Mattila ponnisti EM-mitalin: ”Aika hyvin venytty”, Pölkky yhdeksäs, sade kiusasi seiväskisaa

Korkeushyppääjä Arttu Mattila sai kesän mittaan takunneen hypyn kulkemaan 19-vuotiaiden EM-finaalissa ja ponnisti pronssille 212 ylityksellä.

– Aika hyvin venytty, jos tilastoja katsoo, Mattila veisteli.

Äänekosken Urheilijoiden Mattila nousi pronssille EM-tilaston 19. sijalta. Kesän kisoissa paras tulos ennen Boråsin kisoja oli 210, mutta hyppääjä tunsi, että parempaa on luvassa, kun hyppy osuu kohdalleen.

– Olin treenannut pitkälle kevääseen enkä hypännyt hallissa, mutta tiesin, että sieltä se hyppy löytyy, Mattila kertaili.

EM-finaalissa hän meni 200 ja 205 ensimmäisellä, 209 toisella ja 212 kolmannellaan. Se sinetöi pronssin, kun niinikään kolmannellaan 212 ylittäneellä venäläisellä Aleksei Fadejevilla oli enemmän pudotuksia alemmista korkeuksista. Kilpailun voitti Belgian Thomas Carmoy, joka ylitti 222.

Flow-tila löytyi kisan aikana

Mattilan mukaan hyppy alkoi kulkea kilpailun aikana. Hänen mielestään kyse oli ennen muuta henkisen vireen löytymisestä.

– Ensimmäiset hypyt tuntuivat väsyneiltä, mutta yhtä äkkiä hyppy aukesi ja löytyi sellainen flow-tila. Tuli sellainen varmuus, kun tunsin, että hyppy nousee, Mattila sanoi.

Mattila päätti kilpailuun kolmeen yritykseen korkeudesta 214. Niistä ensimmäinen meni piloille, kun jalka tökkäsi vauhtijuoksussa. Toinenkaan ei onnistunut, mutta kolmas oli lähellä.

– Siinä ponnistus meni vaan niin armottoman lähelle. Olisi varmaan pitänyt siirtää merkkiä taaksepäin, mutta oli vaan niin kova lataus, Mattila tuumi.

Perheen toinen 19-vuotiaiden EM-mitali

Mattila on aiemmin sijoittunut 17-vuotiaiden EM-kilpailuissa kuudenneksi. Boråsin mitali oli hänen ensimmäisensä arvokilpailuista, muttei perheen ensimmäinen.

– Nyt ollaan isän kanssa tasoissa. Hän oli 19-vuotiaiden EM-kilpailuissa kolmas vuonna 1989, Mattila hehkutti.

Olli-Pekka Mattila taivutti silloisen Jugoslavian Varaždinissa seiväshypyn pronssimitalin tuloksella 525.

Boråsin EM-finaali oli Mattilan kauden pääkilpailu, mutta kaikki kesän tavoitteet eivät ole vielä täyttyneet,

– Ehdottomasti oma ennätys on vielä tavoitteena, Mattila linjasi.

Mattila on ylittänyt hallissa 216 ja ulkoradoilla 214.

Pölkky yhdeksäs keihäsfinaalissa: 50 metrin taso alkaa vakiintua

Sofia Pölkky ja Julia Valtanen olivat naisten keihäänheiton finaalissa yhdeksäs ja yhdestoista tuloksin 50,01 ja 47,58. Karsinnassa Valtanen teki kauden parhaansa ja uusintakarsinnan heittänyt Pölkky ennätyksensä 52,73.

– Sikäli harmittaa tuo sijoitus, että oli se sama kuin viime vuonna, Pölkky viittasi viime kesän 17-vuotiaiden EM-kilpailuihin.

– Se oli nyt hyvää, että tulostaso on vakiintumassa 50 metriin. Minä en ole sitä niin monta kertaa heittänyt.

Valtanen harmitteli, ettei finaaliin löytynyt heittoon samaa tuntumaa kuin karsinnassa.

– Nyt ei tuntunut yhtä hyvältä kuin karsinnassa, enkä oikein tiedä mistä se johtui. Vähän oli sitä ongelmaa, että keihään perä tipahti heitossa, Valtanen kertaili.

– Se oli positiivista, että pääsin finaaliin ja sain karsinnassa heitettyä yli 50 metriä.

Valtanen heitti karsinnassa 53,21. Euroopan mestaruuden voitti Italian Carlona Visca, joka heitti 56,48.

Anderssonilla haastava finaali

Saga Anderssonilta katkesi seiväs Boråsin seiväshypyn karsintakilpailussa. Se vaikeutti karsintaa, mutta tarkoitti myös, että finaalissa seiväspussista puuttui yksi tärkeä seiväs.

Andersson yritti finaalissa kolmesti aloituskorkeudestaan 406, mutta ei onnistunut sen ylityksessä.

– Yritin ensin hypätä jäykemmällä seipäällä. Se ei onnistunut. Sitten tuli kova sadekuuro ja vaihdoin löysempään seipääseen ja pistin samalla pihkaa käteen sateen takia. En ole tehnyt sitä pitkään aikaan ja hypyssä käsi jotenkin tökkäsi, Andersson kertaili.

Naisten seiväshypyn voitti venäläinen Aksana Gataullina, joka taivutti 436.