Mäkelän treenitauko ohi: Jos kontaktit toimivat, on mahdollisuus lentää pitkälle (video)

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä avaa Dohan MM-kisoihin huipentuvan syyskesän kilpailuturneen Lappeenrannan Kalevan kisoissa tänään lauantaina.

Mäkelä on harjoitusjakson aikana nautiskellut kilpailuista vaihteeksi penkkiurheilijana. Varsinkin kotimaisten naispika-aitureiden vauhti ja keskinäinen kilpailu on säväyttänyt.

– Kateellisena olen katsellut, miten hyviä kilpailuja he saavat keskenään aikaiseksi. Se on urheilijalle niin tärkeää, että saa kovia kisoja, joissa joutuu hallitsemaan tunteitaan, Mäkelä sanoo.

Mäkelälle Kalevan kisojen lauantainen kolmiloikan karsinta on ensimmäinen kilpailu sitten kesäkuisen Paavo Nurmi Gamesin. Turussa Mäkelä ponnisti 13,97. Talven kilpailukaudella syntyi halli-SE 14,38.

– Se tarkoittaa, että nyt olen vähän niin kuin olisin normaalisti toukokuun lopussa aloittelemassa kilpailukautta. Tähtään siihen, että hyppään pitkälle, mutta en hätäänny, jos ei heti tule hyviä tuloksia. Kolmiloikassa se yleensä vaatii 1-2 kilpailua ennen kuin alkaa kulkea, Mäkelä sanoo.

Ohessa Tuomas Sallisen video Kristiina Mäkelän kesän harjoitusjaksolta.

Juoksutreenit ovat onnistuneet hyvin

Keskikesän harjoitusjakso oli jo syksyllä merkitty Mäkelän suunnitelmiin. Se päätettiin kuitenkin pitää pitkänä, kun Paavo Nurmi Gamesin jälkeen ei ollut mahdollisuuksia päästä Timanttiliigan kisoihin.

– Talven hallikaudella pääsin korkeimman kategorian hallikisoihin, mutta kesän Timanttiliigaan kun kyseltiin paikkaa, vaikka oltiin ajoissa liikkeelle, tuli selväksi, ettei sinne pääse, jos ei hyppää jättitulosta heti kesäkuun alussa, Mäkelä sanoo.

Keskikesän treenirupeamalla harjoiteltiin Mäkelän mukaan paljon ja kovaa. Nyt hän on utelias näkemään mitä kilpailuissa tapahtuu.

– Juoksutreenit ovat onnistuneet hyvin ja kesällä oli yksi pätkä, jossa myös loikat, varsinkin kinkat onnistuivat äärettömän hyvin ja ominaisuudetkin ovat menneet eteenpäin, Mäkelä sanoo.

Mäkelän mukaan kaikki edellytykset hyvien tulosten tekoon ovat olemassa, jos tekniikka toimii.

– Sen näkee vasta kilpailussa kuinka saan kontaktit toiminaan. Jos ne toimivat hyvin, on mahdollisuus lentää pitkälle, mutta jos polkaisen ne niin sanotusti läpi, hypyt ovat siellä 13 ja puolen metrin tietämissä, Mäkelä sanoo.

Elokuun kisaturnee valmistaa Mäkelän MM-kisoihin

Kalevan kisojen jälkeen Mäkelän ohjelmassa on 3-4 kilpailua ennen Dohan MM-kisoja.

– Kalevan kisojen jälkeen hyppään EM-joukkuekilpailun Puolassa, Espoon Motonet GP:ssä ja Ruotsi-ottelussa Tukholmassa. Pieni miettimisvara on jätetty sille, että löytyisi hyvä kisa syyskuulle ennen lähtöä MM-kisojen valmistavalle leirille Turkkiin, Mäkelä sanoo.