Baas rakentaa jatkoa ennätyskaudelle Joensuussa: ”400 metriä on päämatka, mutta aion juosta aitojakin”

Varttimaileri Mette Baas yllätti monet, mukaan lukien itsensä, viime kesän juoksuillaan. Baas pyyhälsi naisten 400 metrin kotimaiseksi kärkihahmoksi ja teki lupaavaa jälkeä myös 400 metrin aitajuoksussa. Nyt hän rakentaa pohjaa uudelle kehitysaskelelle ja menestykselle nuorten EM-kilpailuissa.

– Kesällä 400 metriä on päämatka, mutta aion juosta aitojakin, Baas sanoo.

Tulevaan kauteen Baas valmistautuu Joensuussa. Hän muutti poikaystävänsä, kestävyysjuoksija Samuel Auvisen luo ja aloitti tietojenkäsittelyn etäopinnot, jotka tähtäävät IT-tradenomin tutkintoon.

– Koen, että tämä oli hyvä vaihtoehto. Nyt minulla on kerrankin pysyvä paikka, jossa olla ja harjoitella. Aikaisemmin reissasin eri paikkojen välillä, Baas sanoo.

Valmentaja Jani Hirsivaara on Torniossa, mutta kaikki, mitä Baas treeniohjelmien toteuttamiseen tarvitsee, on Joensuussa ja kätevästi saatavilla.

– Halliin pääsee aina, kun on tarvetta, samoin kentälle, Baas kiittelee.

Etäopinnotkin solahtavat sulavasti harjoittelun lomaan.

– Olen tykännyt siitä, että saan itse suunnitella oman päiväohjelmani, milloin treenaan ja milloin opiskelen. Kaikki opintoihin liittyvät luennot ovat verkossa ja katsottavina milloin vain, Baas sanoo.

Hirsivaara: Leireillä keskitytään enemmän aitajuoksuun

Yhteistyö toimii hyvin myös valmentaja Hirsivaaran mielestä, vaikka välimatkaa juoksijan ja valmennettavan välillä on melkein viisisataa kilometriä.

– On saatu kommunikaatio pelittämään hyvin. Ollaan päivittäin riittävän paljon yhteydessä. Ja Joensuun päässä on tarjolla apukäsiä, jos sileän juoksua ajatellaan. Aitajuoksun kanssa ongelmana on saada aitavälihomma kuosiin. Kun aitaharjoituksia pitäisi suunnitella niin, että aitoja liikutellaan, se ei ole ihan yksinkertaista, Hirsivaara sanoo.

Ongelmaa taklataan leirityksellä.

– Nyt tehdään enemmän leiritystä eli Mette tulee Tornioon tai minä Joensuuhun tai tavataan liiton leireillä. Leireillä keskitytään enemmän aitajuoksuun, Hirsivaara kertoo.

Mette Baas ja Jani Hirsivaara harjoituksessa Haaparannan Aspen-hallissa. (Kuva: Ville Söderström.)

”En osannut odottaa, että noin hyvin menisi”

Kesän mittaan Baas voitti Turun Kalevan kisoissa 400 metriä ja oli 200 metrillä viides. Kemissä nuorten SM-kilpailuissa hän oli suvereeni mestari 22-vuotiaiden 400 metrillä ja 400 metrin aitajuoksussa. Kesän kuorrutti Ruotsi-ottelun 400 metrin toinen sija omalla ennätyksellä 53,42.

– Kesä onnistui. En osannut odottaa, että noin hyvin menisi. Nyt kun sitä miettii, niin lähtökohta oli tosi hyvä. Olin terveenä koko harjoituskauden, ei ollut loukkaantumisia ja pystyin keskittymään vain urheiluun, Baas sanoo.

Kesän tulokset olivat yllätys myös valmentajalle.

– Minulla oli ajatuksena, että Mette olisi vuosi sitten pystynyt 100 ja 200 metrillä noihin 11,98 ja 24,04-aikoihin, joita hän nyt teki ja juossut 400 metriä 54 sekunnin pintaan, Hirsivaara sanoo. Näin ei kuitenkaan käynyt. Viime vuonna Baasilla oli ravinnon imeytymiseen liittyvä ongelma, joka söi tuloskunnon. Se saatiin sittemmin kuntoon rautalääkityksellä ja ruokavaliolla.

– Nyt ajattelin, että tälle kesälle 54 sekuntia olisi riittänyt 400 metrille. En uskonut, että aika olisi voinut hypähtää noin paljon alle sen, Hirsivaara tunnustaa.

Kemissä nuorten SM-kilpailuissa Baas pinkoi 400 metrin aitajuoksun ennätyksekseen 58,53. Hirsivaara näkee, että aitajuoksun ennätykseen jäi varaa.

