Maria Djusko juoksi ja aitoi kaksoisvoittajaksi Tampere Junior Indoor Gamesissa

Hämeenlinnan Tarmon Maria Djusko juhli kaksoisvoittoa Tampereen Junior Indoor Gamesin ensimmäisenä päivänä Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa. Ensimmäisenä päivänä kilpailivat 17-vuotiaat tytöt ja pojat.

Djusko (artikkelikuvassa no 135) juoksi ykköseksi tyttöjen 60 metrin sileällä ajalla 7,97 ja 20 minuuttia myöhemmin 60 metrin aidoissa ajalla 8,90. Taistelut voitoista olivat ankarat. Tampereen Pyrinnön Iida Kastarinen hävisi sileällä Djuskolle vain kolme sadasosasekuntia ja Kastarisen seurakaveri Juuli Markkula aidoissa niin ikään ainoastaan kolme sadasosaa. Djusko teki sileällä ennätyksensä, mutta jäi aidoissa ennätyksestään 0,22 sekuntia.

– Olen tyytyväinen 60 metrin sileän ennätykseen, mutta en aitajuoksuun. Lähtö oli kummassakin lajissa hidas, mutta vauhti kiihtyi loppua kohti, Djusko kertoi.

Djusko ja kumppanit urakoivat kolmen ja puolen tunnin iltarupeamassa neljä lähtöä, kun molemmilla matkoilla juostiin myös alkuerät.

– Olin aitajuoksussa jo väsynyt, Djusko tunnusti.

Tuomas Kekin ja Irina Kulkovan valmentama Djusko pääsee 17-vuotiaiden sarjaan vielä ensi vuonnakin.

Axel Nisula jalkapallosta pikajuoksun mestariksi

Vasta puoli vuotta pikajuoksua tosissaan harjoitellut Malax IF:n Axel Nisula porhalsi poikien 60 metrin ensimmäiseksi ennätyksellään 6,90. Nisula oli ylivoimainen, sillä Kankaanpään Seudun Leiskun Tomi Mäkitalo pinkoi toiseksi ajalla 7,07.

– Juoksu meni hyvin, vaikka kompastuin alussa, Nisula sanoi.

Kesäkuussa 16 vuotta täyttävä Nisula on aikaisemmin enimmäkseen pelannut jalkapalloa Malax IF:n joukkueessa. Hän taitaa olla joukkueensa nopein juoksija. Nisulan 100 metrin ennätys on viimekesäinen 11,26.

– 60 metriä ja 100 metriä ovat parhaat juoksumatkani. Jalkapallo on nyt sivulaji, ja panostan tosissaan juoksuun. Minulla ei ole vielä kovia tavoitteita, mutta yritän parantaa aikojani, kertoi Mats-Johan Hagmanin valmentama Nisula.

Nisula juoksi edellisen 60 metrin ennätyksensä, 6,92, kaksi viikkoa sitten 17-vuotiaiden SM-kilpailuissa voittaessaan SM-kullan.

Nelimarkka voitti kuulan ja tähtää keihään SE-tulokseen

Nakkilan Vireen Rebecca Nelimarkka voitti 17-vuotiaiden tyttöjen kuulantyönnön tuloksella 14,44. Ikäsarjan kuula painaa kolme kiloa. Nelimarkka olisi voittanut kilpailun millä tahansa kuudella työnnöllään. Toiseksi sijoittui Espoon Tapioiden Aino Ikäheimo tuloksella 12,74. Nelimarkan päälaji on keihäänheitto, jossa hän voitti viime kesänä Euroopan nuoriso-olympiafestivaalin mestaruuden.

– Sama tavoite on myös tulevana kesänä. Yritän myös rikkoa 17-vuotiaiden Suomen ennätyksen, joka on Julia Valtasen nimissä (58,11). Olen kehittynyt kaikissa osaharjoitteissa, ja erityisesti nopeus on parantunut, Nelimarkka kertoi.

