Mika Halvari Arttu Kankaan valmentajaksi: Nostetaan sitä huonon päivän tasoa

Mika Halvari Arttu Kankaan valmentajaksi: Nostetaan sitä huonon päivän tasoa

Entinen huippukuulantyöntäjä Mika Halvari ryhtyy Arttu Kankaan valmentajaksi. Kangas on ollut lajin kotimainen ykkösnimi viime vuodet, ja hakee nyt uutta kehitysaskelta Halvarin johdolla.

– Mikan kanssa on oltu tekemissä reilut pari vuotta. Meillä on ollut leirejä, jossa hän on ollut mukana. Niiden perusteella tuli sellainen tunne, että tällainen yhteistyö voisi toimia. Kysyin sitä Mikalta ja hänelle se sopi, Kangas sanoo.

Yhteistyön taustalla on Kyrösjärven kuulantyöntäjien epävirallinen kerho, johon kuuluvat muiden muassa Arttu Korkeasalo, Samuli Kyrönviita ja Arttu Kangas. Halvari on käynyt kerhon leireillä Ikaalisissa ja Kyröskosken kentällä antamassa neuvoja ja vinkkejä.

– Se lähti siitä, että tavattiin jouluna 2015. Leirejä on ollut 3-4 kertaa vuodessa ja muutaman kerran yhden päivän tapaamisia. Sitä kautta Artun tekeminen on minulle tuttua, Halvari sanoo.

Halvari, 48, voitti omalla urallaan hallimaailmanmestaruuden, ulkoratojen MM-hopeaa ja halliratojen EM-hopeaa. Hän työnsi hallissa hulppeat 22,09.

Yhteistyö Kankaan kanssa on Halvarille uran ensimmäinen varsinainen henkilökohtainen valmennuspesti.

– Siltä pohjalta lähdettiin, että katsotaan nyt yksi vuosi. Jos me molemmat olemme sen jälkeen tyytyväisiä, en näe syytä miksei jatkettaisi, Halvari sanoo.

”Olen nähnyt Artulta pitkiä työntöjä”

Kankaanpään Seudun Leiskua edustavan Kankaan, 25, ennätys on 20,30. Se on kahden vuoden takaa.  Halvari näkee, että Kankaalla edellytyksiä on paljon parempaan.

– Olen nähnyt Artulla todella hyviä ja pitkiä työntöjä. Ne vaan tulivat väärään aikaan. Silloin ei ollut kilpailuja. Hänellä on resursseja työntää pitkälle, Halvari sanoo.

– Minä pyrin siihen, että nostamme Artun huonon päivän tasoa. Se on nyt 18,20-18,60. Tavoite on saada se nousemaan sinne 19,40-19,60:n väliin. Kun se tapahtuu, hyvänä päivänä on mahdollisuus tehdä kovia tuloksia, Halvari sanoo.

– Miksi näin tehdään? Jos katsoo urheilijan kymmenen edellisen kisan keskiarvoa ennen arvokisoja, se on se todennäköisin tulos. Harvoin käy niin, että arvokisoissa on se maailman paras päivä.

Kankaan valmentajana on tähän asti toiminut Matti Yrjölä, jolle työntäjää jakaa auliisti kiitosta.

– Matin kanssa on tehty erinomaista yhteistyötä kymmenen vuotta. On saavutettu SE-tuloksia, Suomen mestaruuksia ja neljästi yli 20 metrin tulos. Jossakin kohti pitää kuitenkin ottaa uusi askel, ja nyt olin sen aika, Kangas sanoo.

Yhteistyö Halvarin kanssa alkaa myöhemmin syksyllä. Halvari asuu Kemissä, joten Kankaanpään Seudun Leiskun työntäjä tehnee jatkossa jonkin verran ”pohjoisen leirejä”.

– Varmaan se Kemi tulee tutuksi ja Mika käy välillä etelässä, Kangas sanoo.


halvarim1.jpg

Mika Halvari työnsi omalla urallaan ulkoradoilla 21,50 ja hallissa 22,09.