Mäkitörmä supertyönnöstään: Se tuli puskista, Kangas uusi keihäsmestaruuden

Mäkitörmä supertyönnöstään: Se tuli puskista

Senja Mäkitörmä yllätti itsensä ja kaikki muutkin työnnettyään Kalevan kisoissa parhaan suomalaisen naiskuulantyöntäjän tuloksen 19 vuoteen. Hän vei mestaruuden 16,95 kantaneella työnnöllä ja kipusi kaikkien aikojen kotimaan tilastossa kahdeksanneksi.

Mäkitörmän työntö rikkoo kirkkaasti elokuisten Berliinin EM-kisojen tulosrajan 16,50 ja on 90 senttiä parempi kuin hänen aiempi ulkorataennätyksensä. Hallissa hän työnsi viime talvena 16,27.

–  EM-raja oli tavoitteena, mutta 16,95 tuli kyllä puskista, vaikka tiesin, että minulla on edellytykset 17 metrin työntöön.

Mäkitörmän mukaan voittotyönnöstä ei jäänyt paljon mieleen.

– Alku on mustaa aukkoa, mutta sen muistan, että lopussa sain jalan hyvin alle ja tunsin, että nyt työntö lähtee hyvin, Mäkitörmä sanoi.

Mäkitörmästä tulee ensimmäinen suomalainen naiskuulantyöntäjä arvokisoissa sitten Suvi Helinin, joka oli joukkueessa Helsingin EM-kisoissa 2012. Sitä ennen Karoliina Lundahl oli mukana 1998 EM-kisajoukkueessa.

Isot kisat sytyttävät

Mäkitörmä arveli, että yksi syy onnistumiseen Jyväskylässä oli ison kisan tunnelma.

– Tuntuu, että pystyn työntämään hyvin isoissa kisoissa. Viime vuonnakin tein ison ennätysparannuksen Kalevan kisoissa, Mäkitörmä sanoo.

Vuosi sitten Seinäjoella Mäkitörmä työnsi ennätyksensä ensin karsinnassa (14,80) ja uudelleen finaalissa (15,30).

– En ole koskaan ollut arvokisoissa, joten täytyy varoa Berliinissä, ettei innostu liika, Mäkitörmä sanoi.

Lapinlahden Varpaisjärven Virettä edustava Mäkitörmän vie uraansa eteenpäin kahden valmentajan systeemillä. 

– Mika Reijonen tekee ohjelmat ja Ville Halonen katsoo tekniikkaa, Mäkitörmä kertoo.

Ennätystään Kalevan kisojen finaalissa kohensi myös Oriveden Ponnistuksen Kaisa Kymäläinen, joka oli toinen tuloksella 16,11. Suvi Helin vei pronssin työnnettyään 15,47.

tuloksia


1xa_9741.jpg

Jenni Kangas uusi keihäänheiton Suomen mestaruutensa Jyväskylän Kalevan kisoissa.

,

Kangas: Nyt saan myös tekniset asiat kuntoon

Jenni Kangas sivalsi naisten keihäänheiton mestariksi 57,09 kantaneella heitolla. Kangas ei ollut tyytyväinen heittoihinsa, mutta se tyydytti, että läpi kesän kiusannut henkinen takalukko on lauennut ja kilpaileminen maistui.

– Jotain tuolla teknisellä puolella tapahtui nytkin ja heittäminen meni räiskimiseksi. Mutta nyt tuntuu, että olen päässyt käsiksi tähän henkiseen puoleen, eli miksi kisat ovat tänä kesänä menneet henkisesti ahdistuksen puolella, melkein paniikkihäiriöön asti, Kangas sanoi.

Kankaan mukaan nuo ongelmat ovat näkyneet kisoissa tekniikkamurheina.

– Uskon, että nyt tämän kisan jälkeen saan myös teknisiä asioita eteenpäin, Kangas sanoi.

Kilpailun onnistuja oli Lappeenrannan Urheilu-Miesten Saara Lipsanen, joka nousi hopealle omalla ennätyksellään 56,66. Hopean tuonut heitto löytyi viimeiselle kierrokselle. Sitä ennen Lipsasen paras oli 52,50.

Joensuu Katajan Heidi Nokelainen oli kolmas tuloksella 53,91 ja Äänekosken Urheilijoiden Roosa Ylönen neljäs ennätyksellään 53,83. Ylönen kohensi Jyväskylässä ennätystään jo toisen kerran. Edellinen oli karsinnassa heitetty 54,33.