Miltä SM-maastot näyttävät sarjoittain? Virlander: Kovia startteja luvassa

Liki kaikki kotimaiset kärkinimet juoksevat SM-maastoissa Janakkalan Kiipulassa sunnuntaina (5.5.). Miesten 4 kilometrin ja naisten 6 kilometrin kärkinimet ovat Topi Raitanen ja Camilla Richardsson. Viime kevään tuplamestari Jarkko Järvenpää on ilmoittautunut 4 ja 12 kilometrille.

– Kestävyysjuoksijoiden kausi on alkanut kevään maantiekisoissa hyvin. Janakkalan maastoissa viivalla on ilahduttavasti suurin osa miesten ja naisten kärkijuoksijoista. Tulee kovia startteja. Ne ovat kaikille hyvä mittari kohti kesää mentäessä, kestävyysjuoksuvalmentaja Rami Virlander arvioi.

SM-maastojen osanottajamäärä on mukavasti kasvussa. Janakkalan kisoihin on ilmoittautunut 590 juoksijaa, kun vuosi sitten Salon kisoihin ilmoittautui 515 kilpailijaa.

Miltä SM-maastot näyttävät ilmoittautumisten perusteella sarjoittain, siitä seuraavassa:

Miehet, 12 km

Kaikki viime vuoden 12 parasta ovat Janakkalassa mukana: Tampereen Pyrinnön Jarkko Järvenpää puolustaa mestaruutta, Lahden Ahkeran Antti-Pekka Niinistö hopeaa ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Jaakko Nieminen pronssia.

Kevään puolimaratonin SM-kisoissa Vantaalla oli Nieminen toinen, Järvenpää ja Niinistö keskeyttivät. Vantaalla mestariksi juoksi Lahden Ahkeran Hannu Granberg, joka juoksee SM-maastoissa vain 4 kilometriä. Vantaan kisojen kolmonen ja nelonen, Helsingin Kisa-Veikkojen Aki Nummela ja Eero Saleva ovat Janakkalassa mukana ja kärkkyvät mitalia.

Kisan kärkinimiin lukeutuu myös Saarijärven Pullistuksen Jaakko Piesanen. Viime vuonna hän oli toinen neljän kilometrin matkalla. Nyt 10 000 metrin hallitseva Suomen mestari taistelee kärkisijoista pitkällä matkalla.

Turun Tovereita edustava ranskalainen suunnistaja Frederic Tranchand oli toissa vuonna SM-hopealla ja on nytkin TuTon vahvassa joukkueessa. Joukkuekilpailuissa vahvimpia ovat Jyväskylän Kenttäurheilijat, Helsingin Kisa-Veikot, Tampereen Pyrintö ja Turun Urheiluliitto ja Turun Toverit.

Miehet, 4 km

Juoksun suosikki on Helsingin Kisa-Veikkojen Topi Raitanen. Mestaruutta puolustaa Järvenpää, joka on ilmoittautunut viime vuoden tapaan molemmille matkoille. Viime vuoden hopea- ja pronssimitalisti vaihtuu, kun Jaakko Piesanen juoksee vain pitkän matkan, eikä Arttu Vattulainen ole tällä kertaa SM-maastoissa mukana.

Raitasen ja Järvenpään ohella mitaliehdokkaita ovat Lahden Ahkeran Hannu Granberg ja Ossi Kekki. Myös Naantalin Löylyn Markus Teijulan maastokunto on kiinnostava nähdä. Nuorella joukkueella Löyly on mitalijahdissa myös joukkuekilpailussa, jossa HKV ja Lahden Ahkera ovat muut mitalikandidaatit.

Naiset, 6 km

Janakkalan kisoihin on ilmoittautunut viime vuoden seitsemän parasta. Suosikki on kolmatta perättäistä mestaruutta jahtaava Vasa IS:n Camilla Richardsson. Vaasalaisen ratakauden avaus toi hiljattain Kaliforniassa 10 000 metrillä hyvän ajan 33.08.26, joka jäi vain puoli minuuttia ennätyksestä.

SM-maastoissa Richardssonilla riittää tasokkaita haastajia, kuten viime vuoden muut mitalistit, Lahden Ahkeran Kristiina Mäki ja Forssan Salaman Janica Rauma.

Rovaniemen Lapin Johanna Peiponen on ilmoittautunut kilpailuun. Hänen kuntonsa on pieni arvoitus, sillä hän ei ole kilpaillut heinäkuisten Kalevan kisojen jälkeen.Viime vuonna hän oli maastojuoksun SM-kisoissa viides. Aikaisemmilta vuosilta hänellä on kaksi mestaruutta ja yksi hopea.

Koko joukon parhaat saavutukset on Forssan Salaman kokeneella Annemari Kiekaralla. Hän voittanut maastojuoksussa peräti 10 yleisen sarjan Suomen mestaruutta.

Naisten sarjassa on ilahduttavasti mukana kymmenen joukkuetta. Jyväskylän Kenttäurheilijat oli mestari 2018 ja Vasa IS 2017.

Ohessa Janakkalan Janan kisajärjestäjien kuvaama video kilpailureitistä

,

Miehet, 22-vuotta 6 km

Viime vuoden kilpailun kärkikaartista mukana ovat Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Otto Kaario (6./2018) ja Jussi Eskola (7.) sekä Kevin Sandell (8.) IK Falkenista.

Juoksun kärkinimiä ovat Joensuun Katajan Jiri Karjalainen, joka voitti nuorten SM-halleissa kotiradallaan 3000 metriä ja Alajärven Ankkurien Antti Ihamäki, joka oli Joensuun 22-vuotiaiden SM-hallitaistossa kolmas.

