MM-hallit Mäen välitavoite matkalla EM- ja olympiakesään

MM-hallit Mäen välitavoite matkalla EM- ja olympiakesään

Kestävyysjuoksija Kristiina Mäen toiveissa on huipentaa piakkoin alkava hallikausi Portlandissa sisäratojen MM-kilpailuiden 3000 metrillä. Talven mittaan hän testaa vauhtiaan Tshekin hallikisojen ohella Ranskassa ja Itävallassa.

Viime aikoina Mäellä ei ole ollut vapaa-ajan ongelmia. Arkkitehdin opinnot ovat kolme vuotta kestäneen perustutkinnon osalta kääntymässä loppusuoralle. 

– Tässä on juuri alkamassa viiden viikon koejakso, se pahin kaikista, Mäki huokailee.

Harjoittelulta jäänyt aika on kulunut tentteihin valmistautuessa, mutta treeneistä ei ole tarvinnut tinkiä. 

– Hyvin on harjoittelu mennyt. Viikon päästä pitäisi juosta testinä hallissa 800 ja 1500 metriä, Mäki sanoo.

Viime kautta Mäki, 24, muistelee rahtusen kaksijakoisin tunnelmin. Hän voitti Etelä-Koreassa Gwangjun Universiadien 5000 metriä, mutta Pekingin MM-kilpailujen tulosraja jäi alittamatta.

Mäki oli matkalla alle MM-rajan Timanttiliigan Lontoon osakilpailussa, mutta kompastui vajaa kilometri ennen maalia. Universiadien voiton ohella Suomen ja Tshekin kaksoiskansalainen paikkasi pientä pettymystä 1500 ja 5000 metrin mestaruuksilla molemmissa maissa.

 

Etiopia vaihtui Portugaliksi

Mäki juoksi kesällä 1500 metrin ennätyksekseen 4.12,52, mutta päämatkalla 5000 metrillä kesän parhaaksi jäi 15.49,47, kun oma ennätys on edellisenä kesänä juostu 15.35,62.

– Juoksin kesällä kaikkiaan seitsemän 5000 metrin kisaa. Tuntui, että se (ennätys) olisi mennyt, mutta ei, Mäki sanoo ja aprikoi, että kisoja oli ehkä lopulta liikaa.

Meneillään olevaan harjoituskauteen Mäki teki valmentajansa kanssa pieniä muutoksia viime vuoteen verrattuna. Viime syksyn korkeanpaikan leiri Etiopiassa vaihtui kuukauden rupeamaksi Monte Gordossa, Portugalissa.

– Mentiin Portugaliin marraskuun puolivälissä ja oltiin joulukuun puoliväliin. Koko aikana kilometrejä tuli 450, Mäki sanoo.

– Olin kaksi viikkoa leirin jälkeen aika väsynyt, mikä on jännä, sillä vuoristoleirin jälkeen en yleensä ole väsynyt. Se johtunee siitä, että merenpinnan tasolla vauhdit ovat kovemmat.

Portugalin leirin jälkeen Mäki on juossut pari viikkoa Tatralla lähes 1400 metrissä merenpinnasta ja jatkanut sitten harjoitteluaan kotikaupungissaan Prahassa.

– Hallikauden tavoite olisi päästä kilpailemaan Portlandin MM-kilpailuihin. Se vaatii minulta 9.04:n alituksen, Mäki sanoo ja viittaa Tshekin omaan MM-rajaan niille urheilijoille, jotka alittivat yhdeksän minuutin tulosrajan viime vuonna.

–  Pääsenkö MM-kilpailuihin vai en, vaikuttaa jonkun verran kevään ohjelmaan, Mäki sanoo.

Mäen kevääseen kuuluu joka tapauksessa vuoristoleiri Veronan lähellä Italiassa sekä 10000 metrin kilpailu ulkoratakauden alussa.

– Juoksin kympin edellisen kerran toissa vuonna (35.19,37), mutta nyt valmentaja haluaa, että juoksen sen. En tiedä vielä missä, Mäki sanoo.

Kesän tavoitteekseen Mäki nostaa 5000 metrin ennätyksen ”roiman parantamisen”. Se veisi hänet varmuudella Tshekin EM-joukkueeseen, kun heinäkuisten Amsterdamin EM-kilpailujen tulosraja on 15.40,00. Rio de Janeiron olympiakisojen tulosraja on 15.24,00.

 

Peiposen ja Vainion juoksut säväyttivät

Lahden Ahkeran paidan Mäki pukee ensi kesänä päälleen Oulun Kalevan kisoissa, mahdollisesti myös keväällä Vöyrillä maastojuoksun SM-kilpailuissa. 

Suomalaisten naisjuoksijoiden, erityisesti Alisa Vainion ja Johanna Peiposen kesän ja syksyn vauhti teki Mäkeen vaikutuksen.

– Johannan juoksu maastojuoksun EM-kilpailuissa oli ihan mahtavaa. Alisa taas juoksi hienosti koko syksyn, Mäki sanoo ja kertoo ihastelleensa Vainion ryhdikästä juoksua jo Kalevan kisoissa.

 


maki_kristiina_lenkille_monte_gordon_maisemissa-1.jpg

Juoksu maistuu Kristiina Mäelle Monte Gordon maisemissa