MM-hallien perjantain finaalit: Coleman, Olyslagers, Crouser ja Mitton mestareiksi

Colemanin ME yllätti juoksijan ja valmentajan: katso video

Yleisurheilun MM-hallien ensimmäisenä kilpailupäivänä käytiin naisten viisiottelun lisäksi miesten 60 metrin ja kuulan sekä naisten korkeuden ja kuulan finaalit.

Miesten 60 metrin finaali oli odotettu yhdysvaltalaisten Christian Colemanin ja Noah Lylesin yhteenotto. Reilu pari viikkoa siten miehet mittelivät toisiaan kotimaassaan, ja silloin Lyles oli parempi tuloksin 6,43 ja 6,44.

Nyt osat vaihtuivat, kun hallitseva ME-mies Coleman tykitti telineistä siihen malliin, ettei kovasta loppulennostaan kuuluisa Lyles pystynyt enää vastaamaan.

Colemanin voittoaika 6,41 on kauden kärkitulos. Lylesille kirjattiin 6,44. Pronssille kurotti Jamaikan Ackeem Blake ajalla 6,46.

Ruotsin Henrik Larsson oli hienosti finaalin viides ajalla 6,56.

Olyslagers avasi hallikauden maailmanmestaruudella

Korkeushypyn olympia- ja MM-mitalisti Nicola Olyslagers avasi hallikauden maailmanmestaruudella Glasgow´ssa. Hän ylitti kolmannellaan 199, joka riitti halliratojen MM-kultaan. Se on hänen ensimmäinen mestaruustittelinsä kansainvälisissä arvokisoissa.

Australialaishyppääjä on tällä kaudella kilpailut vain kahdesti ennen MM-kisoja, mutta huikeilla tuloksilla. Hän ylitti tammikuussa ulkoradoilla 203 Canberrassa ja 199 Melbournessa helmikuussa.

Toiseksi kilpailussa tuli hallikauden maailmantilaston kärkinainen Ukrainan Jaroslava Mahutshih, joka jäi 197:ään, mutta oli erittäin lähellä ylittää 199.

Hallitseva ulkoratojen maailmanmestari ja MM-hallikultaa puolustanut Mahutshih on tällä kaudella ylittänyt 204. Slovakian Lia Apostolovski oli kolmas ylitettyään 195.

Crouser itse varmuus kuularingissä

Miesten kuulantyönnön finaali alkoi komeasti, kun 22 metrin viiva alkoi pölistä jo ensimmäisellä kierroksella kolmen miehen voimin.

Ryan Crouser oli odotetusti itse varmuus ja johti kilpailua alusta lähtien. Paras tulos ja kisaennätys 22,77 syntyi viidennellä kierroksella.

Hänen sarjansa oli muutenkin komea: 22.36, X, 22.00, 22.51, 22.77, 22.69.

Uuden-Seelannin Tom Walsh otti hopeaa tuloksella 22,07 ja Italin Leonardo Fabbri pronssia, 21.96.

Italiassa ja Uudessa-Seelannissa osataan kuulantyönnön salat, sillä Italian Zane Weir oli neljäs tuloksella 21,85 ja Uuden-Seelannin Jacko Gill viides pukattuaan 21,69.

Mitton kirkasti viime kesän MM-hopeansa

Kanadan Sarah Mitton kirkasti naisten kuulantyönnössä viime kesän ulkoratojen MM-hopeamitalinsa hallimestaruudeksi. Mittonin voitto varmistui tuloksella 20,22, jonka hän työnsi viimeisellä kierroksella ja on hänen tämän kauden parhaansa. Myös hänen neljännen kierroksensa tulos 20,20 olisi riittänyt voittoon.

Hyvän vastuksen Mittonille antoi Saksan Yemisi Ogunleye, joka johti kilpailua kolme ensimmäistä kierrosta ensimmäisen kierroksen työnnöllään 20,19. Se on myös hänen ennätyksensä. Kärkikaksikko oli kisassa varsin ylivoimainen, kun pronssille työnsi Yhdysvaltain Chase Jackson tuloksella 19,67.

27-vuotiaan Mittonin ennätys on 20,33. Hänellä on myös MM-kisoista neljäs sija ja MM-halleista seitsemäs sija, molemmat vuodelta 2022, sekä Kansainyhteistön kisojen ja Pan Amerikan kisojen mestaruus.

Ruotsalaisille naisten kuulafinaali toi mukavia tuloksia, kun Axelina Johansson oli kahdeksas ja Fanny Roos yhdeksäs tuloksin 18,68 ja 18,21.