Mäkelän ura Kalevan kisojen kolmiloikassa alkoi voitolla ja päättyi voittoon – Kortetmaa ja Purola kaarrematkan mestareiksi – Virjonen hurjasteli ennätyksiä

Orimattilan Jymyn Kristiina Mäkelä päätti Kalevan kisojen kolmiloikkauransa mestaruuteen aivan kuten se alkoi vuonna 2009 Espoossa. Kaikkiaan Mäkelä kokosi Kalevan kisoista 14 mitalia, joista 10 oli kultaisia. Vaasassa tuulisessa säässä mestaruuden toi 13,74 kantanut hyppy.

– Ihanaa, että tuli se yhdestoista mestaruus. Nyt mulla on ekoista ja vikoista Kalevan kisoista kultaa. Kolmiloikassa en ikinä ole missään Kalevan kisoissa jäänyt ilman mitalia. Paitsi silloin ihan eka kerta 2008, kun olin mukana vain korkeushypyssä, Mäkelä muisteli.

Vaasassa pyörivä tuuli aiheutti ongelmia kaikille kilpailijoille, myös Mäkelälle.

– Tuuli vaihteli koko ajan. Myötätuuli voi vaihtua liikkeelle lähdettyä ennen kuin sä olit lankulla. 14 metriä olisi tarvinnut tosi hyvän olosuhteen. Nyt oli vauhtijuoksuongelmaa ja ponnari tökkäsi vastaan, Mäkelä sanoi.

Pariisin olympiakisat ovat Mäkelälle edelleen mahdolliset rankingin kautta, mutta hän ei sitä spekuloi vaan odottaa rankingin täydentymistä alkuviikosta.

– Ajattelen niin, että kyllä mulle sitten kerrotaan, jos pääsen mukaan olympialaisiin. Ja sitten jos pääsen, niin kaikki on pelissä, Mäkelä sanoi.

Kähärä ponnisti toisen mitalin

Lauantaina pituushypyn voittanut Mikkelin Kilpa-Veikkojen Jessica Kähärä oli Vaasassa toinen tuloksella 13,43 ja Esbo IF:n Kira Kytölä kolmas loikittuaan 13,08.

– Sain nukuttua yön hyvin ja oli virkeä olo aamulla. Lauantaina särki jalkoja ja mietin, että mitä sunnuntaista tulee, mutta kun sain hyvät yöunet, olin kuin uudesti syntynyt, Kähärä kertoi.

– Sain yhden hyvän hypyn toiselle kierrokselle. Se oli tasapainoinen ja kaksi viimeistä olivat hyviä. Viides olisi ollut, mutta se oli vähän yli.

Senni Salminen ei kolmiloikkaan osallistunut.

– Sennin nilkka pyörähti sen verran karsinnassa, että katsoimme, että on parempi olla kilpailematta. Olisi voitu kilpailla, jos olisi ollut pakko. Nilkka tutkitaan varuilta maanantaina, mutta sen ei pitäisi olla mitään vakavaa, Salmisen valmentaja Matti Mononen totesi.

Kortetmaalle mestaruus – Virjonen ennätyksellään mitaleille

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Anniina Kortetmaa voitti Vaasan Kalevan kisoissa neljännen 200 metrin mestaruutensa ajalla 23,59. Nopein Kortetmaa oli jo alkuerissä ajalla 23,54.

– Aika tasapainoinen juoksu. Loppu ei ollut ihan vauhdikkain, mutta tavoite oli, että Aino Pulkkinen pitää saada tarpeeksi kauas ettei hän kerkiä lopussa ohi. Aika lähelle pääsi, mutta tällä kertaa se riitti, Kortetmaa kertailia finaalia.

Kortetmaan seuratoveri Pulkkinen oli kilpailussa toinen ajalla 23,61. Kolmanneksi kiiti Turun Urheiluliiton moniottelija Enni Virjonen ennätyksellään 23,95, jolla hän nousee ikäluokan kaikkien aikojen Suomen tilastossa neljänneksi.

Virjosen, 17, esitys oli vakuuttava. Hänen ennätyksensä 200 metrillä ennen Kalevan kisoja oli 24,32. Se koheni jo alkuerissä lukemiin 24,27.

