Martiskaisen kirja julki: Mikä on ollut yleisurheilun rooli Suomen historiassa?

Martiskaisen kirja julki: Mikä on ollut yleisurheilun rooli Suomen historiassa?

Mikä on ollut yleisurheilun rooli Suomen historiassa? Seppo Martiskaisen kirjoittama Yleisurheilu Suomen historiassa –kirja kertoo kymmenen teeman kautta, mikä on ollut yleisurheilun anti Suomen historian vaiheissa ja miten historian tapahtumat ovat muokanneet ja riepotelleet lajia.

Suomen Urheiluliiton julkaisema kirja julkistettiin Helsingissä keskiviikkona.

– Vaikka historiaan liitetystä sanonnasta ”Suomi juostiin maailman kartalle” voidaan olla monta mieltä, ei se lainkaan himmennä sitä kiistatonta hohtoa, jonka esimerkiksi Hannes Kolehmainen ja Paavo Nurmi hankkivat saavutuksillaan. Oman osansa siitä sai myös itsenäistymässä oleva Suomen tasavalta, Martiskainen sanoo.

– Yleisurheilu on ollut näkyvin ja saavutuksiltaan tuloksellisin osa suomalaista urheilua. Historiansa alussa laji joutui valtaamaan aseman vanhaa liikuntakulttuuria edustavilta tahoilta. Tämän päivän hyvinvointiyhteiskunnassa vanhoja perinteitä puolustava, mutta silti moderni urheilumuoto on puolustusasemissa uusia urheilumuotoja ja aatteellisia virtauksia vastaan.

Martiskaisen kirja ei ole yleisurheilun menestyksen kertaus. Se pureutuu myös lajin ja Suomen historian kipeisiin käänteisiin.

– Suomen urheilun jakaantuminen moniin eri ryhmäkuntiin on merkitykseltään kiistanalainen osa suomalaista urheilupolitiikkaa. Samoin suhteet naapurimaihin, niin idässä kuin lännessäkin, ovat usein olleet ristiriitaiset, Martiskainen sanoo.

– Suuret maailmanhistorian mullistukset kuten 1900-luvun kaksi maailmansotaa ja sen seurausvaikutukset ovat niin ikään jättäneet jälkensä Suomen urheiluelämään. Näissä kriisivaiheissa myös urheilijoilla on ollut oma, usein merkittävä osansa.

Kirja Kalevan kisojen seminaarin pohjana

Martiskaisen kirja on pohjana Seinäjoen Kalevan kisojen yhteydessä 20. heinäkuuta pidettävässä Suomi 100 -juhlaseminaarissa. Sen teemana on yleisurheilun rooli Suomen historiassa?

Martiskaisen ohella seminaarissa teemaan pureutuvat entinen huippujuoksija ja nykyinen tutkija Janne Holmén, filosofian tohtori, professori ja ex-päätoimittaja Kari Hokkanen sekä Kansainvälisen olympiakomitean jäsen Sari Essayah.

Seminaari päättyy paneelikeskusteluun, johon osallistuvat myös urheiluhistoriaan liittyvää väitöskirjaa tekevä Urheilulehden toimituspäällikkö Jari Kupila ja kahdella teoksellaan Vuoden urheilukirja -palkinnon voittanut Ilta-Sanomien urheilutoimittaja Juha Kanerva.

Suomi 100 -juhlaseminaari järjestetään 20.7. klo 9.45.-15.00 Hotelli-Ravintola Almassa Seinäjoella (Ruukintie 4).

Seppo Martiskainen: Yleisurheilu Suomen historiassa –kirjaa on saatavilla Suomen Urheiluliitosta 17 euron hintaan (tilaukset: pirjo.puskala@sul.fi)