiväshypyn MM-karsintakilpailun aattona. Toiveena on imeä oppia uran toisesta junioreiden arvokilpailusta.

– Pitää nauttia jokaisesta hetkestä, Koskiaho sanoo.

Koskiaho, 19, on keskittynyt seiväshyppyyn vasta kolme-neljä vuotta. Sitä ennen aika veivät myös ”kaikkien kymmenottelulajien ohella” laskettelu ja jalkapallo. Hyppytekniikkaansa Koskiaho kuvailee näin.

– Ehkä se tapa, jolla Sergei Bubka hyppäsi nuorena on lähimpänä sitä tapaa, jolla minä hyppään, eli päästän alussa alakäden vähän löysemmäksi ja itseäni vastaa. En hyppää suoralla alakädellä, kuten vaikka Renaud Lavillenie, Koskiaho sanoo.

Koskiaho ylitti talven hallikaudella 520. Kesän paras tulos on tasan viisi metriä, joka on mennyt kolmesti. Harjoitusten perusteella kunnon ajoitus on onnistunut,.

– Alkukesä oli vaikea, mutta viimeinen hyppyharjoitus oli ihan hyvä. Hypyt kulkivat hyvin minun omalla tasolla, Koskiaho sanoo.

Lahjakas hyppääjää hakee MM-kisoista ennen muuta kokemusta ja oppia tulevaisuutta varten. Karsinnassa aloitetaan korkeudesta 480, joka on myös Koskiahon aloituskorkeus.

– Kaikki korkeudet hyppään. En usko, että loppukilpaıluun vaaditaan karsintarajan 535 ylitystä. Luulen, että 520-525 riittää Koskiaho arvioi kisan tasoa.

Lajin suursuosikki on ruotsalainen junioreiden ME-mies 593 Armand Duplantis. Tilastoista löytyy hänen lisäkseen kuusi vähintään 550 ylittänyttä hyppääjää.

Naisten keihäänheiton finaali klo 18.50

Kinnunen: Finaalista haetaan kauden parasta

Elina Kinnunen heittää naisten keihään finaalissa. Hän sinetöi finaalipaikan heittämällä karsinnassa 50,23.

– Finaaliin lähdetään heittämään hyvä heitto, kauden parasta ja ennätyksen kimppuun. Sitä kautta tulevat pistesijat ja mitalitoiveet, Kinnunen sanoi karsinnan jälkeen.

Kinnusella on mitali edellisistä 17- ja 19-vuotiaiden EM-kisoista. Hänen kauden pisin heittonsa on kantanut 52,02.

Karsinnan parhaat olivat Italian Sara Zabarino, joka heitti 53,99 ja hänen maajoukkuetoverinsa, joka heitti 53,49.

 

,


1xa_3146.jpg

,

Naisten 3000 metrin loppukilpailu klo 18.55

Snäll 3000 metrin finaalissa

Astrid Snällin urakka MM-kisoissa jatkuu 3000 metrin loppukilpailussa. Snäll juoksi kisojen avauspäivänä 3000 metrin esteiden alkuerissä ennätyksensä 10.12,67.

Kauden parhaalla 3000 metrin noteerauksellaan 9.48,25 Snäll on MM-kisatilastossa 21. sijalla.

MM-tilaston ainoa 9 minuutin alittaja on Japanin Nozomi Tanaka ajalla 8.58,53.

Miesten 100 metrin välierät klo klo 17.50 ja finaali klo 20.05.

Purola ja Illukka 100 metrin välierissä

Samuel Purola ja Riki Illukka juoksevat 100 metrin välierissä: Purola on ensimmäisessä välierässä ja Illukka kolmannessa. Eristä menee loppukilpailuun kaksi parasta suoraan ja lisäksi kaikkien erien aikavertailusta kaksi juoksijaa.

Purolan erässä kaksi nopeinta tämän kauden aikojen perusteella ovat Yhdysvaltain Anthony Schwartz ja Indonesian Lalu Muhammad Zohri ajoin 10,09 ja 10,25. Illukka juoksee kolmannessa erässä, jonka kärkinimet tämän kauden aikojen perusteella ovat Australian Jake Doran ja E-Afrikan Thembo Monareng, jotka ovat juosseet 10,15 ja 10,18.

Kymmenottelu Klo 9.05 110 m aj, klo 9.55 kiekko klo 12.40 seiväs, klo 16.30 keihäs ja klo 19.25 1500 metriä.

Toivosella toisen päivän haaste

Juuso Toivonen urakoi väkevästi 3688 pistettä kymmenottelun avauspäivänä ja on kilpailussa yhdestoista. Hänen urakkaansa jatkuu keskiviikkona viidellä lajilla.

aikataulu ja starttilistat