MM-joukkueen koko ja iskukyky hahmottuvat Kalevan kisoissa: Viimeinen tilaisuus kartuttaa rankingpisteitä tai rikkoa tulosraja

Lahden Kalevan kisat kertovat pitkälti, miltä näyttää Suomen joukkue yleisurheilun MM-kisoissa Budapestissä 19.–27. elokuuta. MM-kisarajoja voi tehdä ja kisoihin oikeuttavia rankingpisteitä kerätä 30. heinäkuuta asti.

– Keväällä arvioitiin, että Suomen MM-joukkueen koko olisi noin 30 urheilijaa tai vähän päälle. Nyt ennuste näyttäisi toteutuvan, sanoo Suomen Urheiluliiton (SUL) General Manager Jani Tanskanen.

Suomen MM-joukkueeseen on jo valittu kymmenen urheilijaa. Kun lukuun lisätään muut keskiviikkona päivittyneen Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) rankingin perusteella valintakelpoiset urheilijat, joukkueen koko olisi 31 urheilijaa.

– Ranking ei kuitenkaan ole vielä lopullinen. Tässä on vielä viikonvaihde aikaa tehdä tuloksia, ja usealla maalla on vastaavat omat mestaruuskisansa, joten tilanteet voivat muuttua. Suomestakin on urheilijoita, jotka ovat tällä hetkellä joko rankingin häntäpään sijoilla tai kärkipäässä heti valintakelpoisten rajan ulkopuolella, Tanskanen sanoo.

– Jo MM-joukkueeseen valittujen lisäksi noin 15 urheilijaa on varmasti sisällä. Seuraava tieto Suomen MM-joukkueen koosta saadaan 2. elokuuta päivittyvän lopullisen rankingin myötä, jolloin valitaan sen mukaisesti valintakelpoiset urheilijat. On hyvin mahdollista, että julkaisu on 3. elokuuta.

Lopullinen varmuus Suomen joukkueesta saadaan 5. elokuuta, kun WA ilmoittaa rankingin mukaan täydennykset kisoista pois jääville urheilijoille.

Rankingpisteitä kerätään myös 2024 EM-kisoihin ja olympialaisiin

Tanskanen odottaa Kalevan kisoja monella tapaa mielenkiinnolla.

– Kannattaa huomata, että vaikka rankingpisteiden keruu Budapestin MM-kisoja varten päättyy 30.7., Kalevan kisojen pisteet ovat voimassa, kun jaetaan paikkoja ensi vuonna maaliskuisiin Glasgow´n MM-halleihin, kesäkuisiin Rooman EM-kilpailuihin ja elokuisiin Pariisin olympialaisiin, Tanskanen sanoo.

– Alkukesästä suomalaiset yleisurheilijat ovat tehneet hyviä tuloksia laajalla rintamalla. Veikkaan, että Lahdessa on useissa lajeissa luvassa tasokkaita kärkitaistoja.

Kalevan kisoissa nähdään Espoossa käytyjen nuorten EM-kisojen mitalistit sekä liki kaikki elokuun alussa Kiinan Chengdussa Universiadeissa ja alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa Jerusalemissa kilpailevat urheilijat.

– Aika moni urheilija on pitänyt heinäkuussa jonkinlaista treenijaksoa, kun alkukesä on kilpailtu ahkerasti. Nyt haetaan tulosta. Kalevan kisojen jälkeen MM-joukkueen urheilijoita nähdään vielä ainakin Tampereen Motonet GP:ssä 8. elokuuta.

Kalevan kisojen liput ovat käyneet kaupaksi

Lahden Kalevan kisojen lippukauppa on kisajärjestäjien mukaan käynyt hyvin, eikä vähiten siksi, että kisojen isäntäseuralla Lahden Ahkeralla on kilpailussa tasokas urheilijaryhmä. Tanskanen näkee, että Ahkera on hionut valmennusjärjestelmänsä erinomaiseen kuntoon.

– Siitä kertoo se, että Lahden Ahkera läpäisi kevättalvella SUL:n Huippu-urheiluseuraprosessin ja auditoitiin historian ensimmäiseksi Yleisurheilun huippu-urheiluseuraksi, Tanskanen muistuttaa.

Huippu-urheiluseuraprosessissa analysoidaan seuran valmennusjärjestelmä ja erityisesti se, kuinka laadukas yleisurheilijan polku vie seurassa junioreita nuoruusvaiheesta huippuvaiheeseen.

Suomalaiset yleisurheilijat, jotka ovat MM-rankingissa sisällä 27. heinäkuuta tai jo valittu MM-joukkueeseen. Rankingin tilanne elää aina 30.7. saakka, jonka jälkeen tuloksentekoaika MM-kisoihin päättyy ja lopullinen ranking julkaistaan 2. elokuuta.

Naiset,

800 m: Eveliina Määttänen 39/56

5000 m: Camilla Richardsson 36/42

100 m aj Reetta Hurske (*), Lotta Harala 40/40

400 m aj: Viivi Lehikoinen (*)

Maraton: Alisa Vainio (*), Nina Chydenius (*)

Korkeus: Heta Tuuri 33/36, Ella Junnila 25/36

Seiväs: Wilma Murto (*), Elina Lampela 21/36, Saga Andersson 32/36

Kolmiloikka: Kristiina Mäkelä (*), Senni Salminen 23/36

Kuula: Eveliina Rouvali 33/36

Moukari: Silja Kosonen (*), Krista Tervo 26/36, Suvi Koskinen 25/36

Keihäs: Anni-Linnea Alanen 32/36

Seitsenottelu: Saga Vanninen 13/24

20 km kävely: Enni Nurmi 48/50

Miehet,

1500 m: Joonas Rinne 53/56

3000 m ej: Topi Raitanen (*) 20/36

110 m ej: Elmo Lakka 39/40

Seiväs: Urho Kujanpää 28/36, Juho Alasaari 29/36

Moukari: Aaron Kangas 27/36

Keihäs: Oliver Helander (*), Lassi Etelätalo tulosraja, Toni Kuusela 15/36

35 km kävely: Aleksi Ojala (*), Veli-Matti. ”Aku” Partanen (*)

20 km kävely: Veli-Matti ”Aku” Partanen 43/50

(*) = MM-joukkueeseen jo nimetyt urheilijat.

MM-joukkueeseen jo nimetyt urheilijat:

Miehet, 35 km kävely: Aleksi Ojala, Veli-Matti ”Aku” Partanen 

Keihäs: Oliver Helander

Naiset, 100 m aj: Reetta Hurske

400 m aj: Viivi Lehikoinen

Maraton: Alisa Vainio, Nina Chydenius

Seiväs: Wilma Murto

Kolmiloikka: Kristiina Mäkelä

Moukari: Silja Kosonen

 

Lisätietoja:

Jani Tanskanen

General Manager

Suomen Urheiluliitto

050 61382

jani.tanskanen@sul.fi