– En uskaltanut toivoa tuollaista sijoitusta. Juoksut tuntuivat tosi hyvältä ja olen tosi iloinen, että jaksoin kaksi juoksua, Virjonen huokaili aidosti yllättyneenä.

– Minulle ei ole kovin tyypillistä, että näin lyhyellä aikavälillä juostaan kaksi 200 metristä. Ekassa juoksussa tuntui, että jäi vielä varaa, mutta en uskonut, että sitä jäi noin paljon.

Kajaanin Kipinän Jenna Kokkonen hävisi pronssimitalin Virjoselle vain yhdellä sekunnin sadasosalla eikä viidenneksi sijoittunut Milja Thuresonkaan jäänyt mitalista kuin 0,09 sekuntia.

Purola: ”Olen tyytyväinen, että mestaruus tuli”

Oulun Pyrinnön Samuel Purola voitti miesten 200 metrin mestaruuden neljättä kertaa peräkkäinen. Purola kiiti voittoon kauden kotimaisella kärkiajalla 20,81.

– Ei ole ollut ihan paras vire kesäkuun aikana, mutta sain tällä viikolla kaivettua ihan hyvän askeleen. Viikolla oli hyvä lähtötreeni ja tunsin, että hyväkin aika on mahdollinen, Purola sanoı.

Purola oli Vaasassa nopein jo alkuerissä ajalla 21,08, joka tuli lopussa löysäten.

– Huomasi, että toinen juoksu oli vähän väsynyt. Eka tuntui tosi hyvältä. Olen tyytyväinen, että mestaruus tuli. Oli sen verran kovakuntoisia kavereita vastassa, ettei se ollut itsestäänselvyys, Purola tuumi.

Vaasassa 100 metriä voittanut Vantaan Salamamien Riku Illukka oli toinen ennätyksellään 20,94.

– Ulostulo kaarteesta ei ollut hyvä. Siinä vähän heitti juoksua ulkoradalle, mutta hyvä juoksu. Tästä on hyvä jatkaa. Tuntuu olevan nousukunto. Tässä ei ole tullut mitään sellaista piikkijuoksua. Varsinkin 100 metrillä ajan pitäisi parantua ja kyllä 200 metrilläkin, Illukka sanoi.

100 metrin hopeamitalisti Polvijärven Urheilijoiden Santeri Örn oli kolmas niinikään ennätyksellään 20,98. Ulkorataa juossut Örn tavoitti kärkeä selvästi loppusuoralla.

Vahvasti aloittanut Lapuan Virkiän Valtteri Louko kamppaili pitkään mitaleista, mutta kangistui neljänneksi ajalla 21,24. Viides oli Seinäjoen seudun Urheilijoiden Niilo Mustalahti ajalla 21,38 ja kuudenneksi tuli 400 metrin mestari Juho Venäläinen Imatran Urheilijoista.

Tuuri ponnisti tuulisen korkeuskisan voittoon: ”Onni oli nyt minun puolellani”

Turun Urheiluliiton Heta Tuuri voitti pyörivässä tuulessa käydyn naisten korkeushypyn ylitettyään 186. Tampereen Pyrinnön Ella Junnila oli toinen samalla tuloksella. Tuurille voitto Kalevan kisoissa oli uran kolmas.

– Kultaa on tullut aina joka toinen vuosi, mutta yritetään nyt kuitenkin taas ensi vuonna, Tuuri veisteli.

Tuuri ylitti kaikki korkeudet ilman pudotuksia ja päätti kilpailun yrittämällä kerran korkeudesta 188 ja kahdesti korkeudesta 192.

– Oli vähän vaikeuksia. Totesin, että onni oli nyt minun puolellani. Muutama osuma tuli, mutta rima ei tullut alas. Aloin saada itsestäni irti vasta 188:n ja 192:n hypyissä. En tiedä mitä siinä alussa tapahtui. Yritin hoitaa hypyt rutiinilla, kun olisi pitänyt antaa fiiliksen viedä, Tuuri sanoi.

Pyörivä tuuli ei tehnyt kilpailua helpoksi kenellekkään. Junnilan mukaan se ei kuitenkaan ollut syy, miksi tulokseksi jäi 186.