Espoon Tapioiden Tomi Lehto ei juossut SM-maastoissa viime vuonna, mutta kuuluu nyt juoksun mielenkiintoisiin nimiin. Joukkuekilpailu ratkotaan joensuulaisten ja jyväskyläläisten kesken.

,

Saija Seppä on naisten 22-vuotiaiden sarjan kärkinimi.

,

Naiset, 22 vuotta 4 km

Kaikki viime vuoden mitalistit ovat mukana. Suolahden Urhon Saija Seppä puolustaa mestaruutta, IF Kraftin Heidi Kuuttinen hopeaa ja Lempäälän Kisa Yleisurheilun Klaara Leponiemi pronssia.

Kovan vastuksen he saavat viime vuoden 19-vuotiaiden mestarista, Forssan Salaman Astrid Snällistä. Mitalia hakevat myös SM-halleissa tasaisesti taistelleet Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Katri Gauriloff ja Kuusjoen Humun Sara-Elise Ruokonen.

Vahvimmat joukkueet on Jyväskylän Kenttäurheilijoilla ja Lahden Ahkeralla.

,

Mika Kotiranta oli nopein 19-vuotiaiden SM-maantiekympillä ja voitti täpärästi Eemil Helanderin. Kaksikko kohtaa myös SM-maastoissa

,

Miehet, 19 vuotta 6 km

Hallitseva maastomestari Joensuun Katajan Mika Kotiranta on hienoinen suosikki, mutta mestariksi aikoo juosta myös Jyväskylän Kenttäurheilijoiden estejuoksija Eemil Helander. SM-maantien 10 kilometrillä Vantaalla Kotiranta löi Helanderin kahdella sekunnilla, joten Kiipulan maastoissa on luvassa tiukka taisto. Helander on viime vuoden 17-vuotiaiden maastomestari .

Lempäälän Kisan Leevi Keronen ja Turun Urheiluliiton Mustafe Muuse ovat myös mitalikandidaatteja. Muuse oli kolmas ja Keronen neljäs Vantaalla ikäluokan SM-maantiekisassa.

Lahden Ahkeran Walte Hautala oli viides niin nuorten SM-hallissa kuin maantielläkin, mitalisijakin on nyt mahdollinen.

Joukkuekilpailussa kaikilla suosikeilla on myös mitalimahdollisuus, siis Joensuun Katajalla, Jyväskylän Kenttäurheilijoilla, Turun Urheiluliitolla, Lempäälän Kisalla kuten Lahden Ahkerallakin.

Naiset, 19 vuotta 4 km

IK Falkenin Nathalie Blomqvist on suosikki. Hallikaudella hän juoksi kaksi ikäluokkansa mestaruutta ja kaksi naisten pronssimitalia. Mitalisuosikkeja ovat Lahden Ahkeran Salla Laukkanen, Oulun Pyrinnön Lumi Laitinen, Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Lotta Mäkinen ja Kenttäurheilijat-58:n Edith Eikkinen.

Maantiekympillä Vantaalla mitalistit olivat Laukkanen, Laitinen ja Eikkinen.

Joukkuekilpailun suosikit ovat Tampereen Pyrintö, Lahden Ahkera ja Jyväskylän Kenttäurheilijat.

Miehet, 17 vuotta 4 km

Viime vuoden hopeamitalisti, Someron Esan Veikka Saren, on ennakkosuosikki. Kovan vastuksen hän saa Lahden Ahkeran Wäinö Hautalasta, Oulun Pyrinnön Juho Keräsestä  ja Turun Urheiluliiton Tuure Haapasesta.

Vantaan SM-maantiekympillä  Saren oli mestari, Haapanen hopealla. Hautala juoksi hallikaudella 3000 metriä 9.36,35 ja Keränen 9.25,18.

Joukkuekilpailu on tasainen. Neljä suosikkia, Lahden Ahkera, Lempäälän Kisa, Porvoon Urheilijat ja Turun Urheiluliitto, joista yksi jää SM-mitalitta.

Naiset, 17 vuotta 4 km

Lappeenrannan Urheilumiesten Moona Korkealaakso on ehdoton suosikki. Hän voitti kolme viikkoa sitten Vantaalla maantiekympin ylivoimaisesti. Turun Urheiluliiton Heljä-Viivi Unkila ja Kannuksen Uran Enni Katajalaakso ovat mitalisuosikkeja.

Joukkuekilpailu on kaksi suosikkia, Jyväskylän Kenttäurheilijat ja Lappeenrannan Urheilumiehet.

Pojat 15 v 4 km

Viime kesän perusteella ennakkosuosikkien joukossa ovat Eemeli Katajalaakso Kannuksen Urasta ja Jere Haapalainen Tampereen Pyrinnöstä ja Martti Majuri Lappeenrannan Urheilumiehistä.

Tytöt 15 v 4 km

Enni Petrelius Pohjan Koitosta ja Sini Rajaniemi Lahden Ahkerasta ovat suosikkeja. Lempäälän Kisan Nora Kytäjä haluaa myös uusia mitalinsa, viime vuonna hän oli kolmas Perniössä.

Kalevan Malja:

Kalevan Maljan tilanne ennen SM-maastoja: 1) LahdA 33 p, 2) HKV 27, 3) JKU 21, 4) LUM 19, 5) TuUL 17 , 6) KU-58 15, 7) EspTa 11, 8) Lempäälän Kisa Yleisurheilu 10.

Teksti: Juha Kylänpää