Minna Alitalo (o.s. Nikkanen) ja Tapani Haapakoski seiväshypyn Hall of Fame -kunniakerhoon

Naisten seiväshypyn Suomessa kansainväliselle tasolle nostanut Minna Alitalo (o.s. Nikkanen) ja olympiavuoden 1976 Suomen mestari ja seiväshyppyä monin tavoin edistänyt Tapani Haapakoski nimettiin suomalaisen seiväshypyn Hall of Fame -kunniakerhon jäseniksi Liikuntakeskus Pajulahdessa Lahden Nastolassa lauantaina.

– Hienoa, että pääsee mukaan omilla meriiteillään ja tulee huomioiduksi Alitalo sanoi.

Samoin näki Haapakoski.

– Olen saanut mukavia muistoja seiväshypyn saralta. Nyt, kun ura on jo kaukana ja minulle ovat koittaneet viimeisen päälle senioriajat, on mahtavaa päästä huippujen joukkoon. Minulle tuli täydellisenä yllätyksenä, että tällaista ehdotettiin. Tämä menee arvokisojen ohella samaan kategoriaan, Haapakoski totesi.

”Minulle ikimuistoisimmaksi on jäänyt mieleen kausi 2011 hallissa”

Someron Esaa edustanut Alitalo raivasi kansainvälisen tulostien suomalaiselle naisseiväshypylle. Kalevan kisat hän voitti 11 kertaa vuosina 2006-2017 ja oli kahdesti sekä hopea- että pronssimitalisti. Sisäratojen SM-kilpailijen mitalisaalis on niin ikään komea, 11 kultaa ja kolme hopeaa.

Nuorten sarjat mukaan lukien Alitalo kilpaili arvokilpailuissa 25 kertaa. Nuorten Euroopan mestaruuden ja kahden juniorisarjojen EM-hopean lisäksi hän ylsi EM-kilpailujen pistesijoille yleisessä sarjassa: seitsemänneksi Zürichissä vuonna 2014 ja neljänneksi sekä kuudenneksi sisäradoilla Pariisissa 2011 ja Belgradissa 2017.

– Minulle ikimuistoisimmaksi on jäänyt mieleen kausi 2011 hallissa. Silloin kaikki meni putkeen. Pystyin kisa kisalta parantamaan tulosta ja kausi huipentui EM-kisojen neljänteen sijaan ja hyvällä hyppyjen sarjalla sekä karsinnassa että finaalissa, Alitalo sanoi.

Henkilökohtaisen ennätyksen 460 sivuaminen toi Pekingin MM-kilpailuista 10. sijan. Rio de Janeiron olympiakisojen karsintatulos 455 tuotti niukimman mahdollisen karsiutumisen loppukilpailusta, 13. sijan. Maaotteluita kertyi 38, joista yhdeksän kilpailtiin hallissa.

Ulkoratojen henkilökohtaisen ennätyksensä 460 Alitalo taivutti Kuortaneella vuonna 2015. Tulos koheni sentillä Växjön hallimaaottelussa 2016. Ensimmäistä ulkoratojen Suomen ennätystään (416 Helsingissä 2006) Alitalo paransi kuusi kertaa. Ensimmäistä sisäratojen SE:tään (411 vuonna 2006) Alitalo kohensi kahdeksan kertaa vuoteen 2011.

Kotipaikkakunnallaan Somerolla Minna Alitalo tuli valituksi kaupunginvaltuustoon vuonna 2021.

Suomen mestaruus toi Haapakoskelle olympiapaikan

Haapakoski edusti Suomea kansainvälisissä arvokisoissa kahdeksan kertaa. Hän ylsi loppukilpailuun sisäratojen EM-kilpailuissa San Sebastianissa 1977, EM-kisoissa Prahassa 1978 sekä kaksissa olympiakisoissa Montrealissa 1976 ja Moskovassa 1980.

Maaotteluita hänelle kertyi yhteensä 15, joista yksi kilpailtiin sisäradoilla. Ylivieskan Kuulaa edustanut Haapakoski voitti Kalevan kisat Turussa 1976 ja palkintokorokkeella hänet nähtiin lisäksi kahdesti hopealla ja kolmesti pronssilla. Sisäratojen SM-kilpailuista Haapakoski saalisti kolme mestaruutta, kolme hopeaa ja yhden pronssin.

