Lakka nousi EM-tilastossa seitsemänneksi ja ankkuroi JKU:n SE-joukkuetta – Siirtola voitti naisten aitajuoksun – Hassi palasi mestariksi

Elmo Lakka kuorrutti seitsemännen 60 metrin aitajuoksun hallimestaruutensa ennätyksellään 7,63. Sadasosan ennätysparannus vei Lakan Euroopan tämän vuoden tilastossa jaetulle seitsemännelle sijalle.

– Olosuhteisiin nähden ok juoksu. Kropassa oli sellainen tunne, että oli mahdollisuuksia parempaankin, Lakka sanoi.

Lakan mukaan juoksua häiritsi pieni ”nykäys” lihaksistossa juuri ennen laukausta, joka aavistuksen sotki lähtöä ja siten myös alkukiihdytystä.

– Rehellisesti sanottuna en olisi osannut ennustaa, että tuolla tuntemuksella juoksusta tulee ennätys, Lakka kuvaili juoksun jälkeistä tunnetta.

Lakka tähtää kuntoaan maaliskuun alun EM-kilpailuihin ja koettaa samalla kasata hallikaudelta mahdollisimman paljon rankingpisteitä, joiden perusteella kesällä jaetaan paikkoja Tokion olympiakisoihin.

– SM-kilpailuista tuli tärkeitä pisteitä ja ennen EM-kilpailuja juoksen keskiviikkona vielä Madridissa, missä pääsen muiden muassa Grant Hollowayn vauhtiin, Lakka totesi.

Holloway on 110 metrin aitajuoksun hallitseva maailmanmestari, joka on tänä talvena pinkaissut 60 metrin matkan maailman kärkitulokseen 7,32.

Manninen ennätysvireessä, Kuusiniemi jäi lähdössä

Pika-aitojen finaali oli Jyväskylän Kenttäurheilijoiden juhlaa. Lakan seuratoverit Ilari Manninen ja Santeri Kuusiniemi voittivat hopea – ja pronssimitalit. Manninen oli toinen ennätyksellään 7,82 ja on Lakan tapaan lähdössä EM-kilpailuihin.

– Juoksin riskillä ja kolhin neljää viidestä aidasta. Ei paras juoksu, mutta siihen nähden hyvä aika. Mutta on siinä vielä paljon varaa, Manninen sanoi ennätyksestään.

Kuusiniemi oli kolmas ajalla 7,91, mutta toiveissa ollut EM-rajan alitus ei toteutunut. Kuusiniemi juoksi hiljattain Tampereella ennätyksensä 7,89, joka jäi sekunnin sadasosan EM-rajasta.

Hipposhallissa EM-rajan saavuttaminen sortui huonoon lähtöön, missä Kuusiniemi jäi lähes metrin Lakasta ja Mannisesta.

SM-finaalin kahdeksasta juoksijasta peräti neljä edusti Jyväskylän Kenttäurheilijoita.

Siirtola naisten mestariksi: ”Nämä olivat treeniä EM-kilpailuihin”

Naisten mestariksi juoksi HKV:n Anni Siirtola ajalla 8.15, joka jäi vain kolme sekunnin sadasosaa hänen aiemmin tänä talvena juoksemastaan ennätyksestä.

Siirtolalle SM-kilpailut olivat osa valmistautumista maaliskuun alun EM-kilpailuihin.

– Nämä kilpailut olivat treeniä EM-kilpailuihin. Siksi juoksin myös tuon 60 metriä, Siirtola viittasi lauantain 60 metrin kilpailuun, missä hän oli neljäs ennätyksellään 7,51.

– Juoksut täällä olivat aika perustasoa. Vielä ei tullut sellaista piikkiä.

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Tanja Kokkonen oli toinen ajalla 8,35.

– Ajallisesti juoksu ei vielä ollut hyvä. Kaksi viimeistä aitaa olisi saanut mennä vähän kovempaa, Kokkonen totesi finaalista ja oli tyytyväinen SM-mitaliin.

Espoon Tapioiden Saara Keskitalo voitti alkueränsä ennätyksellään 8,36. Finaalissa hän myöhästyi lähdössä erittäin pahoin, mutta ehti vielä nousemaan kolmanneksi ajalla 8,46.

