Mattila korkeuden 4:s, Andersson seipään 6:s, Heikkinen 1500 metrin 9:s lauantain EM-illassa

Suomalaisurheilijat saavuttivat mainion keihäsmenestyksen lisäksi muitakin hyviä sijoituksia alle 23-vuotisten EM-kisoissa Espoossa lauantai-iltana. Arttu Mattila oli korkeushypyssä neljäs, Silja Andersson naisten seiväshypyssä jaetulla kuudennella sijalla ja Santtu Heikkinen yhdeksäs taktisessa 1500 metrin juoksussa.

Mattila hyppäsi kauden parhaansa 219, ja sijaluvut 2–4 ratkottiin juuri sillä tuloksella. Se kääntyi Mattilalle kuitenkin tappioksi ja neljänneksi sijaksi epäedullisemman kilpailupöytäkirjan takia, kun ukrainalaiset Oleh Doroshtshuk ja Roman Petruk ottivat jaetun kakkossijan.

Euroopan mestariksi hyppäsi Turkin Ali Eren Ünlü tuloksella 222.

Hyvästä sijoituksestaan huolimatta Äänekosken Urheilijoita edustava Mattila oli kilpailun jälkeen pettynyt.

– Odotin parempaa tulosta, ja mitali oli tavoitteena. Sitten jäin mitalien ulkopuolelle.

Mattilan ennätys on kolme vuotta sitten hypätty 221. Neljä vuotta sitten hän oli alle 20-vuotisten EM-kisoissa pronssilla.

– Ennätykseen olisi pitänyt olla nyt valmiudet, sillä harjoittelussa kaikki asiat ovat menneet eteenpäin. Nyt hypyt olivat kuitenkin teknisesti heikkoja, Mattila harmitteli.

Andersson onnistui, mutta tunnelmat ristiriitaiset

Silja Andersson teki hyvän kilpailun naisten seiväshypyn finaalissa, jaettu kuudes sija omaa ennätystä sivuavalla tuloksella 430, mutta urheilija ei itse ollut aivan tyytyväinen.

– Ristiriitaiset tunnelmat ovat. Olin tilastoissa kuudes, kuten kisassakin, ja sivusin ennätystäni, mutta tiedän minulla olevan vara parempaankin. 440 olisi voinut nytkin mennä, jos olisin onnistunut teknisesti paremmin. Vielä se tänä kesänä menee, Andersson kertoi.

440:n ylitys olisi voinut tuoda jopa pronssimitalin, kun voittajaksi hyppäsi Ranskan Marie-Julie Bonnin tuloksella 450.

Seiväskilpailu hypättiin Esbo IF:ää edustavalle Anderssonille tutulla paikalla, ja nyt takasuoran katsomo oli myös täynnä ihmisiä.

– Hyvä fiilis, en ole koskaan kokenut vastaavaa, hyppääjä kiitti yleisöä ja stadionin tunnelmia.

Heikkinen: ”Ei ollut paras päivä, paukut loppuivat”

Miesten 1500 metrin finaalista tuli odotetusti taktinen ja kilpailu, jossa ei vauhdilla hurjasteltu, vaan tiivis juoksijaryhmä pysyi kasassa loppuun asti.

Santtu Heikkisen loppuveto ei riittänyt aivan kärjen vauhtiin, vaan tuloksena oli 9:s sija ajalla 3.46,19.

– Pettymys oli, parempaa lähdin tavoittelemaan, Heikkinen totesi pettymystään peittelemättä.

– Ei ollut paras päiväkään, paukut loppuivat.

Hidas alkuvauhti ei ollut Heikkiselle yllätys, mutta hän kertoi odottaneensa kovemman loppuvedon alkavan aikaisemmin. Nyt juoksu kiihtyi vasta viime hetkillä.

– Otin tavoitteeksi lähteä matkaan kärjen peesissä, mutta jäin siinä pian ryhmän taakse. Olisi pitänyt lähteä ohittelemaan aikaisemmin ulkokautta, mutta pysyin liian pitkään ryhmän sisällä, Heikkinen analysoi juoksuaan.

Euroopan mestariksi juoksi Hollannin Stefan Nillessen ajalla 3.43,35. Muut mitalistit, Espanjan Mohamed Attaoui ja Ruotsin Samuel Pihlström seurasivat aivan kannoilla. Iso-Britannian Matthew Stonier, jonka ennätys on kova 3.32,50, joutui pettymään ja tyytymään neljänteen sijaan.

Heikkisen ohjelmassa on seuraavaksi vauhtijuoksu Lappeenrannan Motonet GP:ssä, Kalevan kisat sekä Universiadit Kiinassa, jossa hän juoksee 800 metriä.

Naisille vaihtorikko pikaviestissä

Suomen pikaviestijoukkueille iski karu kohtalo vastaan illan finaaleissa. Naisten joukkue koki vaihtorikon viimeisessä vaihdossa, kun kolmannen osuuden juossut Julia Ihantola ei saanut kunnolla kiinni ankkuri Pirkitta Marjasta. Kapulan vaihto ei onnistunut ensimmäisellä yrityksellä. Unelmavaihto oli lähellä, jolla Suomi olisi taistellut vähintään seitsemännestä sijasta.

