ME:n 12,20 aitonut Harrison: "Halusin näyttää mihin kykenen"

ME:n 12

Pika-aitojen tuore maailmanennätysnainen Keni Harrison ei juokse Rion de Janeiron olympialaisissa. Timanttiliigan Lontoon kilpailussa 100 metrin aitojen ME-ajan 12,20 pinkonut aituri oli Yhdysvaltain olympiakarsinnoissa kuudes.

Koko kesän huikeassa kunnossa ollut Harrison alitti Lontoossa Bulgarian Jordanka Donkovan vuonna 1988 juokseman entisen ME:n 0,01 sekunnilla.

– Ajatuksena oli näyttää tässä juoksussa mihin pystyn. Sain alkuerän ajasta (12,40) lisää itseluottamusta, Harrison hehkutti.

– Olin todella iloinen, kun näin tuon ajan. Se kertoo, että pitää vaan jatkaa täysillä, vaikkei olympiajoukkueeseen päässytkään. Yritin parhaani ja näin siinä kävi.

Toiseksi Lontoossa juoksi Yhdysvaltain olympiakarsintojen voittaja Brianna Rollins ajalla 12,57. Juoksussa oli myötätuulta 0,3 metriä sekunnissa.

Usain Bolt sen sijaan juoksee Rion kisoissa ja yrittää voittaa kolmatta kertaa olympialaisissa 100 ja 200 metriä ja pikaviestin. Hän osoitti Jamaikan olympiajoukkueen johdolle kuntonsa voittamalla 200 metrin ajalla 19,89 (+0,3 m/s). Panaman Alonso Edward oli toinen kesän parhaallaan 20,04.

Bolt ei juossut maansa olympiakarsinnoissa 100 metrin finaalia takareisivaivan takia. Siksi hänen piti näyttää Lontoossa olevansa siinä kunnossa, että hänet voi nimetä olympialaisiin. Lontoossa Boltin juoksu oli verrattain helponoloista, eikä häntä tuntunut piinaavan, että matkaan päästiin vasta kolmannella lähtöyrityksellä.

– En ole vielä täysin iskussa, mutta sitä kohden mennään. Töitä täytyy vielä tehdä. Nyt yritin onnistua kaarteessa, mutta ei se mennyt vielä hyvin. Toki ykkösasia tässä oli juosta täällä ja voittaa, Bolt sanoi.

Ranskan Jimmy Vicaut pinkoi 100 metrin alkuerissä 9,96 ja voitti finaalin ajalla 10,02 (+0,4 m/s). Yhdysvaltain Isiah Young oli toinen (10,07).

Taylorin hyppy olympiakunnossa

Yhdysvaltain Christian Taylorin huippukunto löytyy sopivasti olympiakisojen lähestyessä. Kolmiloikan olympiavoittaja ja kaksinkertainen maailmanmestari oli Yhdysvaltain olympiakarsinnoissa toinen tuloksella 17,39, mutta loikki Lontoossa kauden kärkitulokseksi 17,78 (+0,6 m/s).

– Tässä on ollut tavoitteena saada kaikki hypyn osaset loksahtelemaan kohdilleen. Se vaihe on kestänyt, mutta nyt kaikki näyttäisi menevän paikalleen, Taylor tuumi.

Seiväshypyn ME-mies Renaud Lavillenie taivutti voiton ylitettyään 590 ensimmäisellään. 597 oli tällä kertaa liikaa. Yhdysvaltain mestari Sam Kendricks oli toinen 583:n ylityksellä.

Muir ennätysvauhdissa, Vadlejch voitti

Naisten 1500 metrillä viime kesän MM-viitonen, britti Laura Muir pudotti oman ja Britannian ennätyksen lukemiin 3.57,49. Hän kukisti selvästi toiseksi juosseen Hollannin Sifan Hassanin, joka hänkin pinkoi kesän parhaansa 4.00,87.

– Britannian ennätys oli melkoinen paukku. En ollut tänä kesänä juossut oikein nopeaa 1500 metrin kisaan. Nyt oli kova halu näyttää, mihin pystyn. Kolmannella kierroksella piti vaan jaksaa painaa, Muir tuumi.

Miesten keihäs jäi keskinkertaiseksi: Tshekki Jakub Vadlejch heitti toisellaan 85,72, joka riitti voittoon. Olympiavoittaja Keshorn Wallcott oli toinen (83,60) ja Australian Hamish Peacock kolmas (82,94).

Latvialainen tuore Euroopan mestari Zigismund Sirmais hiipui seitsemänneksi tuloksella 79,52.

Miller ja Muhammad ratakierroksen ykköset

Bahaman Shaunae Miller tekee tasaisen kovaa jälkeä naisten varttimaililla. Lontoossa voittoaika oli kauden kärkitulos 49,55. Jamaikan Stephenie Ann McPherson oli toinen juostuaan 50,40.

Naisten 400 metrin aidoissa tuore Yhdysvaltain mestari Daliah Muhammad karkasi muilta viimeisen aidan jälkeisellä loppusileällä ja vei voiton ajalla 53,40. Tanskalainen Euroopan mestari Sara Petersen oli toinen kesän parhaallaan 54,33.

Ranskan Pierre-Amroise Bosse oli nopein 800 metrillä kauden parhaallaan 1.43,88. Kovavauhtisessa kilpailussa Kanadan Brandon McBride oli toinen ennätyksellään 1.43,95.

Espanjan Ruth Beitia voitti naisten korkeushypyn ylittämällä kesän parhaansa 198. Bulgarian Mirela Demireva oli toinen kolme senttiä heikommalla tuloksella.