Vaikka Tampereen Pyrinnön aiturikaartista puuttuivat tällä kertaa kovimmat nimet Reetta Hurske, Lotta Harala, Maria Huntington, Miia Sillman ja Saga Vanninen, niin silti Pyrinnön aiturit Olivia Ben Khalifa ja Vilma Väliharju olivat ennätyksillään neljäs ja viides.

Tanja Kokkosen alkueräaika 8,31 on 19-vuotiaiden kaikkien aikojen tilaston kolmas ja Vilma Väliharjun 8,51 on 17-vuotiaiden kaikkien aikojen tilaston neljäs.

Finaaliin päässeistä kuusi juoksi kovatasoisissa alkuerissä ennätyksensä, myös Lotta Vento, Janette Rinne ja Sonja Stång. Järjestävän seuran Julia Enarvi ja Nora-Julia Isoluoma karsiutuivat niukasti ajoin 8,61 ja 8,62.

Lakka ankkuroi JKU:n Suomen ennätykseen

Miesten 4×200 metrin viestinjuoksussa alle tunti 60 metrin aitajuoksun finaalin jälkeen Elmo Lakka ankkuroi Jyväskylän Kenttäurheilijat mestariksi Suomen ennätystä sivuavalla ajalla 1.37,46.

Täsmälleen saman ajan on aiemmin juossut Helsingin Kisa-Veikot jo 22 vuotta sitten joukkueella, jonka ankkurina tuolloin juoksi Suomen ennätysmies Tommi Hartonen.

JKU:n SE-joukkueessa juoksivat Lakan ohella aloittajana 100 metrin toissakesäinen mestari Konsta Alatupa, toisella osuudella 100 metrin viimekesäinen mestari Viljami Kaasalainen ja kolmannella osuudella aitajuoksija Ilari Manninen.

JKU:n pikajuoksutallin ainutlaatuisuus näkyi lopputuloksissa siten, että se saavutti kolmoisvoiton! Hopeamitalein palkittiin 1.30,46 juossut kolmosjoukkue. Kolmas oli vaihdoissaan hiukan epäonnistunut kakkosjoukkue ajalla 1.31,02.

Naistenkin 4×200 metriä JKU voitti joukkueella Aino Pulkkinen, Heidi Salminen, Sara Francis ja Sanni Mahonen voittoajan ollessa 1.39,78.

Aitajuoksija Saara Keskitalo ankkuroi Espoon Tapiot toiseksi ajalla 1.40,97. Kolmas oli Oulun Pyrintö jo neljättä sekuntia JKU:ta jäljessä. Lahden Ahkera juoksi B-erän parhaan ajan 1.41,18, mutta hylättiin vaihtorikon vuoksi.

Seurojen välisen pistekilpailun Kultaisen juoksijan patsaasta Jyväskylän Kenttäurheilijat voitti tänä vuonna kotihallissaan ylivoimaisesti.

Juuso Hassi palasi seitsenottelun mestariksi

Miesten seitsenottelun mestariksi palasi vuosien 2016 – 2017 mestari Juuso Hassi Oriveden Ponnistuksesta pistein 5357. Sunnuntaina Hassi voitti 60 metrin aitajuoksun ajalla 8,41 ja teki tasaiset suoritukset myös seiväshypyssä ja päätöslajissa 1000 metrin juoksussa.

21-vuotias Joni Heikkinen Oulun Pyrinnöstä paransi aitajuoksun ennätystään valtavasti puolella sekunnilla 8,94:stä 8,44:ään ja ylitti myös seiväshypyssä uuden ennätyksensä 452. Hän oli ennen päätöslajia vain 10 pisteen päässä Hassista ja veti juoksua rohkeasti 800 metriin saakka, mutta uupui viimeisellä kierroksella.

Mitalikolmikko oli hyvin tasainen. Heikkinen sijoittui toiseksi pistein 5315 niukasti ennen Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Petri Ihanderia, joka kokosi 5295 pistettä.

Helsingin Tarmon Jere Liskojärvi otteli neljänneksi ja uutena miehenä 5000 pisteen kerhoon pistein 5003. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden vasta 16-vuotias Joonas Lapinkero oli uransa ensimmäisessä miesten ottelussa kuudes pistein 4663.