Minna Nikkanen hyppäsi MM-finaaliin

Minna Nikkanen ylitti ensimmäisellä yrityksellään korkeuden 455 Pekingin MM-kilpailuiden naisten seiväshypyn karsinnassa ja selviytyi finaaliin.

Karsintaraja oli viisi senttiä enemmän 460. Kun vain 14 naista ylitti korkeuden 455, ei karsintaa tämän jälkeen enää jatkettu. Viisi naista ylitti 455 pudotuksitta. Nikkanen sijoittui jaetulle 6:nnelle tilalle.

Korkeudet 415 ja 430 Nikkanen ylitti erittäin ilmavasti. Korkeuteen 445 hän tarvitsi kaksi yritystä, mutta ylitti tämän jälkeen 455 ensimmäisellä yrityksellään rimaa lähes hipoen, mutta kuitenkaan sitä koskettamatta.

– Pientä heittoa oli vauhtijuoksussa. Tuuli vaihteli, mutta aika hyvin sain askelmerkit kohdalleen, Nikkanen kertoi.

– Käytin samaa seivästä, kuin Suomen ennätyshypyssä Kuortaneella. Uutta ennätystä lähdetään hyppäämään finaalissa!

Nikkasen ohella finaaliin selviytyi myös kaksi ruotsalaista, maailmanennätysjuniori Angelica Bengtsson ja omaa ennätystään sivunnut Michaela Meijer.

Kolme vuotta sitten Helsingissä Euroopan mestaruuden voittanut Tšekin Jiřina Ptáčníková jäi ilman tulosta. Finaalista karsiutuivat myös viime kesän EM-kilpailuiden kakkonen Kreikan Ekateríni Stefanídi ja yhteensä kolme arvokilpailuiden mitalia ja kymmenen pistesijaa saavuttanut Saksan Silke Spiegelburg.

Eriksson alkuerien 23:s ja Richardsson 32:s

Naisten 3000 metrin estejuoksun alkuerät olivat kovavauhtiset. Sandra Eriksson oli oman eränsä kahdeksas ajalla 9.39,64 ja Camilla Richardsson niin ikään kahdeksas ajalla 9.53,13. Aikavertailussa Eriksson oli 23:s ja Richardsson 32:s. Finaaliin edellytettiin tulos 9.30,23.

Ensikertalainen Richardsson juoksi 2500 metriä eränsä viimeisenä omaa juoksuaan, mutta ohitti viimeistäedellisellä takasuoralla yhden juoksijan ja hienolla viimeisen kierroksen kirillä neljä muuta juoksijaa. Loppuaika oli hänen uransa toiseksi nopein ja sijoitus kymmenen sijaa ennätysvertailua parempi.

Richardssonin edellä maaliin saapuneista juoksijoista Marokon Ouhaddou ja Jamaikan Praught hylättiin virheellisen esteenylityksen vuoksi ja näin Richardssonin sijoitus kohosi oman eränsä kahdeksanneksi.

Eriksson juoksi ensimmäisen kilometrin rohkeasti 4-6:nnella sijoilla. 1000 metrin väliaika 3.08 enteili jopa uutta Suomen ennätystä. Tämän jälkeen matka alkoi kuitenkin painaa. 2100 metrin kohdalla seitsemän naisen kärkiryhmä karkasi Erikssonilta.

Viimeisellä kierroksella Eriksson pystyi vielä melko terävään loppukiriin, muttei kyennyt korottamaan sijoitustaan. Eriksson on urallaan kuudesti juossut tämänkertaista nopeammin. Kauden kärkituloksestaan hän jäi 2,74 sekuntia.

– Olen hiukan pettynyt toiseen kilometriin. Näin ennen lähtöä kahden ensimmäisen erän ajat, mutta kovavauhtisessa juoksussa oli vaikea noudattaa omaa taktiikkaa, pohti Eriksson.

