MM-joukkueen koko ratkeaa juhannuksena Oulussa – Salonen: 20-23 urheilijan joukkue on realismia

Juhannusviikonvaihteen kaksipäiväinen (25.-26.6.) Valkean Kaupungin kisat -rankingkilpailu ratkaisee, millainen on Suomen joukkue yleisurheilun MM-kisoissa Eugenessa Yhdysvalloissa 15.-24. heinäkuuta.

Oulun kilpailussa jaetaan normaalisti Kalevan kisoista tarjolla olevan B-kategorian mukaiset sijoituspisteet.

– Meillä on ollut hiukan terveyshuolia kevään ja alkukesän aikana, ja vaikka nekin välillä kuuluvat huippu-urheiluun niin huonoa tuuriakin on ollut nyt mukana. Kokonaisnäkymä MM-kisoja ajatellen on viimeisen kahden viikon aikana kääntynyt kuitenkin varsin positiiviseksi, sanoo Suomen Urheiluliiton (SUL) huippu-urheilun valmennuspäällikkö Tuomo Salonen.

– Meillä on laaja rintama kansainvälisen tason urheilijoita ja myös monipuolisesti eri lajiryhmistä ja lajeista. Yllättävänkin monella urheilijalla on Oulussa mahdollisuus kamppailla paikasta MM-kisoissa. Tämän hetken arvio ja näkymä on, että MM-joukkueen koko kasvaa yli 20 urheilijaan. Jokainen lisäpaikka tuohon 20:n päälle olisi erittäin positiivinen juttu!

Viimeinen päivä tulosten tekoon on sunnuntaina. Suomen joukkueen loput urheilijat valitaan 27. kesäkuuta ja 1. heinäkuuta.

– Maanantaina valitaan urheilijoita, jotka ovat saavuttaneet tulosrajan. Heinäkuun ensimmäinen päivä puolestaan valitaan ne, jotka nousevat joukkueeseen Kansainvälisen yleisurheiluliiton rankingin kautta, Salonen kertoo.

Kristian Pulli on tukevasti kiinni MM-kisapaikassa rankingin kautta.

Miesten lajeissa useita lähes varmoja kisapaikkoja

Oulussa kilpailee käytännössä MM-paikan rankingin kautta jo varmistaneita urheilijoita, sellaisia urheilijoita, jotka taistelevat viimeisistä rankingpaikoista hyvissä asemissa sekä urheilijoita, joilla voi olla MM-kisoihin mahdollisuus, mutta se ei ole täysin omissa käsissä.

– Arvioinnin tekee monimutkaiseksi se, että me emme tiedä kuinka moni urheilijoista, jotka ovat jossakin lajissa sisällä tulosrajan tai rankingin kautta, ei lopulta lähde MM-kisoihin. Näitä peruutuksia tulee vielä moneen lajiin ja tällä on suuri vaikutus, kun arvioidaan viimeisistä paikoista kamppailevien näkymiä, Salonen sanoo.

Miesten lajeissa pituushyppääjä Kristian Pullilla ja pika-aituri Elmo Lakalla on varsin hyvät asemat tarttua MM-kisapaikkaan rankingin kautta.

– Kristian on kesäkuun kilpailuillaan koonnut hyvät pohjat rankingiin. Elmon kanssa samoja paikkoja hamuaa puolisen tusinaa urheilijaa ja kilpailu on kovaa. Kristianin ja Elmon osalta näkymä on hyvä, ja molemmilla on viikonloppuna oiva tilaisuus naulata itselleen lisäpisteitä, Salonen arvioi.

– Myös kautensa Oulussa avaava kolmiloikkaaja Simo Lipsanen on rankingin kautta sisällä, ja seiväshyppääjä Mikko Paavolankin asema on vahva. Kumpikaan ei välttämättä tarvitsisi MM-kisojen rankingia ajatellen edes lisäpisteitä Oulusta, mutta viikonlopun kilpailu tarjoaa paitsi hienot olosuhteet hyville tuloksille myös rankingpisteitä muiden tulevien arvokisojen kannalta, Salonen sanoo.

Toni Keränen on ennen Oulun kilpailua lähimpänä Suomen MM-joukkueen kolmannen mieskeihäänheittäjän paikkaa.

Keihäsmiehet Keräsen johdolla pistejahtiin

MM-kisapaikkaan on edellytykset myös seiväshyppääjä Tommi Holttisella ja Urho Kujanpäällä, erityisesti kun rankingista poistunee edeltä urheilijoita, jotka eivät lähde kisoihin mm. loukkaantumisten takia.

– Kummankin olisi tietysti rankingia ajatellen hyvä onnistua Oulussa, ei vain MM-kisojen vaan myös EM-kisojen kannalta, Salonen laskee.

Moukarinheitossa varmassa kunnossa läpi kesän ollut Tuomas Seppänen on vahvasti kiinni MM-kisapaikassa. Hyvä näkymä on myös Aaron Kankaalla.

– Henri Liipola kilpailee viimeisistä MM-kisapaikoista ja jos nyt hänen edellään rankingissa olevista ei kukaan jää pois, kisoihin pääsy vaatinee Liipolalta vahvaa onnistumista, Salonen arvioi.

