Mette Baas hakee kehitysharppaa Stenmanin ja Meron valmennuksessa: ”On ollut kivaa harjoitella näillä ohjelmilla”

Joensuun Katajan 400 metrin juoksija Mette Baas jatkaa uraansa Petra Stenmanin ja Jyväskylän yliopiston entisen liikuntafysiologian professorin Antti Meron valmennuksessa.

– Kesällä tuli tunne, että haluaisin vaihtaa valmentajaa, saada uusia näkemyksiä ja treenejä. Pitkän mietinnän jälkeen päädyin tähän ratkaisuun ja olen ollut tyytyväinen, Baas sanoo.

– On ollut kivaa harjoitella näillä ohjelmilla. On tullut uutta ja se on on motivoinut.

Baas, 22, juoksi aiemman valmentajansa Jani Hirsivaaran valmennuksessa 400 metriä 52,51. Plakkarissa on myös kaksi mestaruutta ja kaksi hopeaa Kalevan kisoista, EM-kisaedustus ja seitsemäs sija alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuista.

– Koin, että Janin kanssa pitkään tehty työ on tuonut tulosta. Mutta tällainen muutos on paikallaan, jos haluan päästä paremmalle tasolle.

Mette Baas on viime vuodet ollut tärkeä lenkki, kun naisten 4 x 400 metrin viestijoukkue on ottanut kehitysaskeleita.

Testien ja hallikauden perusteella tarkemmat linjaukset

Stenman ja Mero työstävät Baasin valmennusohjelman yhteistyössä. Valmennustiimiin kuuluu myös Anssi Liimatta, joka valvoo Joensuussa asuvan Baasin voimaharjoittelua.

– Aika lailla yhdessä tätä tehdään. Meron sanoin haetaan sitä, että tehdään täsmäasioita, ei mitään ylimääräistä, Stenman sanoo.

Valmennuksen pohjaksi juoksijasta rakennetaan tarkkaa profiilia. Se syntyy Baasin aiempien tulosten, tulevan hallikauden ja ominaisuustestien antaman kuvan perusteella.

– Kestävyystestit on jo tehty, mutta nopeus- ja voimatestit sekä anaerobisen suorituskyvyn testit ovat vielä tekemättä. Pidempiaikainen valmennussuunnitelma tehdään hallikauden jälkeen, kun saadaan tarkempi kuva kokonaistilanteesta, Stenman sanoo.

– Ihan ensimmäinen tavoite on, ettei harjoittelussa nyt tapahdu paljon muutoksia. Mette on juossut hyvin ja valmentajana Hirsivaara on tehnyt hyvää työtä.

Naisten 400 metrin juoksun kotimainen kärkitaso on mennyt eteenpäin viime vuosina. Kuvassa Mette Baas ja Viivi Lehikoinen juoksemassa Ruotsi-ottelussa Suomelle kaksoisvoittoa.

Mero: ”Hyvät mahdolliset juosta 52 sekunnin alitus heti ensi kesänä”

Baas ja Stenman tapaavat pääasiassa maajoukkueleireillä, joita on joulu-, tammi- ja maaliskuussa sekä keväällä ulkomailla. Alkuviikosta Stenman lähtee Baasin, Kristiina Halosen, Viljami Kaasalaisen, Oskari Mörön ja Ella Räsäsen kanssa kahdeksi viikoksi Etelä-Afrikkaan. Urheilijat ovat siellä neljä viikkoa.

– Aina kun olen Joensuussa, harjoittelen pääosin yksin. Mutta leirejä tuntuu olevan tiheään, joten näen Petraa suhteellisen hyvin. Tähän vaiheeseen tämä on hyvä ratkaisu. Sitä voidaan miettiä uudestaan, jos kaipaan enemmän valmentajaa päivittäisharjoitteluun, Baas sanoo.

Oman ennätyksen parantamisen ohella Baasin ensi kesän tavoite on onnistua elokuisissa Budapestin MM-kilpailuissa.

– Metellä on hyvät mahdolliset juosta 52 sekunnin alitus heti ensi kesänä, Mero arvioi.

– Mette on hyvä, pitkä juoksijatyyppi. Hän juoksee erittäin nätisti ja taloudellisella askeleella, jota tarvitaan 400 metrillä. Jotakin pieniä muutoksia voi yrittää hienosäätää lähinnä kiihdytyspuolella. Myös voimapuolella on kehitettävää.

Valmentajien yhteistyö hyödyttää molempia

Stenmanin ja Meron käynnistämä kahden valmentajan yhteistyö on verrattain harvinaista suomalaisessa yleisurheilussa. Syksyllä tosin pikajuoksuvalmentajat Mervi Brandenburg ja Eeva Kantomäki yhdistivät harjoitusryhmänsä Team Southiksi.

– Tämä on molemminpuoleista vaikuttamista. Petra on valmentanut pitkään ja ollut huippu-urheilija. Myös minä saan tästä, kun keskustellaan, pitkään yleisurheilun parissa monissa rooleissa kuten huippu-urheilun tutkijana ja valmentajana toiminut Mero sanoo.

Tällä hetkellä Mero valmentaa 400 metrille keskittyviä Viljami Kaasalaista ja Konsta Alatupaa. Stenman on Suomen Urheiluliiton 400 metrin juoksun ja 400 metrin aitajuoksun lajivastaava.