– En ole ikinä tuollaisissa tuulissa hypännyt, mutta minulla kilpailu kaatui tänään siihen, että olen treenijaksolla. Yleensä menen kisoihin niin, että on kaksi lepopäivää alla. Nyt tulin ilman yhtään lepopäivää tähän, Junnila sanoi.

– Vaikka lauantaina karsinnassa oli vain yksi hyppy, siinä joutuu tekemään verryttelyt ja kaikki muut. Se rasittaa sen verran. Nyt treenaillaan vielä ensi viikon puoleenväliin ja sitten herkistellään Pariisia varten.

Mestaruutta puolustanut Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Venla Pulkkanen oli kolmas ylitettyään 184.

Neljänneksi sijoittui järjestävän seuran Vasa IS:n Elin Pajunen tuloksella 181. Yhdysvalloista kotiutunut Helsingin Kisa-Veikkojen Saara Hakanen oli viides ja Tampereen Pyrinnön vasta 15-vuotias Ella Mikkola kuudes. He molemmat ylittivät 178.

Kaukolahti loikki mestaruuden puuskatuulessa

Miesten kolmiloikka hypättiin puuskatuulessa Kaarlen kentän takasuoralla. Mestaruuden vei Kenttäurheililat-58:n Tuomas Kaukolahti, joka kimmahteli 16,23. Mestaruus oli Kaukolahden toinen. Edellisen hän voitti vuonna 2016. Kaikkiaan Kaukolahdella on kahdeksan Kalevan kisojen mitalia.

Rooman EM-kilpailuissa tullutta takareisivammaa viime ajat parannellut Lappeenrannan Urheilu-Miesten Simo Lipsanen oli toinen tuloksella 15,87 ja mestaruutta puolustanut Lapin Lukon Aaro Davidila kolmas loikittuaan 15,73.

Turun Urheiluliiton Topias Koukkula ylsi neljänneksi tuloksella 15,53. Viides oli Lempäälän Kisan 18-vuotias Niklas Piirainen, joka loikki myötätuuleen komeasti 15,40. Piiraisen ennätys on toistaiseksi vasta 14,91.

Pohjalaiset Alasaari ja Lundberg hallitsivat vaikeat tuuliolot

Miesten seiväshypyssä kilpailijat joutuivat hyvin haastaviin olosuhteisiin puuskaisen ja usein suuntaansa vaihtaneen tuulen takia. Mestaruuden voitti 535 ylittänyt Laihian Lujan Juho Alasaari, ja toinen oli järjestävän seuran Vasa Iddrottssällskapin Albin Lundberg tuloksella 525.

Alasaari aloitti muita huomattavasti korkeammalta. Hän pudotti kerran aloituskorkeudestaan 525, mutta ylitti sen toisellaan. Voittotulokseensa 535 hän tarvitsi vain yhden yrityksen. Molemmat korkeudet Alasaari ylitti erittäin ilmavasti, mutta korkeuteen 545 eivät taidot tässä tuulessa riittäneet.

– Olen tyytyväinen, että pystyin puolustamaan mestaruutta ja vielä Vaasassa, jota lähemmäs kotipaikkaani Kalevan kisat tuskin koskaan tulee, laihialainen Alasaari sanoi.

– Tuo etusuora on vanha vihollinen ja nyt oli vielä etuvastainen tuuli. Se pisti hyppäämisen välillä vaikeaksi. Siihen nähden 535 oli hyvä tulos.

Lundbergin hopeamitali oli varsinainen työvoitto. Hän teki korkeudesta 485 aloittaen kaikkiaan 12 hyppyä, joista neljä oli ylityksiä ja peräti kahdeksan pudotuksia. Alasaaren ylitettyä 535 Lundberg teki vielä kaksi yritystä huomattavasti omaa ennätystään ylempää korkeudesta 545.

Neljä muuta kilpailijaa hyppäsi tasan viisi metriä. Heistä kolmanneksi sijoittui Urho Kujanpää Tampereen Pyrinnöstä. Turun Urheiluliiton Tommi Holttinen ja Noormarkun Nopsan Eemeli Välimäki jakoivat samalla tuloksella neljännen tilan ja Lundbergin seuratoveri Jesse Salmi oli samalla tuloksella kuudes.