– Jos Ruotsi-ottelua ei Tampereella olisi ollut, Mette olisi juossut samana viikonloppuna vain 400 metrin aitajuoksun. Siksi ennen Kemin SM-kilpailuja ja niiden jälkeen tehtiin aika paljon aitajuoksua, Hirsivaara sanoo.

– Kun Ruotsi-ottelu sitten järjestettiin, Meteltä lauantainen 400 metrin ennätysjuoksu oli niin kova veto, että se söi sunnuntaisen 400 metrin aitajuoksun tulosta. Varsinkin kun aitajuoksu oli päiväohjelmassa niin aikaisin.

– Kesällä 400 metriä on päämatka, mutta aion juosta myös 400 metrin aitoja, Mette Baas sanoo. (Kuva: Anssi Mäkinen.)

Itseluottamusta pitäisi kehittää

Kilpailukausi ylitti Baasin odotukset, mutta kasvatti samalla nälkää menestyä. Baas kokee, että nuorempana hänen harjoittelunsa oli ”sellaista läpsyttelyä”,  mutta nyt hän tekee sitä antaumuksella. Se näkyy tuloksissa.

– Eihän tuo aika ole vielä sitä, mitä suomalaiset ovat joskus 400 metrillä juosseet. Kyllä minä haluan parantaa ennätystäni huomattavasti, Baas arvioi sileän 400 metrin näkymiä.

Baasin vahvuuksista ja kehityskohteista juoksijalla ja valmentajalla on yhtälainen näkemys.

– Jos sileää 400 metriä ajattelee, juoksutekniikassa ja juoksun taloudellisuudessa päästiin viime kesänä paljon eteenpäin. Juoksuryhti on noussut ylöspäin eikä lantionseutu pääse tippumaan, joten Mette pystyy aika hyvin työntämään juoksua loppuun asti, Hirsivaara arvioi.

– Myös lajinomainen voimantuotto on hyvällä mallilla. Mutta nilkan käytössä on kehitettävää. Askelkontakti on aavistuksen hidas 100 ja 200 metrille, toisaalta pohkeen pito ja kimmoisuus ovat parantuneet.

Baas näkee tilaa kehitysaskelille tekniikan ja fyysisten ominaisuuksien lisäksi myös henkisellä puolella.

– Itseluottamus on yksi sellainen asia, mitä minun pitäisi kehittää. Esimerkiksi, kun aloitan 400 metriä kovaa, pitäisi vaan luottaa siihen, että jaksan maaliin. Minulla on vähän sitä, että alan miettiä, ettei sitä kuitenkaan jaksa, Baas sanoo.

– Myös teknisiä ominaisuuksia, kuten käsien käyttöä pitää parantaa paljon. Se on aika heikkoa ja nopeuttakin pitää saada lisää.

Norjassa, Bergenissä järjestettävät alle 23-vuotiaiden EM-kilpailut ovat ensi kesän pääkilpailu Mette Baasille. Kuvassa juoksija valmentajansa Jani Hirsivaaran kanssa valmistautumassa harjoitukseen. (Kuva: Ville Söderström.)

”Viime kausi opetti venyttelemään”

Baasin harjoitteluun ei tälle kaudelle tehty isoja muutoksia.

– Viime kaudella panostettiin aika paljon peruskestävyyteen. Nyt on tarkoitus pistää vähän enemmän paukkuja nopeuden kehittämiseen, Baas sanoo.

Toissavuoden ongelmat veriarvojen kanssa ovat kannustaneet Baasia seuraamaan tarkemmin ruokavaliota ja veriarvoja. Myös ote kehon huoltoon on terävöitynyt.

– Viime kauden aikana opin panostamaan enemmän venyttelyyn. Aiemmin en tehnyt sitä tarpeeksi. Nyt sitä tulee tehtyä joka päivä, Baas sanoo.

Hirsivaara kokee, että pidentynyt välimatka valmentajan ja urheilijan välillä on koulinut juoksijan tapaa analysoida harjoituksia.

– Tässä on tullut aika iso harppaus siinä, miten paljon enemmän juoksija ottaa vastuuta omien harjoitustensa analysoimisesta ja mitä viestiä hän valmentajalle harjoittelustaan antaa. Se on edesauttanut kehitystä, Hirsivaara kiittää.

Tulevan kesän päätavoite Baasilla on Bergenissä alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuiden 400 metriä.

– Hallikaudella kilpailen jonkin verran, muttei se ole minulle iso juttu. Fokus on kesässä ja nuorten EM-kilpailuissa, Baas sanoo.

Osa jutusta julkaistu Spurtti News -lehdessä 2/2020