Mestari-Lehikoinen janoaa ennätystä syyskesän kisoista

Mestari-Lehikoinen janoaa ennätystä syyskesän kisoista

Vuosi sitten Tbilisissä juostu nuoriso-olympiafestivaalien 400 metrin aitojen voitto oli iso apu Viivi Lehikoiselle, kun hän selätti Georgian helteet ja tuulet matkalla 17-vuotiaiden Euroopan mestariksi sunnuntaina.

– Viime vuoden reissusta oli tosi paljon apua. Osasin varautua tähän kuumuuteen, ottaa mukaan sopivasti lisäravinteitä ja muita omia eväitä, ja olihan se arvokisakokemusta, Lehikoinen sanoo.

EM-finaalissa Lehikoisen, 16, päättäväinen juoksu toi mestaruuden ajalla 58,28. Sveitsin Yasmin Giger oli toinen ennätyksellään 58,39.

Loppukilpailu juostiin haastavissa sääoloissa.

– Vastatuuli takasuoralla oli niin luja, että aitavälit piti mennä 16 askeleella. Juoksun alku oli kuitenkin kova ja hyvä, Lehikoinen kertaili.

Haastavat olot välittyivät tv-kuvien välityksellä myös Suomeen.

– Normaalisti Viivi pystyy juoksemaan alun aitavälit 15 askeleella. Nyt hän veti 16 askeleella viidennelle aidat ja loput 17 askeleella. Se kertoo tuulista ja kuumuudesta, Lehikoisen valmentaja Jussi Ihamäki sanoi.

Ihamäki kiitteli suojattinsa juoksua päättäväiseksi.

– Siitä näki heti, että hän lähti juoksemaan kultamitalista.

Perusjuoksulla mestariksi

Lehikoinen, 16, odotteli finaalijuoksua kohtalaisen luottavaisena.

– Minulla oli itsevarma olo, vaikka en ollut koskaan aiemmin juossut samoissa kilpailussa kahta juoksua ennen finaalia. Vähän mietin riittävätkö energiat, Lehikoinen tuumi.

Kilpailussa ongelmia ei ilmaantunut.

– Oli se hyvä juoksu näin tosikuumiin oloihin, vaikka juoksun loppu ei ollut niin hyvä kuin yleensä, vähän hyydyin. Perusjuoksu, Lehikoinen kertasi.

Haastajistaan Lehikoisen ei tarvinnut kisan aikana  huolehtia,

– Tajusin jo loppusuoralle tullessa, että nyt menee hyvin, vaikkei sitä voi varmaksi sanoa ennen kuin maalissa. Vasta maalissa näin, että joku tulee sieltä takaa, Lehikoinen viittasi toiseksi ennätyksellään juosseeseen sveitsiläiseen.

Kausi jatkuu Kalevan kisoissa

Kauden edelliset arvokisat Lehikoinen seurasi televisiosta. Hän päätti, ettei lähde Amsterdamin EM-kisoihin vaan keskittyy 17-vuotiaiden EM-mittelöihin.

– Se päätös kannatti. Tämä on ollut rankka reissu ja siinä olisi tullut toinen ulkomaan reissu ennen tätä, juoksija tuumi.

Seuraava kilpailumatka vie Lehikoisen loppuviikosta Oulun Kalevan kisoihin. Syyskauden mittaan HIFK:n juoksijan toiveissa on kohentaa vuosi sitten Tbilisissä juostua omaa 400 metrin aitojen ennätystä 57,74.

Lehikoisen mukaan kropassa oli tarpeet rikkoa ennätys jo EM-kisoissa, mutta kolme juoksua, helle ja finaalin tuuli eivät luoneet ennätysjuoksulle otollisia puitteita.

– Jos saisi Suomessa juoksun, jossa olisi hyvä myötätuuli takasuoralla, Lehikoinen tuumi.