Keihäänheitossa Oliver Helanderilla on tulosraja, ja Lassi Etelätalo puolestaan on rankingin kautta tukevasti sisällä. Muista keihäsmiehistä rankingin kautta vahvimmilla on Toni Keränen, mutta myös Toni Kuuselalla ja Topias Laineella on mahdollisuus saavuttaa valintakelpoisuus rankingin kautta.

– Tämä kolmikko, Tonit ja Topias, kilpailee nyt viimeisistä rankingpaikoista. Keräsen näkymä on aika hyvä, mutta Kuuselalla ja Laineellakin on vielä mahdollisuudet, joskin nousu 32:n joukkoon vaatii hyvää onnistumista Oulussa, Salonen arvioi.

Eveliina Määttänen on juossut tasaisen kesän 800 metrillä ja omaa hyvät mahdollisuudet nousta MM-kisoihin.

Naisten lajeissa monella vielä mahdollisuudet

Naisten lajeissa aituri Viivi Lehikoisella on tulosraja ja pika-aituri Reetta Hurskeen paikka on rankingin kautta varma. Myös korkeushyppääjä Ella Junnila ja kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä ovat menossa rankingin kautta selvästi kisoihin.

Hyvä ote MM-kisapaikasta on myös puolimaileri Eveliina Määttäsellä, seiväshyppääjä Elina Lampelalla, kiekonheittäjä Salla Sipposella ja pika-aituri Nooralotta Nezirillä.

– Määttäsen näkymä on tasaisen alkukauden jälkeen aika hyvä, ja hyvällä perusjuoksulla pistepotti karttuu vielä selvästi viikonlopun rankingkilpailun myötä. Neziri on tällä hetkellä rankingin puolesta sisällä, mutta lajin ranking on niin tasainen, että viikonlopun kilpailut voivat herkästi muuttaa tilannetta, Salonen arvioi.

– Sipponen ja Lampela ovat molemmat lajeissaan rankingsijalla 30, mutta myös monet heidän kilpakumppaneistaan pyrkivät parantamaan asemiaan viikonlopun aikana maiden kansallisissa mestaruuskisoissa. Sipponen ja Lampela saattaisivat kyllä pysyä sisällä MM-rankingissa, vaikkeivat Oulussa kilpailisi, mutta oman pistepotin kasvattaminen vankistaa molemmilla asemia tietysti.

Juoksumatkoilla myös Nathalie Blomqvistilla on pienet mahdollisuudet 1500 metrille, samoin 5000 metrillä Camilla Richardssonilla, jolta rankingsijoituksen riittävä kohentaminen vaatinee käytännössä ennätystä Oulussa. Toki tilannetta voi molempien osalta muuttaa se, jos rankingissa edellä olevia urheilijoita jää pois esimerkiksi sen johdosta, että keskittyvät MM-kisoissa jollekin muulle matkalle.

– Korkeushypyssä Heta Tuuri on kilpailemassa viimeisistä paikoista ja voi tukevoittaa otetta kisapaikasta hyvällä tuloksella Oulussa. Myös Sini Lällä voi vielä nousta joukkueeseen, mutta se vaatii todella hyvää onnistumista Oulussa, Salonen arvioi.

– Keihäänheittäjä Sanne Erkkola on Blomqvistin, Richardssonin ja Lällän kanssa samanlaisessa tilanteessa. Onnistumista Oulussa tarvitaan, mutta kisapaikkaan on vielä mahdollisuuksia.

Seitsenottelussa kisapaikkoja on vain 24. Maria Huntington voi olla yksi MM-kisojen ottelijoista, mutta se vaatii Oulussa hyvää, ehjää ottelua. Naisten 20 kilometrin kävelyssä Enni Nurmi on lähellä paikkaa rankingin kautta, ja myös miesten 20 kilometrin kävelyyn on odotettavissa paikka, kun 35 kilometrille jo valitun Aleksi Ojalan rankingpisteet tuovat hänelle tuplausmahdollisuuden MM-kisoissa.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton ”Road to Oregon” -seuranta:

https://worldathletics.org/stats-zone/road-to/7137279

Eugenen MM-kisoihin jo valitut urheilijat:

Miehet, 3000 m ej: Topi Raitanen, Helsingin Kisa-Veikot.

35 km kävely: Aleksi Ojala, Urjalan Urheilijat, Veli-Matti ”Aku” Partanen, Lappeenrannan Urheilu-Miehet.

Naiset, 800 m & 1500 m: Sara Kuivisto, Borgå Akilles. (Ei kilpaile MM-kisoissa)

Maraton: Alisa Vainio, Lappeenrannan Urheilu-Miehet.

Seiväs: Wilma Murto, Salon Vilpas.

3-loikka: Senni Salminen, Imatran Urheilijat.

Moukari: Silja Kosonen, Turun Urheiluliitto, Krista Tervo, Karhulan Katajaiset (Kotka).

35 km kävely: Tiia Kuikka, Lappeenrannan Urheilu-Miehet, Elisa Neuvonen, Lappeenrannan Urheilu-Miehet.

Oulun rankingkisoihin ilmoittautuneet:

https://www.kilpailukalenteri.fi/?cs=25&nid=29938

Kilpailun aikataulu:

https://www.kilpailukalenteri.fi/?cs=17&nid=29938

Oulun kilpailu Ylen kanavilla:

26.6. klo 12.50 Areena ja klo 16.00 TV2