Mikä Vattenfall Seuracupissa koukuttaa?

Mikä Vattenfall Seuracupissa koukuttaa?

Varoituksen sana kaikille Vattenfall Seuracupiin aikoville: joukkuekilpailun upea tunnelma koukuttaa nopeasti. Erityisesti finaaliin yltäneet seurat palaavat cupiin vuosi toisensa jälkeen.

Mutta miksi? Menestyskö houkuttelee uusia voittoja jahtaamaan?

– Vattenfall Seuracupissa koukuttaa sen joukkuekilpailuluonne. Finaalien erityisvetonaula on ison kilpailun tunnelma, arvioi Suomen Urheiluliitossa Vattenfall Seuracupista vastaava Mika Tyrkkö.

Finaalitunnelmaa vaalitaan ja kehitetään joka vuosi kisajärjestäjien koulutuksella.

– Tasokkaat kuuluttajat, hyvä äänentoisto, nuorekas musiikki ja huipputason puitteet yhdessä seurajoukkueiden kiivaan kannustuksen kanssa luovat suurkisameiningin.  Meno on niin upeaa, että sen haluaa kokea aina uudelleen.

Tilastot vahvistavat Tyrkön kertoman. Varsinkin kerran finaalien kärkitaistoon yltäneet seurat pitävät menestyksestä kiinni kynsin ja hampain.

– Cupiin mukaan tulevien seurojen määrä on ollut kasvussa viime vuodet, joten kyllä kestomenestyjille haastajia tulee. Toisaalta menestyksestä osataan myös pitää kiinni, Tyrkkö sanoo.

Lappajärvi, Noormarkku ja Pyhäselkä osaavat voittaa

Hyväksi esimerkiksi käy Kilo-sarjassa, eli alle 5000 asukkaan kuntien finaalissa kilpaileva Lappajärven Veikot. Seura on ollut seitsemän vuotta perätysten vähintään kolmen parhaan joukossa ja puolustaa tänä vuonna Kilo-finaalin voittoa.

– Veikot on varmasti yksi suosikeista tänäkin vuonna. Se on mainio esimerkki seurasta, jossa juniorityö on riittävän monipuolista ja tuottaa tulosta, Tyrkkö sanoo.

Noormarkun Nopsa ja Pyhäselän Urheilijat ovat mallioppilaita Mega-luokassa, jossa kilpailevat 5000-10000 asukkaan seurat. Nopsalla on menossa huikea yhdeksän vuoden putki finaalin kärkikolmikossa. Pyhäselän Urheilijat puolestaan on voittanut viisi kymmenestä viimeisestä finaalistaan.

– Nopsassa lasketaan tarkasti pistekertymiä jo piirikisavaiheessa. Näin he seuraavat sitä kuinka seuran junioritoiminta kehittyy, Tyrkkö sanoo.

Lempäälä, Raisio ja Jyväskylä menestysputkessa

Giga-luokassa Lempäälän Kisa Yleisurheilu ja Raison Kuula omaavat vahvat menestysperinteet. Kisa on voittanut kolme viimeistä finaalia ja Kuula on ollut joka kerta toinen. Kuulan edellinen voitto on vuodelta 2012. Voisiko tänä vuonna olla raisiolaisten vuoro?

– En uskalla ennustaa. Molemmat ovat sen verran kovan luokan tekijöitä näissä geimeissä. Lisäksi muillakin, kuten IK Falkenilla voi olla sanansa sanottavana tässä luokassa, Tyrkkö sanoo.

Isojen kaupunkien Tera-luokassa Jyväskylän Kenttäurheilijat hurjastelee kolmen voiton putkessa. Sen kivikovia haastajia ovat ainakin Tampereen Pyrintö ja Espoon Tapiot

– Tänä vuonna, kun Ruotsi-ottelu kilpaillaan Suomessa ja Tampereella, taistelu finaalipaikoista on tavanomaistakin kovempaa. Finalistithan pääsevät paikan päälle seuraamaan maaottelua ja esiintyvät kisan aikana mittavassa sisääntulomarssissa, Tyrkkö muistuttaa.