Mers ei huoleta, Mäki haluaa rikkoa MM-rajan universiadeissa

Mäki jahtaa tuplamestaruutta Porissa

Kristiina Mäen toiveissa on rikkoa oma 1500 metrin ennätys Turun Paavo Nurmi Gamesissa ensi viikolla ja käydä 5000 metrin MM-rajan kimppuun heinäkuussa universiadeissa Gwangjussa. Etelä-Korean matka ei kuitenkaan ole vielä varma maassa tavattujen Mers-hengitystieinfektion,tartuntojen takia.

– Pääsin universiadeihin 1500 ja 5000 metrille. Siellä voisi olla hyvä 5000 metrin kilpailu, mutta vielä en tiedä, pääsenkö sinne. Täällä tshekkiläinen lääkäri sanoi, ettei suosittele sinne menemistä. Jos sinne kuitenkin pääsen ja aikataulu sen sallii, juoksen siellä molemmat matkat, Mäki sanoo.

Mäki, 23, on Tshekin ja Suomen kaksoiskansalainen, joka edustaa arvokisoissa Tshekkiä ja Suomen kansallisissa kisoissa Lahden Ahkeraa. Mäki olisi itse valmis lähtemään Etelä-Koreaan.

– Etelä-Koreassa sairastuneita on käsittääkseni noin 150 ja lähinnä pääkaupungissa Soulissa, kun universiadit kilpaillaan neljän tunnin päässä sieltä.

Tulosraja Pekingin MM-kisojen 5000 metrille on 15.20,00. Mäen kuluvan kauden paras aika on Huelvassa juostu 15.51,25 ja ennätys viime vuonna syntynyt 15.35,62.

– Huelvan kilpailu ei mennyt oikein niin kuin halusin. Olin kaksi päivää ennen starttia ruikkutaudissa, eikä juoksussa ollut oikein voimia. Siihen nähden mikä tilanne oli, se meni hyvin. Tosin jäniksetkään eivät siinä kilpailussa oikein pysyneet vauhdissa, Mäki muisteli.

 

Turussa ennätysvauhtiin, Porin matka auki

Mäki pudotti aiemmin keväällä Ostravassa 1500 metrin ennätyksensä lukemiin 4.12,52. Viikonvaihteessa matka kulki Kladonossa Tshekin eliittikisasarjassa 4.29,09, mutta se johtui siitä, että illan ohjelmassa oli myös 3000 metriä, jonka Mäki juoksi 9.22,31, ja voitti molemmat matkat.   

– En minä huonossa kunnossa ole. Ajat olivat tuollaisia, kun piti juosta seuralle niin paljon pisteitä kuin mahdollista, ja siksi ohjelmassa oli kaksi matkaa, Mäki sanoo.

Viikonvaihteessa hän juoksee Kreikan Heraklionissa maajoukkueiden EM-kisojen ykkösliigassa. Matkana on 5000 metriä, mutta Mäki ei mieti MM-rajan rikkomista.

– En ole edes katsellut ketä siellä on mukana ihan siksi, etten turhaan innostuisi ajattelemaan MM-rajaa. Sielläkin pitää kuitenkin juosta taktisesti ja yrittää saada mahdollisimman hyvä sijoitus ja joukkueelle pisteitä, Mäki miettii.

Ensi viikolla käytävän Paavo Nurmi Gamesin suhteen toiveet sen sijaan ovat korkealla.

– Ostravassa tuli 1500 metrillä ennätys, vaikka ilma oli tuulinen ja kylmä. Jos Turussa hyvä sää, siellä voisi varmasti juosta kovempaa kuin Ostravassa.

Suomessa Mäki juoksee myös Porin Kalevan kisoissa, mutta onko matka 1500 vai 5000 metriä, ratkeaa myöhemmin.

 

Syksyllä taas Gebrselassien hotelliin

Tulevaakin Mäki on jo kaavaillut sen verran, että myös ensi syksynä hän matkustaa harjoittelemaan mestarijuoksija Haile Gebrselassien omistamaan hotelliin Addis Abeban liepeille.

– Hotellissa on kaikki mitä tarvitsee ja harjoittelupaikat ovat ihanat. Syksyllä mennään taas, ja kun muut kuulivat, että tultiin sieltä valmentajan kanssa viime syksynä terveinä takaisin, he haluavat tulla nyt meidän kanssa, Mäki sanoo.