Mitchell, 35, kuorrutti mestaruuden huippuheitolla, Manyonga 841

Mitchell

Kathryn Mitchell kuorrutti naisten keihäänheiton mestaruuden Kansainyhteisön kisoissa Gold Coastilla rikkomalla kotimaansa ja kisojen ennätyksen heti avausheitolla. Komea 68,92 toi voiton ja on kauden maailmantilaston kärkitulos.

Mitchell, 35, on tällä kaudella ollut uransa parhaansa kunnossa. Vielä Australian kilpailukauden alkaessa heittäjän oma ennätys oli 66,12, mutta ennen Kansainyhteisön kisojen finaalia hän oli hilannut sen jo lukemiin 68,57. Gold Coastin finaalissa Mitchellin toiseksi pisin heitto kantoi 68,14.

Keihäslegenda Owe Hohnin valmentama heittäjä teki tälle kaudelle muutoksia harjoitteluunsa ja haki tuekseen urheilupsykologin. Tulokset puhuvat puolestaan, ennätysten lisäksi Mitchell voitti talvella ensimmäisen Australian mestaruutensa 10 vuoteen.

Ennen Kansainyhteisön mestaruutta Mitchellin parhaat saavutukset olivat MM-kisojen viides sija 2013 ja olympiakisojen kuudes sija 2016.

Lee-Roberts sinetöi kaksoisvoiton

Kelsey-Lee Roberts sinetöi australialaisten kaksoisvoiton heittämällä viimeisellään 63,89, jolla hän nousi toiseksi ohi Etelä-Afrikan Sunetta Viljoen, joka oli kolmas tuloksella 62,08.

Naisten 3000 metrin esteissä Jamaikan Aisha Praught yllätti matkan kenialaisen junioreiden ME:n haltijan Celliphine Chespolin ja juoksi mestariksi ajalla 9.21,00. Chespol oli toinen. Hän ehti maaliin ajalla 9.22,61.

Manyonga ei ollut yllätettävissä

Pituushypyn hallitseva maailmanmestari Luvo Manyonga ei ollut yllätettävissä Gold Coastilla. Hän ponnisti viimeisellään kisaennätyksen 841 ja vei mestaruuden.

Kansainyhteisön kisojen finaali oli Manyongalle jo neljäs kilpailu talven mittaan, jossa hän ylittää vähintään 840. Talven pisin hypyn on MM-halleissa Birminghamissa hopeaa tuonut 844.

Etelä-Afrikan toiveet kaksoisvoitosta pilasi Australian Henry Frayne. Rion olympiakisoissa seitsemänneksi yltänyt hyppääjä ponkaisi karsinnassa ennätyksensä 834 ja kohensi sitä finaalissa sentillä, joka riitti hopeaan. Frayne johti kilpailua aina neljännelle kierrokselle, jolla Manyonga liitteli 835.

Manyongan joukkuetoveri Ruswahl Samaai oli kolmas 822 kantaneella hypyllä. Koko kisa hypättiin kevyeen myötätuuleen.

Montsho otti omansa

Botswanan Amantle Montsho on talven mittaan löytänyt mainion vireen, vaikka 34-vuotiaalla juoksijalla onkin vielä matkaa uran parhaiden vuosien vauhtiin.

Montsho voitti Kansainyhteisön kisojen naisten 400 metriä näytöstyyliin kauden toiseksi nopeimmalla ajalla 50,15. Edellä on vain Yhdysvaltain Sydney McLaughlinin 50,07.

Montso pinkoi jo alkutalvesta ratakierroksen 50,66. Gold Coastin alku- ja välierissä hän otti vaivatta voitot ajoin 51,20 ja 51,26. Finaalissa oli aika painaa kaasu pohjaan, eikä toiseksi ja kolmanneksi juosseilla jamaikalaisilla Anastasia Le-Roylla ja Stephenie McPhersonilla ollut mahdollisuuksia, kun matkan ex-maailmanmestari ja olympiamitalisti kiihdytti loppusuoralla ohi ja mestariksi.

Jamaikalaiskaksikko otti himmeämmät mitalit ajoin 50,57 ja 50,93.  Montsho palasi kilparadoille kahden vuoden dopingpannasta syyskesällä toissa vuonna.

Miesten 200 metrin välierien nopein oli Kanadan Aaron Brown ajalla 20,18. Naisten 200 metrin välierissä Jamakain Shericka Jackson pinkoi ulkoratakauden toiseksi nopeimman ajan ja ennätyksensä 22,28. Miesten korkeushypyn voitti 232 ylittänyt Australian Brandon Starc.

tuloksia