MM-kilpailujen pistesija ei Helanderia tyydyttänyt: ”Heiton lopussa oli liian paljon intoa”

Oliver Helander jätti Budapestin MM-areenan rahtusen pettyneenä. Seitsemäs sijan keihäänheiton finaalissa oli pykälän parempi kuin Eugenen MM-kilpailuissa viime kesänä, muttei sitä mitä Helander toivoi ja tavoitteli.

–  Mitali olisi tänään ollut otettavissa. Kultaheittokin olisi varmaan ollut mahdollinen, jos tekniikka olisi toiminut. Fyysinen vire oli tänään hyvä. Kroppa oli todella hyvä, Helander totesi.

Intian Neeraj Chopra kirkasti Budapestissa viime vuoden Eugenen MM-kilpailujen hopean mestaruudeksi 88,17 kantaneella heitolla, joka syntyi epäonnistuneen avausheiton jälkeen toisella kierroksella. Toissakesänä Chopra voitti jo olympiakultaa Tokiossa.

Pakistanin Arshad Nadeem sivalsi toiseksi kauden parhaallaan 87,82 ja tshekki Jakub Vadlejch uusi viime vuoden MM-pronssinsa tuloksella 86,76. Saksan Julian Weber jäi neljänneksi ja Saksan joukkue ensi kerran MM-historiassa ilman yhtäkään mitalia.

– Chopralla on varma tekniika. Pakistanilaisella on todella kova käsi, Helander totesi.

Helander: ”Heitoissa oli ehkä liikaa yritystä”

Helander heitti parhaansa heti ensimmäisellä kierroksella. Maltilla rakennettu heitto kantoi 83,38.

– Eka oli perusvarma. Sen jälkeen tuli tekniikkaongelmia ja heitoissa oli ehkä liikaa yritystä, Helander arvioi.

Sarjan kolmesta mitatusta heitosta toiseksi pisin oli viimeinen, jonka kantoi 82,85.

– Kolmas ja neljäs menivät vähän läpi, viidennellä ja kuudennella sain taas vähän kiinni hommasta. Viidenteen yritin ottaa vähän vauhtia pois. Viimeinen oli aika lähellä, mutta keihäs ei lähtenyt hyvään asentoon. Sain siinä heiton vähän paremmin tukea vasten.

”Heiton lopussa on liian paljon intoa”

Helander on tuskaillut tukijalan käyttöön liittyvän tekniikkaongelman kanssa pitkin kilpailukautta. Kauteen on mahtunut hyviä heittoja, mutta tasaisuutta on uupunut ja nappi antaa odottaa itseään.

– Heiton lopussa oli liian paljon intoa. Tulee liian kiire. Vasen puoli täytyisi pitää paremmin suljettuna. Sitä kautta tuki pitäisi paremmin, Helander analysoi.

Yksi Helanderin teemoista kilpailuheitoissaan on ollut pysyä lopussa pystyssä. MM-finaalissa hän päätti syöksyä heiton perään.

– Päätin heittää sen mukaan, mikä tuntuu parhaalta. Olen heittänyt syöksymällä ennätykseni ja ME:kin on heitetty niin, Helander muistutti.

Helander pääsee uudelleen kovaan kansainväliseen seuraan hakemaan pitkää heittoa jo alkavalla viikolla torstaina Timanttiliigan Zürichin osakilpailussa.