Mikä on Nezirin vauhti Lapinlahdella? Pituus -ja keihäsmiehet EM-rajan kimppuun

Mikä on Nezirin vauhti Lapinlahdella? Pituus -ja keihäsmiehet EM-rajan kimppuun

Yleisurheilun elokuisten EM-kisojen joukkue saattaa täydentyä Lapinlahdella lauantaina. Motonet GP -sarjan neljännen kilpailun kovimmat tulosodotukset ovat naisten 100 metrin aidoissa ja miesten pituushypyssä.

Naisten pika-aitojen tuore Suomen mestari Nooralotta Neziri juoksi Lapinlahdella kaksi vuotta sitten SE:n 12,82, jota hän kohensi sittemmin sadasosalla. Kuluvan kesän paras on 12,86, eikä omien SE-lukujen parantaminen olisi lauantaina mahdottomuus.

Neziriä ovat kirittämässä alle 13 sekunnin tällä kaudella juosseet Jamaikan Nickiesha Wilson, Unkarin Greta Kerekes sekä Valko-Venäjän Jekaterina Poplavskaja, jonka ennätys on 12,88. Kotimaan kärkinimistä mukana ovat mm. Annimari Korte ja Lotta Harala.

– Lähdössä on paljon parantamiseen varaa. Omaa ennätystä yritän parantaa, tavoite olisi juosta alle 13 sekunnin, Nezirin tapaan EM-kisoihin jo valittu Korte sanoo.

Korte on tällä kaudella juossut ennätyksekseen 13,14. Hän oli Kalevan kisoissa viikonvaihteessa toinen ajalla 13,15 ja juoksi keskiviikkona Karlstadissa 13,26.

– Lähdössä on edelleen paljon parantamiseen varaa. Karstadissakin viimeiset aidat tulivat hyvin, mutta lähdössä jäin, Korte sanoo.

Pulli: Lapinlahden Mondo sopii minulle

Tällä kaudella 791 ponkaissut Kristian Pulli tavoittelee pituushypyssä EM-rajaa 795. Lapinlahdelta hänellä on hyviä muistoja. Hän voitti viime kesänä kilpailun 802 kantaneella hypyllä.

– Lapinlahden Mondo on kovapintainen ja sopii minulle hyvin, Pulli tuumi Kalevan kisojen jälkeen.

Pullia ovat kirittämässä kaikki kotimaan kärkinimet pois lukien Kristian Bäck, joka on jo valittu EM-kisoihin. EM-kisapaikkaa jahtaavat tänä kesänä 788 ponkaissut Arttu Pajulahti, 774 ponnistanut Henri Väyrynen sekä Eero Haapala ja Roni Ollikainen.

Myös naisten korkeudesta saattaa kehkeytyä mainio kilpailu. Hiljattain 192 hypännyt Ella Junnila ja lajin SE:n haltija Linda Sandblom kohtaavat ukrainalaisen Oksana Okunevan, joka on tällä kaudella ylittänyt Junnilan tapaan 192.

Mäkitörmä ja Kämäräinen kotiyleisön suosikit

Lapinlahtelaisyleisön ei tarvitse lauantaina etsiä paikallista suosikkia: kuulantyönnön Suomen mestaruuden Jyväskylän Kalevan kisoissa komealla ennätyksellään 16,95 voittanut Senja Mäkitörmä sekä näyttävän paluun kotimaan kärkeen loukkaantumisten jälkeen tehnyt kiekonheittäjä Sanna Kämäräinen kerännevät illan väkevimmät kannustukset.

Mäkitörmän ykköshaastaja Lapinlahdella on Kalevan kisojen hopeamitalisti Kaisa Kymäläinen, joka työnsi Jyväskylässä ulkoratojen ennätyksensä 16,11. Myös Kymäläisen toiveissa on rikkoa Berliinin EM-kisojen tulosrajan 16,50. Se tosin vaatii huippuonnistumista.