Päällimmäisenä aktiiviuralta on jäänyt mieleen Kalevan kisojen voitto, joka toi paikan Montrealin olympiakisoihin.

– Se on päällimmäisenä mielessä, kun ensimmäisiin olympialaisiin pääsin. Se pääseminen kun oli vähän kiikun kaakun. Voitin Turussa Kalevan kisat 1976 ja siellä oli tarkoitus hypätä 540. Kun olin 530 ylittänyt, Arto Pasanen ja Antti Lanamäki rupesivat haarukoimaan, että pannaan vaan 5 senttiä lisää, se riittää esittää minua Montrealin olympialaisiin, Haapakoski muistelee.

– Olin suggeroinut itseni 540:een ja kuudenteen korkeuteen ja ilmoitin, että minulle sopii kumpi vaan. Menin 535, jonka Antti Kalliomäki jätti väliin eikä päässyt 540:tä ja minä voitin. Se oli minun ainoa miesten sarjan Suomen mestaruus ja sillä pääsin kisoihin.

”Nyt olen hypännyt kerran viikossa hyvän ystäväni Auvo Pehkorannan kanssa”

Henkilökohtaisen ennätyksensä 555 Haapakoski hyppäsi Raahessa vuonna 1980. Halliennätys 546 syntyi Vierumäellä 1981 ja oli tuolloinen sisäratojen Suomen ennätys.

Aktiiviuransa aikana Haapakoski perusti yhtiö- ja kilpakumppaninsa Raimo Eskolan kanssa Raita Sport Oy:n vuonna 1979. Seipäiden ja rimojen maahantuonnista ja myynnistä käynnistyneestä yhtiöstä kasvoi valtakunnan markkinajohtaja yleisurheilun kenttävarusteiden, sisäliikuntavarusteiden ja -välineiden sekä jääkiekkokaukaloiden toimittajana.

Vetäydyttyään liike-elämästä Haapakoski on toiminut aktiivisesti kasvattajaseurassaan, yhtenä myynnin ja markkinoinnin vastuuhenkilönä Kuulan johtokunnassa sekä puheenjohtajana yleisurheilujaostossa.

Viime kesänä hän teki paluun ennätyskentälleen Raaheen tuloksella 335, mikä on 70-vuotiaiden Suomen ja Pohjoismaiden ennätys.

– Kun Jouko Mäki-Lohiluoma täytti 50 vuotta vuonna 2010, hän haastoi meidät vanhat parrat hyppäämään hänen synttäreillään, ja lyhyellä harjoittelulla lähdettiin mukaan. Siitä jäin koukkuun. En tosin hypännyt vuosiin sen jälkeen, mutta nyt olen hypännyt kerran viikossa hyvän ystäväni Auvo Pehkorannan kanssa. Se on hyvää kuntoilua. Jos pystyt hyppäämään taipuvalla seipäällä, sinun pitää olla hyvässä kunnossa, Haapakoski sanoo.

Seiväshypyn Hall of Fame- tilaisuudessa kunniagalleriaan nimetut Minna Alitalo (o.s. Nikkanen) ja Tapani Haapakoski. Takarivissä Vuoden seiväshyppyteko -palkinnon pokannut Juho Alasaari ja Pentti Nikula -mitalin uran ensimmäisestä 5 metrin ylityksestä saanut moniottelija Aleksi Savolainen. (Kuva: Venla Paunonen.)

Vuoden seiväshyppyteko -palkinnot Murrolle ja Alasaarelle

Wilma Murto ja Juho Alasaari palkittiin seiväshypyn Hall of Fame -tilaisuuden yhteydessä Vuoden seiväshyppyteko -palkinnoilla. Murto voitti seiväshypyn sisäratojen Euroopan mestaruuden Istanbulissa ja MM-pronssia Budapestissa. Molemmissa kilpailuissa hän ylitti 480.

Alasaari saavutti seiväshypyn 22-vuotiaiden miesten Euroopan mestaruuden heinäkuussa Espoossa tuloksella 571, joka sivuaa tämän ikäluokan Suomen ennätystä.