– Juoksu oli vaikea. Siihen olen tyytyväinen, että kuivaesteet sujuivat nyt teknisesti hyvin.

Camilla Richardsson oli iloinen omasta juoksustaan:

– Olen tyytyväinen. Kesä on ollut pitkä ja huippukunto oli ajoitettu heinäkuulle nuorten EM-kilpailuihin. Jalat ovat jo väsyneet. Tämä oli hieno kokemus ja aivan erilainen miljöö, mihin olen tähän asti tottunut.

Kaikki kolme alkuerää olivat lähes samanvauhtiset. Erävoittajat olivat maailmantilaston nelonen Etiopian Hiwot Ayalew, maailmantilaston ykkönen Tunisian Habiba Ghribi ja maailmantilaston kakkonen Kenian Hyvin Jepkemoi ajoin 9.25,55, 9.24,38 ja 9.26,19.

Kenian ja Yhdysvaltojen kaikki kolme juoksijaa etenivät finaaliin, mm. maailmantilaston kolmonen Kenian Virginia Nyambura ja maailmantilaston viitonen Yhdysvaltain Emma Coburn. Lalita Shivaji Babar juoksi Intian ennätyksen 9.27,86 ja viimeisenä finaaliin selviytyi Turkin Özlem Kaya omalla ennätyksellään 9.30,23.

Finaalista karsiutuivat mm. kaikki kolme venäläistä, kaksi kolmesta etiopialaisesta, viime vuoden EM-kilpailuiden kakkonen Ruotsin Charlotta Fougberg sekä vesihautaan kaatunut viime vuoden EM-kilpailuiden nelonen Valko-Venäjän Svjatlana Kudzelitsh.

Kämäräinen kiekkokarsinnan 27:s

Naisten kiekonheiton karsinnassa Sanna Kämäräisen ensimmäinen heitto kantoi 56,68. Kaksi muuta riskiheittoa putosivat 53 metriin. Kämäräinen oli karsinnan 27:s. Ennätysvertailuun nähden hän pystyi venymään yhden sijan korkeammalle.

– Ei mennyt suunnitelmien mukaan. Kun heitän tämän kauden alatasoa, niin fiilikset eivät ole korkealla, Kämäräinen harmitteli.

– Avausheiton jälkeen en saanut ajoitusta kohdilleen. Mutta olen selvinnyt tällaisista ennenkin ja niin minä täältä nousen nytkin. Rio herättää jo nyt aika suuria ajatuksia.

Omalla ennätyksellään 61,07 Kämäräinen olisi finaaliin selviytynyt. 12:nnen kilpailijan tulos oli 60,72. Pisimmälle 65,55 heitti maailmantilaston ykkönen Kuuban Denia Caballero ja toiseksi pisimmälle 64,51 hallitseva olympiamestari, maailmanmestari ja Euroopan mestari Kroatian Sandra Perković.

63 metrin karsintarajan ylittivät lisäksi Saksan Nadine Müller ja Julia Fischer. Kaikki kolme Saksan ja kaikki kolme Yhdysvaltain edustajaa selviytyivät finaaliin. Finaalissa heittää myös vuoden 2009 maailmanmestari Australian Dani Samuels.

Jeff Henderson ponnisti parhaiten karsinnassa

Miesten pituushypyn maailmantilaston ykkönen ja tuore Pan Amerikan mestari Yhdysvaltain Jeffrey Henderson on jokaisessa tämän kesän kilpailussaan hypännyt vähintään 818 ja hyppäsi pisimmälle myös MM-karsinnassa. Hänen ensimmäinen hyppynsä kantoi 11 senttiä lankun etureunasta ponnistaenkin 836.

Lontoon olympiavoittaja Britannian Greg Rutherford oli Hendersonin ohella ainoa karsintarajan 815 ylittäjä. Rutherfordin toinen hyppy kantoi 825. Maailmanmestaruutta puolustava Venäjän Aleksandr Menkov hyppäsi vasta viimeisellä yrityksellään 11 senttiä lankun etureunasta ponnistaen 808.