– Kun katsoin videolta jälkeenpäin omaa työntöäni niin ei se niin täydelliseltä näyttänyt. Parantamisen varaa on, Mäkitörmä kertaili Kalevan kisojen ennätystyöntöään.

Kämäräinen heitti Jyväskylän Kalevan kisoissa mestariksi, mutta kauden kotimaista kärkitulosta 57,89 halussaan pitävä Salla Sipponen putosi tuskaili tekniikan kanssa ja putosi finaalin viimeisiltä kierroksilta. Lapinlahden Sipposella on tilaisuus kukista tuore Suomen mestari.

Chopra  keihäskisan suosikki, suomalaisilla EM-raja tavoitteena 

Miesten keihäskilpailussa nähdään, saavatko Oliver Helander ja Antti Ruuskanen kolmannesta keihäsmiehestä seuraa EM-joukkueeseen. Tulosraja on 80 metriä.

Kalevan kisojen karsinnassa epäonnistunut Jami Kinnunen on hyvässä vireessä. Hän on tällä kaudella heittänyt 78,44. Myös 78,38 sivaltanut Lassi Etelätalo pystyy  80 metrin heittoon ja mitä tekee Kalevan kisoissa 78,86 heittänyt Toni Keränen.

– Tavoitteena on yrittää heittää rennosti. Toki se, että EM-kisojen tulosrajantekoaika on päättymässä, tuo kisaan painetta, Kinnunen sanoo.

Lapinlahdella nähdään myös elokuisten Aasian Gamesin keihäskilpailun ennakkonäytös, kun intialainen Neeraj Chopra kohtaa kovimmat haastajansa, viime kesänä Unıversiadit 91,36 kantaneella heitolla voittaneen Taiwanin Cheng Chao-Tsunin sekä tämän maanmiehen Huang Shih-Fengin, joka heitti viime vuonna 86,64.

Chopra, 20, voitti kevättalvella Australian Gold Coastilla Kansainyhteisön kilpailut heitettyään 86,47. Toukokuussa Timanttiliigan Dohan kilpailussa syntyi Intian ennätys 87,43.

– Kansainyhteisön kisojen voittaminen niin varhaisessa vaiheessa kautta oli iso asia itseluottamukselle. Se jätti tunteen, että pystyn parempaan. Seuraavaksi tavoitteena on voittaa Aasian Gamesit, Chopra kertaili Kansainyhteisön kisojen jälkeen.

Eriksson EM-rajan kimppuun,  hyvävireinen Rantala jahtaa kärkiaikaa

EM-rajaa yrittää kaataa Lapinlahdella myös Sandra Eriksson. Hän tavoittelee 1500 metrillä kovassa seurassa 4.12,00:n alitusta. Erikssonin 1500 metrin ennätys on neljä vuotta sitten juostu 4.11,05. 

Miesten 1500 metrillä Topi Raitanen ja matkan tuore Suomen mestari Joonas Rinne pääsevät yrittämään ennätystensä kohentamista hyvätasoisessa, kansainvälisessä seurassa.

Lapinlahdella kenraaliharjoituksen juoksee myös miesten 4 x 100 metrin EM-joukkue. Joukkueen aloittaja ja tuore 100 metrin Suomen mestari Eetu Rantala on mukana muiden muassa Otto Ahlforsin tapaan myös 100 metrillä. Rantalan nimissä on kesän kotimainen kärkitulos 10,39, mutta hyvävireinen juoksija toivoo pystyvänsä nyt parempaan.

– Viesti on tärkeä juoksu sinällään, mutta se myös sopii hyvin tuohon alle ennen 100 metrin starttia, kesän parastaan pikamatkalta odottava Rantala sanoo.

Naisten 100 metrillä Jamaikan Tissanna Hickling tuo sopivasti sähinää Anniina Kortetmaan, Aino Pulkkisen ja Sara Francisin taiston. Hickling on juossut matkan tänä kesänä 11,46 ja hyppää Lapinlahdella myös pituutta.

Aikataulu

Osallistujat