Mies tuntemattomuudesta voitti 60 m – Warholm ja Bol voittivat 400 m sekä Muir 1500 m – Kolmiloikan kultaa Turkkiin

Italialainen Samuele Ceccarelli, 23, saapui Istanbulin EM-kilpailuihin Euroopan ranking-listan 97. sijalta, mutta voitti miesten 60 metrin kultamitalin ennen olympiavoittaja Lamont Marcell Jacobsia!

Ceccarelli juoksi välierissä Euroopan kaikkien aikojen viidenneksi parhaan ajan 6,47 ja finaalissa 6,48. Vain seitsemän viikkoa sitten hänen ennätyksensä oli 6,72. Siihen on tällä kaudella pystynyt neljä suomalaistakin.

100 metrillä Ceccarellin ennätys on vain 10,45, joka suorastaan kalpenee Samuli Samuelssonin SE:lle 10,16.

Istanbulin EM-hallissa Ceccarelli kuitenkin löi joukkuetoverinsa Jacobsin, joka kahtena viime vuonna on 100 metrillä tai hallissa 60 metrillä voittanut olympiakultaa, maailmanmestaruuden ja kaksi Euroopan mestaruutta.

Toiseksi Istanbulissa juosseen Jacobsin aika oli 6,50. Hänen nimissään oleva viimevuotinen Euroopan ennätys on 6,41.

Kolmanneksi heittäytyi Ruotsin Henrik Larsson, jonka aika 6,53 on uusi Ruotsin ennätys ja Pohjoismaiden ennätys. Saman ajan sai myös neljänneksi sijoittunut Puolan Dominik Kopec.

Warholm ja Bol huippuajoin 400 metrin mestareiksi

Miesten 400 metriä voitti Norjan Karsten Warholm, joka aloitti järkyttävän kovaa, mutta kangistui loppusuoralla erittäin pahoin. Warholmin 200 metrin väliaika oli 20,85 ja voittoaika 45,35.

Vielä 300 metrin kohdalla Warholm oli Euroopan ennätysvauhdissa. Hänen virallinen väliaikansa 32,32 on Euroopan kaikkien aikojen toiseksi paras hallitulos tällä matkalla.

Warholmin tavoittelema EE on 45,05, jonka juoksi itäsaksalainen maailmanmestari Thomas Schönlebe 35 vuotta sitten ja jota Warholm itse sivusi neljä vuotta sitten Glasgow´n EM-kilpailuissa.

Belgian Julien Watrin oli loppusuoralla selvästi vahvin ja nousi toiseksi. Hänen aikansa 45,44 on uusi Belgian ennätys. Ruotsin Carl Bengtström kamppaili kolmanneksi ajalla 45,77.

Naisten 400 metrillä Hollanti juoksi kaksoisvoiton. Femke Bol johti miltei lähdöstä maaliin ja hänen aikansa oli 49,85. Kaksi viikkoa sitten hän juoksi kotimaassaan halliratojen maailmanennätyksen 49,26.

Toiseksi sijoittui Bolin joukkuetoveri Lieke Klaver ajalla 50,57 ja kolmanneksi yhdessä hollantilaiskaksikon kanssa harjoitteleva Puolan Anna Kielbasinska ajalla 51,25.

Laura Muirin seitsemäs Euroopan mestaruus

Skotlantilainen Laura Muir voitti naisten 1500 metriä tyylikkäällä rytminvaihdoksella. Hän juoksi alkumatkan viimeisten joukossa, mutta kiri kärkeen 250 metriä ennen maalia ja voitti ajalla 4.03,40.

Muir on voittanut 1500 tai 3000 metrillä jo seitsemän Euroopan mestaruutta joko ulkona tai hallissa.

Romanian Claudia Bobocea teki vetotyöt lähes koko matkan, mutta jaksoi toiseksi ennätyksellään 4.03,76. Halliennätykseensä venyivät myös seuraaviksi sijoittuneet Puolan Sofia Ennaoui ja Espanjan Esther Guerrero.

Naisten kolmiloikan yllätysmestari oli Turkin Tugba Danismaz maansa ennätyksellä 14,31. Hän on aiemmin voittanut alle 23-vuotiaiden Euroopan mestaruuden toissakesänä Tallinnassa.

Ukrainasta Italiaan muuttanut Darija Derkach oli toinen tuloksella 14,20. Mestaruutta puolustanut Portugalin Patricia Mamona oli kolmas hypättyään 14,16 ja 14 metriä ylitti myös Italian Ottavia Cestonaro.

(Mikko Nieminen. Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA.)