– En saanut kiinni, Ihantola kommentoi vaihtoa kisahaastattelussa.

Viestimestariksi juoksi Iso-Britannia tuloksella 43,04, joka on kisaennätys.

Suomen joukkueen muut juoksijat olivat aloitusosuuden Vilma Itälinna ja takasuoraa kiitänyt Anna Pursiainen.

Valtteri Louko urakoi lauantaina pikaviestissä ja 200 metrillä.

Miesten pikaviesti päättyi ankkuri Peltolan lihasvammaan

Miesten 4 x 100 metrin viestijoukkueen finaali keskeytyi viimeisellä osuudella Arttu Peltolan lihasvammaan 50 metriä ennen maalia.

Miesjoukkueen osallistuminen finaalijuoksuun oli muutenkin etukäteen epävarmaa, kun joukkueen antaman tiedon mukaan yhdellä joukkueen juoksijalla on terveysongelmia. Kilpailun jälkeen aloittaja Eino Vuori kertoi, että hänen juoksukykynsä oli epävarmaa aina loppuun saakka takareiden ongelman takia ja juoksussakin hänen piti startata hieman varoen.

Radalle Suomi kuitenkin selviytyi, alkuperäiseen joukkueeseen verrattuna kuitenkin kahdella varamiehellä vahvistettuna nelikolla Vuori, Valtteri Louko, Lassi Kaukonen ja Peltola.

Euroopan mestariksi juoksi Italia ajalla 38,92. Samoille lukemille kiri myös Ranska, mutta eroa löytyi sekunnin tuhannesosista ja käteen jäi hopeamitali. Suomen lisäksi myös Belgia ja Hollanti kokivat keskeytyksen.

Winbornilla raskas kymppitonni helteissä illassa

Liina Winborn oli naisten 10000 metrin juoksussa 21:s ajalla 37.43,19. Lämpimässä ja aurinkoisessa säässä juostussa kisassa nähtiin uupuneita urheilijoita, eikä matka ollut helppo amerikansuomalaiselle Winbornillekaan.

– Ei ollut paras päivä minulle. Suomen edustaminen on ollut kuitenkin suuri unelmani ja toivon, että saan katsojien kannustusta tästä eteenpäinkin, Winborn kertoi tunteikkaasti kisahaastattelussa.

Kilpailussa oli lopussa myös sählinkiä, sillä Winborn lopetti juoksemisensa kierrosta liian aikaisin. Hänet ohjattiin kuitenkin jatkamaan kilpailunsa loppuun vielä kierroksen verran.

– Näin väärän numeron taululla ja minulle soitettiin myös kelloa, siitä virhe syntyi. Mutta se oli pelkästään minun oma syyni etten lukenut tarkemmin kierroksia.

Euroopan mestariksi juoksi Iso-Britannian Alice Goodall ajalla 33.16,45 sekunnin erolla ennen Italian Sara Nestolaa.

Louko ja Pursiainen hyvässä vauhdissa 200 metrin alkuerissä

Miesten 200 metrin alkuerissä Valtteri Louko oli eränsä neljäs ennätyksellään 21,26. Entinen parani 0,02 sekuntia, mutta jatkoon huomisiin välieriin olisi vaadittu vähintään aika 21,13.

– Ei ollut ihan paras vire, mutta pieni hieronta ennen juoksua auttoi ja jaksoin hyvin loppuun saakka. Kaksi juoksua oli tänään jo takana viesteissä. Yritin keskittyä tekniikkaani, ettei juoksu hajoaisi, Louko kertoi tunnelmiaan kisan jälkeen.

Sprintteri palasi myös aikaisemmin illalla juostuun pikaviestiin, jossa hän kiidätti kapulaa takasuoralla.

– Otimme vaihtoon varman merkin, koska Eino Vuorella oli ongelmia jalkansa kanssa. Varman päälle otto vaikutti sitten menoon. No, emme siitä huolimatta saaneet kapulaa maaliin.

Naisten 200 metrin alkuerissä Anna Pursiainen oli myös eränsä neljäs ennätystään hipovalla ajalla 23,87. Tilastoja varten juoksussa oli kuitenkin liikaa myötätuulta, +2,4 m/s. Pientä epäonneakin oli mukana, sillä Pursiainen oli ensimmäinen välieristä aikavertailun kautta pudonnut juoksija, kun sinne päästiin ajalla 23,84.

Savolainen ottelee ennätysvauhtiaan

10-ottelija Aleksi Savolainen on ensimmäisen päivän ja viiden lajin jälkeen 14:ntenä pistein 3853, jolla hän on 72 pistettä edellä omaa ennätyssarjaansa.

Aamupäivän lajeissa hänen 100 metriä sujui aikaan 11,10, pituus 696 ja kuulassa syntyi tulos 14,16.Illan ohjelmassa olleessa korkeushypyssä tuli tulos 188 ja ensimmäisen päivän päätöslajissa 400 metrillä aika 50,82

Ottelussa on norjalaisilla kaksoisjohto, Sander Skotheim pistein 4457 ja Markus Rooth 4364 pistettä.