Matti Mäki-Reinikka 10.8.1941 – 13.6.2023 – ”Kaikkien aikojen kovin kunniakierroskerääjä”

Matti “Masa” Mäki-Reinikka nukkui pois 13.6.2023 pitkällisen sairauden murtamana kotikaupungissaan Seinäjoella. Hän oli syntynyt Kurikassa 10.8.1941.

Matti tai ”Masa”, millä nimellä hänet tunnettiin paitsi arjessa myös Vaasa-lehden (myöhemmin Pohjalainen) toimittajana. Masan monipuolinen nuoruuden urheilu-ura loi hyvän kuntopohjan, josta oli merkittävää hyötyä läpi elämän, viimeiset sairastamisen vuodet mukaan lukuien. Masa aloitti kirjoittamisen jo 19-vuotiaana Ujasen lehtipajassa Kurikan kunnallislehteen ohjenuoranaan ”kirjoota poika mitä tohorit, mutta oo aina totuurenmukaanen”. Tuota ohjetta setäni noudatti koko toimittajauransa ajan.

Hän oli vahvasti mukana Kurikan Ryhdin toiminnassa muun muassa tapahtumien organisaattorina ja kuuluttajana. Masan kuuluttajanura alkoi jo rippikouluiässä, apulaiskuuluttajana vuoden 1956 yleisurheilun B-ryhmän kisoissa, missä nuorta kuuluttajaa rohkaisi tuon ajan seivästähtien Eeles Landströmin ja Risto Ankion kiitokset. Kuuluttaminen jatkui Masan harrastuksena sairastumiseen saakka. Hyvä kuuluttaja kelpasi maakunnan moninaisiin tapahtumiin, yleisurheilusta hiihtoon ja pesäpalloon tai raveista muotinäytöksiin ja maatalousnäyttelyihin.

Kurikan Ryhdin vuoden 1961 yleisurheilukilpailut ja niiden yhteydessä Ryhti-majalla järjestetyt illatsut tuottivat aiempina vuosina velkaantuneelle seuralle muhkean 420 000 silloisen markan potin tuon kalenterivuoden kokonaistuloksen noustessa selvästi miljoonan ”mummon markan” paremmalle puolelle.

Nuorukaiseksi varttuneen Masan panos Ryhdin varainhankinnan operaatioissa oli jo tuolloin merkittävä. Tältä ajalta on peräisin nuoren miehen itseluottamus, jonka voimalla tehtiin kovaa seuratyötä ja tulosta muuallakin. Masasta oli kasvanut hyväntekijä.

Avioiduttuaan ja perustettuaan perheen Sinikkansa kanssa oli aika siirtyä Vaasa-lehden (myöhemmin Pohjalainen) toimitukseen ja muuttaa lähemmäksi työpaikkaa. Lehtiyhtiön neljäkymmenvuotisella journalistiurallaan Masa sai palvella kymmentä päätoimittajaa ja yhdeksää toimitusjohtajaa.

Asuttuaan pitkään Nurmon Hyllykalliolla Masa tuli mukaan Nurmon Jymyn toimintaan. Jymyssä kuuluttajan tehtävät saivat luonnollisen jatkumon omien lasten pelatessa pesäpalloa. Suomen Urheiluliiton varainhankintakeinon, kunniakierroksen Masa koki oivalliseksi tavaksi tukea urheiluseuraansa tapahtuman alkuvuodesta 1982 lähtien.

Kuva vuodelta 2017, kun SUL:n toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä onnittelee ja palkitsee Kunniakierroksen parhaita kerääjiä. Vuorossa parhaan henkilökohtaisen keräystuloksen tehnyt Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Matti Mäki-Reinikka.

Luonteeltaan avoin ja laajalti verkostoitunut toimittaja nousi nopeasti kunniakierroskerääjien tilastojen kärkeen. Seinäjoen seudun yleisurheilun yhdistyttyä Seinäjoen Seudun Urheilijoiksi Masan toiminta jatkui siellä. Sedälleni perhe oli aina tärkein, omat lapset, lastenlapset ja lastenlastenlapset saivat Masalta ja Sinikalta rakkautta, huolenpitoa ja hoitoapua läpi vuosikymmenten.

Masa oli sitoutunut seuratyöntekijä ja tapahtumien talousosaaja kaikille omille seuroillensa, Kurikan Ryhdille, Nurmon Jymylle ja Seinäjoen Seudun Urheilijoille. Paitsi seurojensa arjessa ja hallinnossa hän vaikutti myös SUL:n liittovaltuustossa. Masan kunniakierroksen keräystulos vuosilta 1982 – 2022 on yhteensä 452 530 euroa. Niin seurat kuin liittokin ovat tuolla summalla järjestäneet lukuisia kilpailumatkoja ja valmennusleirejä. Matti Mäki-Reinikka on kunniakierroshistorian kovin kerääjä. Ennätystasoa lienee myös Masan toimiminen kuuluttajana yli 65 vuoden ajan.

Matti Mäki-Reinikan omat seurat, lukuisat urheiluystävät läpi valtakunnan ja Suomen Urheiluliitto kunnioittavat hyväntekijänsä velvoittavaa muistoa ja ottavat osaa hänen läheistensä suruun.

Hyväntekijä on poissa, mutta ei unohdu.

Pekka Mäki-Reinikka (kirjoittaja on Matti Mäki-Reinikan veljenpoika)