Mestaruus herkisti Nummelan, Manninen flunssan kourista ennätykseen

Mestaruus herkisti Nummelan

Maratonjuoksun Suomen mestaruus kirvoitti kyyneleet Aki Nummelan silmäkulmiin. HKV:n kokenut maajoukkuejuoksija on voittanut mestaruuksia viestijuoksussa, mutta Lahdessa juostun SM-maratonin kultamitali oli hänelle ensimmäinen henkilökohtaisilla matkoilla.

Mestaruuden Nummela, 31, kuorrutti kauden kotimaisella kärkiajalla 2.24.18. Oma ennätys rysähti kerralla tyystin uusille lukemille, kun aiempi oli Frankfurtissa toissa kesänä juostu 2.27.02.

– Viisi kilometriä ennen maalia tuli pohkeeseen pari pientä kramppia. Sen takia piti vähän lopussa himmailla. Katsoin, että krampit ovat enää ainoa riski, Nummela kertasi.

Toiseksi kilpailussa juoksi Turun Urheiluliiton Thijs Feuth. Hän piti vauhtia alkumatkasta ja oli Nummelan kyydissä vielä 31 kilometrin paikkeilla, mutta hyytyi sitten toiseksi ajalla 2.27.02. Turun Urheiluliiton Jukka Kero, 42, kirkasti viime vuoden neljännen sijan SM-pronssiksi ennätyksellään 2.28.26.

Nummelan ohella kisaan suosikkina lähtenyt Lahden Ahkeran Jussi Utriainen pysyi kärjen tuntumassa reilusti yli puolimatkan, mutta sitten matka alkoi painaa. Maalissa hän oli viides ajalla 2.34.34.

– Ensin tavoittelin kultaa, sitten ajattelin, että mitalikin on hyvä. Sitten mietin jo, että hyvä, jos pääsen juosten maaliin. Lopussa mietin, että kun vaan pääsisi maaliin, Utriainen kertasi juoksuaan.

Nummela Valencian, Manninen New Yorkin maratonille

Nummelalle SM-maraton oli lähtölaukaus valmistautumiselle Valencian maratonille, joka juostaan marraskuussa. Sen tavoitetta hän joutuu Lahden huikean ennätysparannuksen jälkeen hetken miettimään.

– Enpä osaa sanoa. Kun nyt meni 2.24 noin helposti. Ehkä 2.20. Miksipä ei, Nummmela pohdiskeli.

Nummela juoksi Oulun Kalevan kisoissa 5000 metrillä ja 3000 metrin esteisessä toiseksi. Maratonin erikoisharjoittelua ennen SM-maratonia ei ollut takana.

– Olin jäniksenä Espoon Rantamaratonilla. Sen lisäksi huhtikuun alun jälkeen olen juossut neljä yli 20 kilometrin lenkkiä ja ne ovat kaikki olleet puolimaratonin kisoja, Nummela sanoi.

Samantapainen tilanne on Kenttäurheilijat 58 –seuraa edustavalla Laura Mannisella. Kilpailu oli hänelle osa valmistautumista syksyn New Yorkin maratonille. Viime vuoden maratonmestaruutta hän puolusti menestyksellä ennätyksellään 2.41.21. Edellinen ennätys oli viime vuonna juostu 2.42.36.

Päätöksen juosta Lahdessa hän teki vasta kilpailupäivän aamuna. Kisaa edeltäneen viikon hän oli flunssan kourissa.

– Katsoin ohjeita, joissa sanottiin, että jos on kuumetta tai kipua kurkusta alaspäin, silloin ei pidä juosta. Kuumetta ei ollut ja minusta tuntui, se kipu minulla oli kurkun yläpuolella. Toivottavasti ei tule jälkitauteja, Manninen kertasi

Manninen oli kilpailussa ylivoimainen, vaikka flunssan jäljiltä hapenotto tökki. 

– Henki ei kulkenut yhtään. Olin kuin kala kuivalla maalla, Manninen kertasi tuntojaan kilpailussa.

Mannisen voittoaika alittaa ensi vuonna Lontoossa käytävien MM-kisojen kisajärjestäjien tulosrajan 2.45.00. Suomen Urheiluliitto päättää omista tulosrajoistaan MM-maratonille marraskuun alussa. Esbo IF:n Riitta Paasio oli Lahdessa toinen ajalla 2.54.07 ja Turun Urheiluliiton Andreina Kero kolmas (2.57.36).

tuloksia


nikander_saara-1.jpg