Marjaana Heikkinen voitti keihäänheiton Euroopan mestaruuden: ”Tuli koettua kaikki mahdollinen kisan aikana”

Marjaana Heikkisen uran kolmas perättäinen mestaruus parayleisurheilun EM-kilpailujen keihäänheitossa ei tullut helposti, vaikka Heikkisen voittomarginaali luokassa 34 oli selkeä. Heikkisen toinen heitto kantoi 17,85. Saksan Frances Herrmann oli toinen viimeisen kierroksen tuloksellaan 17,16.

– Nyt tuli koettua kaikki mahdollinen yhdessä kilpailussa. Kisapaikalla ei ollut yhtään keihästä, jota oli etukäteislistauksessa. Eikä pihkaa saanut käyttää, joka oli minulle iso asia, koska minulla ei ole tuntoa sormenpäissä, Heikkinen kertoi.

Pihkalle olisi Heikkisen mukaan ollut erityisen paljon käyttöä, kun finaalin aikana satoi vettä.

– Yksi heitto lipsahti kilpailun aikana kokonaan kädestä, Heikkinen kertoi.

Heikkinen harmitteli, että hänen pisimmät heitot jäivät kilpailussa mittaamatta.

– Monessa minusta hallitussa heitossa lippumies katsoi, että heitto tuli lappeelleen, Heikkinen sanoi.

Heikkinen voitti luokassa 34 kultaa myös kaksissa edellisissä EM-kilpailuissa vuosina 2016 ja 2018.

EM-kilpailuja vielä astetta korkeammalla tasolla MM-kilpailuissa ja paralympiakisoissa Heikkinen on saavuttanut yhteensä jo viisi mitalia, mutta niistä yksikään ei ole kultainen.

Uusi tekniikka kesti arvokisapaineet

Heikkinen on tammikuusta lähtien harjoitellut Olavi Parjasen valmennuksessa. Talven ja kevään mittaan on ajettu sisään muutoksia heittotekniikkaan. Muutoksilla tähdätään onnistumiseen Tokion paralympiakisoissa. Nyt EM-kilpailuissa haluttiin nähdä, kuinka hyvin on onnistuttu.

– Ajatuksena oli, että olen tyytyväinen, jos saan yhdenkin uuden asian onnistumaan tässä kisassa ja se toteutui. Sikälikin voin jatkaa levollisin mielin valmistautumista paralympiakisoihin, etten paineen alla palannut vanhaan tekniikkaan, Heikkinen totesi.

Heikkisen mukaan EM-kilpailuihin kuntoa ei erityisemmin herkistelty.

– Vasta viikko ennen kisoja alettiin pudottaa harjoituksissa tehoja. Sitä edeltävällä viikolla heitin vielä sata heittoa, Heikkinen kertoi.

Uran kolmas perättäinen Euroopan mestaruus maistui, vaikka kilpailussa oli haasteensa.

– Totta kai olen tyytyväinen, kun sain pidettyä valtikkani Euroopassa. Se luo hyvät lähtöasemat ja tuo itsevarmuutta valmistautua Tokion kisoihin, Heikkinen totesi.

Mattila alkuerien nopein – Tähti voitti toisen erän!

100 metrin kelauksessa suomalaiset voittivat molemmat alkuerät luokassa 54. Yllättäen nopeimman ajan 14,56 kelasi Espoon Tapioita edustava Esa-Pekka Mattila. Porin Tarmoa edustavan Leo-Pekka Tähden voittoaika omassa erässä oli 14,89.

Kukaan muu ei hitaalla radalla päässyt alle 15 sekunnin. Alkuerien kolmanneksi nopeimman Hollannin Kenny van Weeghelin aika oli 15,11.

BYDGOSZCZ (POL) 1.6.2021 Paraurheilijoiden EM-kilpailut, 1. päivän aamukilpailut:

Miehet,

100 m, luokka 54, alkuerät: 1) Esa-Pekka Mattila Suomi 14,56 (0,5 m/s), 2) Leo-Pekka Tähti Suomi 14,89 (0,8 m/s), 3) Kenny van Weeghel Hollanti 15,11, 4) Aleksei Bytshenok Venäjä 15,13, 5) Nathan Maguire Britannia 15,16, 6) Niklas Almers Ruotsi 15,77.

Naiset,

Keihäs, luokat 33-34: 1) Marjaana Heikkinen (34) Suomi 17,85, 2) Frances Herrmann (34) Saksa 17,16, 3) Lucyna Kornobys (34) Puola 16,12, 4) Joanna Oleksiuk (33) Puola 11,74, 5) Anthi Liagkou (33) Kreikka 9,03.