Samu Myllymaan valmentaman Nelimarkan ennätys ikäluokan 500 gramman keihäällä on 53,40.

Nelimarkka oli tyytyväinen illan kuulatulokseensa 14,44, joka on hänen uransa neljänneksi paras.

– Kuula lensi ihan ok-tulokseen, vaikka en ole harjoitellut sitä. Pystyisin kuulassakin huipputuloksiin, jos harjoittelisin sitä, mutta panostan keihääseen, koska se on kivoin laji, Nelimarkka hymyili.

Nelimarkka aikoo virittää kesän keihäskuntoa huhti-toukokuussa harjoitusleirillä Kroatiassa.

Tomi Mäkitalo otti selvän voiton 17-vuotisten 300 metrillä ennen Mikkelin Kilpa-Veikkojen Antti Puustista (844) ja Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Alex Brofeltia.

Tomi Mäkitalo irrotteli 300 metrin voittoon

Kankaanpään Seudun Leiskun Tomi Mäkitalo viiletti ylivoimaiseen voittoon poikien 300 metrillä ajalla 36,30. Hän jätti toiseksi tulleen Mikkelin Kilpa-Veikkojen Antti Puustisen 1,35 sekunnin päähän. Kumpikin kohensi ennätystään reippaasti.

– Ennätys on aina tavoitteena. Nyt ennätys parani yli puoli sekuntia. Tänään olivat jalat hyvin auki, Mäkitalo iloitsi.

Mäkitalon aika olisi voinut olla vielä parempi, jos hän olisi saanut tasaväkistä vastusta.

– Alkuvauhti oli niin kova, että hyydyin lopussa. Ensimmäisen kaarteen jälkeen en enää nähnyt kilpakumppaneita. Kyllä siitä saisi vielä lisää adrenaliinia, kun joku juoksisi lopussa rinnalla. Mäkitalolla puhtia riitti vielä 300 metrin jälkeen 60 metrin pyrähdykseen, jossa hän tuli toiseksi.

Mäkitalo pitää päälajinaan 100:a metriä. Hänen ennätyksensä on 11,09.

– Kesällä pitää päästä satanen alle 11 sekunnin.

Toukokuussa 16 vuotta täyttävä Mäkitalo pääsee 17-vuotiaiden sarjaan vielä ensi vuonnakin.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Tommi Järvenpää voitti poikien seiväshypyn tuloksella 465. Järvenpää hyppäsi ennätyksekseen 470 kaksi viikkoa sitten voittaessaan 17-vuotiaiden Suomen mestaruuden.

Tampereen Pyrinnön Iida Kastarinen ja Kangasniemen Kalskeen Senni Ohra-Aho kamppailivat tiukasti tyttöjen pituushypyn voitosta. Kumpikin hyppäsi parhaansa viidennellä kierroksella. Kastarinen vei ykkössijan tuloksella 549 ja Ohra-Aho sijoittui toiseksi tuloksella 546.

Poikien 800 metriä voitti Helsingin Kisa-Veikkojen Sisu Mäkelä ajalla 1.59,89 ja tyttöjen 800 metriä Lahden Ahkeran Inka Peltola ajalla 2.17,38. Tyttöjen seiväshypyn paras oli Lappajärven Veikkojen Janna-Juulia Mäenpää tuloksella 368.Vammalan Seudun Voiman Manu Kankaanniemi leiskautti poikien pituuden ykköseksi tuloksella 658. IF Nykarlebynejdenin Robin Liljeqvist voitti 15-vuotiaiden poikien keihäänheiton tuloksella 65,34.

Artikkelikuvassa 60 metrin aitajuoksun finaali. Voittaja Maria Dusko (135), kakkoseksi juossut Juuli Markkula (1124), Tampereen Pyrintö, kolmas Viivi-Leena Kari (1463), Vetelin Urheilijat, ja neljäs Mia Flink (85), Espoon Tapiot.

Teksti Jyrki Repola

Tampere Indoor Junior Games Live-tulospalvelu