Tuuli oli kevyt ja pääosin myötäinen, mutta saattoi silloin tällöin muuttaa suuntaansa. Varsin suuri joukko ennakkosuosikeista karsiutui, mutta Kiinan edustuskolmikko hyppäsi mainiosti 812, 811 ja 810 sijoittuen kokonaisuudessaan karsinnan kuuden parhaan joukkoon.

Etelä-Afrikan koko kova kolmikko karsiutui, mukaan lukien tämän vuoden maailmantilaston kakkonen Zarck Visser ja nelonen Rushwal Samaai. Neljästi arvokilpailuissa mitalilla palkittu Khotso Mokoena karsiutui tasatuloksella 798 Tšekin Radek Juškaa vastaan, sillä Mokoenan kaksi muuta yritystä olivat yliastuttuja.

Finaalista karsiutuivat myös hopeamitaliaan puolustanut Hollannin Ignisious Gaisah, ilman tulosta jäänyt tämänvuotinen Euroopan hallimestari Ruotsin Michel Tornéus sekä maailmantilaston kolmonen Yhdysvaltain Marquis Dendy, joka hyppäsi karsinnan pisimmän hypyn, mutta astui sen muutaman millin yli.

Allyson Felix haastaa Christine Ohuruogun

Puolustava maailmanmestari Britannian Christine Ohuruogu ja 200 metrin juoksun neljästi suurkilpailuissa voittanut Yhdysvaltain Allyson Felix voittivat kaikkeaan yrittämättä omat alkueränsä 400 metrin matkalla, jonka Felix tällä kertaa valitsi lajikseen 200 metrin sijasta.

Jamaikan Stephenie Ann McPherson ja Christine Day voittivat eränsä ajoin 50,34 ja 50,58. McPhersonin aika oli alkuerien nopein. Jamaikan Shericka Jackson juoksi kolmanneksi nopeimmin 50,41. Jacksonin erän voitti 22-vuotiaiden Euroopan mestari Romanian Bianca Rǎzor, joka paransi ennätystään 0,91 sekuntia 50,37:ään.

Viimeisen alkuerän voitti Bahaman Shaunae Miller ajalla 50,53. Miller on osallistujajoukosta ainoana juossut tänä kesänä alle 50 sekunnin. Välieriin selviydyttiin ajalla 51,70. Viimekesäinen Zürichin EM-kilpailuiden hopeamitalinainen Ukrainan Olha Zemljak karsiutui.

(Mikko Nieminen.)

Linnunpesä herää seuraavaksi tänään Suomen aikaa kello kaksi iltapäivällä. Silloin alkaa miesten keihäänheiton ensimmäinen karsintaryhmä, johon osallistuvat Helsingin EM-kilpailuiden pronssimitalimies Ari Mannio ja hallitseva Euroopan mestari Antti Ruuskanen. Toisessa ryhmässä kello 15.25 heittää vuoden 2007 maailmanmestari Tero Pitkämäki, joka on edustanut Suomea 13 kertaa peräkkäin kaikissa olympiakisoissa, MM-kilpailuissa ja EM-kilpailuissa vuoden 2004 Ateenan olympiakisoista alkaen.

LIVE-Tulospalvelu:

Sunnuntai-ilta 23.8. Jamaikan Salama iski uudelleen Linnunpesään – David Söderberg kuudes

Sunnuntaiaamu 23.8. Miguel Ángel López löi kiinalaiset – Alkuerissä juostiin alle 44 sekunnin

Lauantai-ilta 22.8. Mo Farahin kuudes peräkkäinen – Kristiina Mäkelä karsiutui sentillä

Lauantaiaamu 22.8. Molemmat moukarimiehet MM-finaaliin – Eritrean ensimmäinen kultamitali