Mäki haluaa tuplamestariksi, Bertolotti riemuitsi maaottelupaikasta

Mäki haluaa tuplamestariksi

Juoksijavieraat Tshekistä ja Kaliforniasta juhlivat voittoja naisten 5000 metrillä ja miesten 1500 metrillä Oulun Kalevan kisoissa.

Lahden Ahkeran Kristiina Mäki uusi 5000 metrin mestaruuden ajalla 16.12,88 ja Turun Urheiluliiton Marco Bertolotti kiri voittoon 1500 metrillä ajalla 3.45,33.

Mäki sopi Vasa IS:n Camilla Richardsson kanssa vuorovedosta, joka myös toteutui. Sen päätteeksi Mäki kiristi tahtia vajaat pari kierrosta ennen maalia ja karkasi.

– Toivon, ettei vauhti olisi niin kovaa, että olisi helpompi juosta lauantaina 1500 metriä, Mäki arvioi kevytvauhtista juoksua.

Mäki on Tshekin ja Suomen kakkoiskansalainen. Hän juoksi jo aiemmin kesällä Tshekin mestaruuskisoissa, mutta jäi 1500 metrillä toiseksi juostuaan kisan kesken napakan harjoitusjakson.

Oulussa Mäki aikoo hyvittää Tshekissä menetetyn mestaruuden juoksemalla kisojen tuplamestariksi lauantain 1500 metrillä. Sen jälkeen edessä on 10 000 metrin kokeilu.

– Syyskesällä menen juoksuleirille Italiaan ja juoksen sitten Tshekissä 10 000 metriä, Mäkinen suunnitteli.

Richardsson halua juosta kympin

Mäki oli EM-kisoissa 5000 metrillä yhdeksäs. Eväät juosta olympiaraja ja parempi sijoitus menivät tempoilevaan matkavauhtiin. Kalevan kisojen 5000 metrillä toiseksi ajalla 16.16,16 juossut Richardsson ei saanut estejuoksussa EM-rajaa esteissä rikki, ja purkaa harmiaan urakoimalla Kalevan kisoissa.

– Haluan tehdä jotakin dramaattista. Mieluimmin kaksi mitalia kuin yksi hyvä aika, sanoi Richardsson.

Vaasalainen tarkoittaa, että hän miettii osallistumista Oulussa myös 10 000 ja 3000 metrin esteisiin. Ne molemmat juostaan sunnuntaina.

– Haluan juosta ainakin 10 000 metriä, mutta täytyy nyt puhua valmentajan kanssa, Richardsson sanoi.

Bertolotti: Tarkistin Ruotsi-ottelun ajankohdan

Kaliforniassa asuva Bertolotti, 23, oli intoa täynnä juostuaan kirivoittoon 1500 metrillä. Mestaruus nostaa hänet Ruotsi-ottelun joukkueessa.

– Valmistuin juuri yliopistosta ja aloitan työt. Minulta kysyttiin milloin voin aloittaa, katsoin kilpailukalenterista, milloin on Ruotsi-ottelu, ja sanoin, että sen jälkeen Bertolotti hehkutti.

Italialaisen isän ja suomalaisen äidin poika on asunut ikänsä Yhdysvalloissa, mutta viettänyt kesät mökillä Naanantalissa. Hän on edustanut Suomen junioreiden EM-kisoissa. Oulussa hän kiri Suomen mestariksi taktisesti oivalla juoksulla.

– En tehnyt matkalla paljon muuta kuin roikuin mukana ja annoin lopussa mennä, Oulussa myös 800 metriä juokseva Bertolotti sanoi.

Hyvän kauden juossut Parikkalan Urheilijoiden Panu Jantunen oli Oulussa toinen ajalla 3.45,91 ja Espoon Tapioiden Tuomo Salonen kolmas ennätyksellään 3.46,38. Myös he juoksevat Oulussa 800 metriä.

– Ihan hyvä juoksu. Pääsin lähelle ennätystä, vaikka vedin aika pitkään, Jantunen tuumi.

– Tiesin olevani ennätyskunnossa, siksi jarruttelin lähdössä ja menin hännille. Kärki meni niin kovaa, että siellä hännilläkin riitti vauhtia. Viimeinen kierros meni sitten sekunnin kovempaa kuin Lahden Eliittikisoissa, Salonen kertasi omaa juoksuaan.