Mattila ponnisti EYOF-mestariksi, Lahtinen moukarifinaalin viides

Mattila ponnisti EYOF-mestariksi

Äänekosken Urheilijoiden Arttu Mattila oli Suomen joukkueen sankari Nuorten Olympiafestivaaleilla Unkarin Györissa torstaina. Hän vei korkeushypyn mestaruuden ylittämällä 208.

– Ensimmäinen arvokisa ja heti mestaruus. Se tuntuu hyvältä, Mattila hehkutti.

Mattilan, 16, voiton arvo nostaa se, että hänen toista, ei ponnistavan jalan, polvea operoitiin kesäkuun alussa. Unkarin kilpailu oli hänelle vasta toinen operaation jälkeen.

Mattila varmisti EYOF-mestaruuden ylittämällä 208 ensimmäisellään. Toiseksi sijoittunut Ranskan Mohammed-Ali Benlahbib 208 meni sen kolmannella. Kumpikaan ei onnistunut ylittämään korkeutta 210. Mattilan ensimmäinen yritys oli hilkulla onnistua. Hän oli jo riman yli, mutta jalka toi riman alas. Kaksi muuta yritystä jäivät vaisuiksi.

– 208:n ylitys oli hyvä. Sen jälkeen hyppy vähän hajosi. Mestaruus lämmittää, mutta tulos olisi saanut olla parempi, Mattila sanoi.

Mattila ylitti kuluvan kuun puolivälissä ensimmäisessä kilpailussaan polvioperaation jälkeen ennätyksensä 212.

Isolehto: Kunto on kohdallaan

Mattilan valmentaja Juha Isolehto seurasi suojattinsa kilpailun paikan päälle. Hän kiitteli hyppääjän malttia toipua polvioperaatiosta ja kykyä nousta kovalle tasolle, vaikka takana on minimaalinen määrä lajiharjoituksia.

– Nyt oli takana oikeastaan vain viisi pitkävauhtista hyppyä Seinäjoen kilpailusta, jossa Arttu meni 212. Sen lisäksi hän teki 12 hyppyä heinäkuun 8. päivän harjoituksessa ja muutaman pitkävauhtisen hypyn matalista korkeuksista, Isolehto sanoo.

Mattilan tulostavoite tälle kaudelle on 220.

– Ei epäilystäkään, etteikö tuo tavoite toteudu, kun Arttu saa hypättyä muutaman kilpailun vakioiduissa oloissa. Kunto on kohdallaan. Tässä kilpailussa ei ollut haastavat olot, mutta pieneen vastatuuleen kilpaileminen ei tukenut helppoa hyppäämistä. Askelmerkkiä siirreltiin.

Mattilan mukaan syyskesän ohjelmassa ovat vielä ainakin oman ikäluokan SM-kisat ja Ruotsi-ottelu.

– Muita kisoja ei ole vielä katsottu, Mattila kertaili.

Lahtinen viides, Kuparinen yhdeksäs

Torstain muissa suomalaisfinaaleissa Noormarkun Nopsan Oskari Lahtinen heitti moukarifinaalissa viidenneksi tuloksella 65,36. Se syntyi heti ensimmäisellä heitolla. Lahtisen sarjan toiseksi paras heitto kantoi 65,11. Lahtisen ennätys viiden kilon moukarilla on 66,36

Moukarinheiton voitti Valko-Venäjän Artur Maskalenka, joka heitti 71,36. Bulgarian Valentin Andrejev oli toinen (69,60) ja Puolan Tomasz Ratajczyk kolmas (69,22).

Virtain Urheilijoiden Vesa Leveelahti oli kuulantyönnössä 10:s tuloksella 15,81. Leveelahti ei saanut työntöjään onnistumaan teknisesti aivan parhaalla tavalla, mutta teki tasaista jälkeä.

Leveelahden ennätys 5-kilon kuulalla on 16,26. Györin kilpailun voitti Puolan Piotr Gozdziewicz, joka työnsi 19,41.

Janakkalan Janan Sanni Kuparinen sijoittui yhdeksänneksi naisten kiekonheitossa tuloksella 40,70. Se syntyi kahden rikki menneen heiton jälkeen kolmannella yrityksellä, mutta ei kantanut jatkokierroksille.

Kilpailun voitti Italia Diletta Fortuna, joka heitti ennätyksensä 50,22. Mitaleille kilon kiekkoa piti heittää yli 48 metriä. Kuparisen, 15, ennätys on 43,99.

Kärki ennätysiskussa

Poikien kolmiloikan karsinnassa Vaasan Vasaman Oliver Kärki ponkaisi komean ennätyksen 13,93. Ennätys koheni kerralla 36 senttiä. Tulos syntyi 0,9 metriä sekunnissa puhaltaneessa myötätuulessa ja kolmannella yrityksellä.

Kärjen toinen hyppy kantoi 13,75 ja ylitti kirkkaasti hyppääjän entisen ennätyksen. Kärki oli karsinnassa kahdeksas.

– Hyvin kulki hyppy. Finaalissa haetaan 14 metriä, Kärki sanoi.

Karsinnan voittoon kimmahteli Turkin Cakir Bathuan. Hän venytti 14,62.

Kähärä, Valtanen ja Blomqvist vaivatta jatkoon

Rauman Urheilijoiden Julia Valtanen heitti tyttöjen keihäänheiton karsintakilpailussa kolmannellaan 51,56. Se toi hänelle oman karsintaryhmän kärkipaikan ja koko karsinnassa toisen sijan.

Valtasta paremmin karsinnassa heitti vain toisen karsintaryhmän voittanut norjalainen Kaja Pettersen, joka sivalsi 52,93. Valtanen, 16, on tällä kaudella heittänyt 500 gramman keihästä 56,71.

Mikkelin Kilpa-Veikkojen Jessica Kähärälle riitti kaksi hyppyä varmistamaan finaalipaikan tyttöjen korkeushypyssä. Hän ylitti 165 ja 170 ensimmäisellään ja jakoi karsinnan kärkipaikan. Kaikkiaan yhdeksän urheilijaa meni 170.

IK Falkenin Nathalie Blomqvist juoksi 1500 metrin välieristä suoran finaalipaikan. Hän teki erässä vetojuhdan töitä ja oli hallitulla juoksulla eränsä kolmas ajalla 4.39,27. Erän voitti Itävallan Anna Baumagrtner ajalla 4.38,58.