Hall of Fame -tilaisuuden yhteydessä jaettiin myös Pentti Nikula -mitalit ensi kertaa urallaan miesten sarjassa viisi metriä ja naisten sarjassa neljä metriä ylittäneille hyppääjille. Viime kesänä tuli kaksi uutta viiden metrin miestä: Jyväskylän Kenttäurheilijoiden 17-vuotias Tommi Järvrnpää ja Tampereen Pyrinnön 21-vuotias Aleksi Savolainen.

Naisten vähintään neljä metriä ylittäneiden tilastoa täydensi Turun Urheiluliiton 20-vuotias Emma Rovasalo.

Savolainen on Pentti Nikulan vuonna 1963 aloittaman viiden metrin kerhon jäsen numero 150. Teija Saaren vuonna 1978 aloittamassa neljän metrin kerhossa Rovasalon järjestysnumero on 29.

Vuoden seiväshyppyteko -palkinnot Vänskälle ja Pitkäselle

Seiväskoulutoimintaa koskevat Vuoden seiväshyppyteko -palkinnot ojennettiin Itä-Suomen toimijoille Anssi Vänskälle ja Pasi Pitkäselle.

Vänskä ideoi vuodelle 2023 Itä-Suomen Seiväskiertueen ja oli toteuttamassa sitä Pitkäsen kanssa. Kiertue käynnistettiin hallikaudella Itä-Suomen avoimissa hallimestaruuskilpailuissa Joensuussa, missä kaikkien iläluokkien seiväshyppy järjestettiin perjantaina ja muut lajit lauantaina. Kesäkauden osakilpailut järjestettiin Pyhäselässä, Kaavilla, Joensuussa ja Kuopiossa.

Pitkänen monipuolisti harjoitusvuoden 2022-2023 aikana Kuopion perinteistä seivästallin formaattia. Viikoittain kokoontuneet seiväskoulut korvattiin kuukausittaisilla päiväleireillä. Hyvät kokemukset saivat jatkoa, kun seiväshypyn päiväleirejä on Kuopion lisäksi suunniteltu järjestettäviksi Joensuussa.

Pitkänen oli myös mukana toteuttamassa Vänskän ideaa Itä-Suomen Seiväskiertueesta, jonka osakilpailuissa Pitkäsen vuokraseiväsarsenaali oli vapaasti kilpailijoiden käytettävissä.

Lajiasiantuntijoiden paikallaolo ja sopivan seipään käyttömahdollisuus takasivat kiertueella runsaat ennätysparannukset. Se näkyi hienosti myös loppukesän juniorisarjojen Suomen mestaruuskilpailuissa itäsuomalaisten aiempaa parempana menestymisenä.

Seivästalli ry:n seiväshypyn Hall of Fame valinnat 2023

Seiväshypyn Hall of Fame -kunniakerho: Tapani Haapakoski ja Minna Nikkanen.

Kilpakenttien Vuoden seiväshyppyteko 2023: Wilma Murto ja Juho Alasaari

Vuoden seiväshyppyteko: Itä-Suomen Seiväskiertueen toteuttamisesta ja Kuopion seiväskoulukonseptin uudistamisesta Anssi Vänskä ja Pasi Pitkänen

Pentti Nikula-mitalit: Tommi Järvenpää, Aleksi Savolainen ja Emma Rovasalo

Seiväshypyn Hall of Fame -kunniakerhon jäsenet

2013: Eeles Landström

2014: Pentti Nikula, postuumisti Joppe Lindroth.

2015: Antti Kalliomäki, Aulis Kairento

2016: Rauli Pudas, postuumisti Kauko Nyström.

2017: Risto Ankio, postuumisti Erkki Kataja

2018: Kalle Pomppu, postuumisti Valto Olenius

2019 Teija Saari

2020 Matti Sutinen ja Asko Peltoniemi.

2023: Raimo Eskola, Kimmo Pallonen, postuumisti Jukka Piironen.

2024: Tapani Haapakoski, Minna Nikkanen

Seivästalli ry. käynnisti kunniakerhon nimeämiset vuonna 2013 Tampereen Pirkkahallissa. Sen jälkeen vuotuinen Hall of Fame -tilaisuus on järjestetty  Liikuntakeskus Pajulahdessa. Vuosina 2021 ja 2022 tilaisuutta ei koronapandemian takia järjestetty eikä kunniakerhon jäseniä nimetty.