Mäki-Reinikka – Kunniakierrosten ennätysmies

Mäki-Reinikka - Kunniakierrosten ennätysmies

Seinäjokinen Matti ”Masa” Mäki-Reinikka on kaikkien aikojen kovin kunniakierroskerääjä, ja tuttu näky Seinäjoen kunniakierrostapahtumassa. Hän on ollut mukana jokaisella kunniakierroksella vuodesta 1982 lähtien. 

Kunniakierroksilla Mäki-Reinikka on näiden 36 vuoden aikana kerännyt kokonaisuudessaan huikeat 448 302 euroa suomalaisen yleisurheilun hyväksi. Keräyspotti tarkoittaa keskimäärin lähes 12 500 euron vuosittaista keräystulosta. Toiminnaksi muutettuna vastaisi esimerkiksi maajoukkueyleisurheilijan 4-5 etelän leiriä vuodessa. Vaihtoehtoisesti samalla summalla saataisiin ostettua piikkarit vuosittain yli 200 lapselle.

Tämän vuoden tulos, 30490 e, on Mäki-Reinikan oma keräysennätys. Mukaan lähti 363 tukijaa, joista osa on yrityksiä ja osa yksityisiä henkilöitä. Summa on erittäin merkittävä. Se on yli puolet Seinäjoen Seudun Urheilijoiden tämänvuotisesta kokonaiskeräystuloksesta.

Lehtityöurasta apua lahjoitusten keräämisessä

Mäki-Reinikka on tehnyt pitkän työuran journalismin parissa. Lehtityö ja sitä kautta hankitut kontaktit ovat olleet suuri etu kunniakierroslahjoitusten keräämisessä. Lahjoittajia Seinäjoen Seudun Urheilijoiden keräyspottiin hän on hankkinut vuosittain ympäri Suomea.

– Vaikka lahjoituksia on useana vuonna saatu samoilta tukijoilta, alkavat ikäpolvet muuttua, ja siksi lahjoitusten kerääminen on nykyään aikaisempaa haasteellisempaa, Mäki-Reinikka kertoo. 

Kunniakierroskeräyksen etuna on, että rahat menevät hyvään tarkoitukseen. Kerätessään tukijoita kunniakierrokselle Mäki-Reinikka muistuttaa aina, että kyseessä on vapaaehtoinen lahjoitus 15 eurosta ylöspäin. Pienetkin lahjoitukset merkitsevät paljon.

Kunniakierroksella kerätyt varat ovat tärkeä tulonlähde seuroille, piirille ja Suomen Urheiluliitolle. Suurin osa keräyksellä saadusta summasta jää oman urheiluseuran käyttöön. Se on suuri kannustin sille, että Mäki-Reinikka on lähtenyt kerääjäksi vuosi vuoden jälkeen.

Kuuluttajana kuuden vuosikymmen ajan

Mäki-Reinikka on kotoisin Kurikasta, jossa hän sai kipinän urheiluun Kurikan Ryhdissä. Urheilulajeihin kuuluivat aikoinaan esimerkiksi jalkapallo ja jääpallo, sekä hiihto ja yleisurheilu. Seinäjoen Nurmossa 76-vuotias Mäki-Reinikka on asustellut nyt viitisenkymmentä vuotta. Toimittajauran lisäksi hänet tunnetaan pitkän linjan kuuluttajana ja juontajana.

Lähes kuuden vuosikymmenen ajan Mäki-Reinikka on kuuluttanut eri SM-tason urheilukilpailuja, muun muassa Kalevan kisoissa. Kuulutusharrastus sai alkunsa, kun Kurikan Ryhti järjesti kansainväliset yleisurheilukilpailut vuonna 1956 ja Mäki-Reinikka sai kunnian kuuluttaa ensimmäiset suuremmat urheilukilpailunsa.

Hiljattain SSU:n Kunniakierroksella Seinäjoen Nurmon Haalin kentällä mies oli jälleen kuuluttajan tehtävissä. Tulosten selviämisen jälkeen monet halusivat kiittää ja onnitella puheenvuoroissaan Mäki-Reinikkaa – eikä ihme, onhan hänen panostuksensa yleisurheilulle ollut vuosi toisena jälkeen kiitettävä.

Janiina Jouppi


kunniakierros_nurmo-2017-13.jpg

Matti Mäki-Reinikka on tuttu näky Kunniakierroksen kuuluttajana Seinäjoella.