Mäkelän ja Salmisen loikkamittelö povaa kesäksi hyvätasoisia kisoja (video)

Kolmiloikkaajat Kristiina Mäkelä ja Senni Salminen tuntevat toistensa vahvuudet. Helsingin Liikuntamyllyssä kaksikko terästi harjoituskauttaan kilpailuhenkisellä loikkatestillä, jonka päätteeksi he pyynnöstä arvioivat toisensa vahvuuksia.

– Sennilla on voimaa ja sopivaa päättäväisyyttä. Hänestä näkyy sellainen rauhallisen kova itsevarmuus, Mäkelä kehui.

– Kristiina saa vedettyä loikat tosi hyvin eteenpäin ja pitkiksi. Itsellä on vähän sitä, että ne tahtoo lähteä ylös ja siitä tulee sellaista pomppimista, Salminen vastasi.

Liikuntamyllyssä Salminen vei loikkakolmiottelun 2–1 voitettuaan vauhdittoman pituushypyn tuloksin 288 – 282 ja vauhdittoman viisiloikan 15,30 – 15,02. Kun viisiloikkaa ponnistettiin lentävällä neljän askeleen vauhdilla, Mäkelä liitteli selkeän voiton lukemin 20,30 – 19,67.

– Aika hyvin etenkin siihen nähden, että pystyy tällaisellakin harjoituskaudella hyppäämään vauhdillista viisiloikkaa noin hyvin. Vauhdittomat hypyt ovat minulla vähän mitä sattuu, totesi Mäkelä, jolla testi päätti kevään perusharjoitusjakson.

Salmisella oli hymy herkässä. Molemmat viisiloikkatestit toivat kirkkaasti oman ennätyksen, eikä vauhdittoman pituushypyn tulos jäänyt omasta ennätyksestä kuin muutaman sentin.

– Tulokset osuivat odotuksiin. Kyllä kelpasivat, Salminen myhäili tuloksista.

Harjoituskauden loikkatestit ja kilpailut kolmiloikassa ovat toki kaksi eri asiaa, mutta Salmisen ja Mäkelän kevätvire povaa tasokkaita kilpailuja kesän mittelöihin. Näin kilpailukauteen valmistava harjoittelu napsahtaa jengoilleen.

Kesän yhteiset mittelöt alkavat Espoossa

Kesän mittaan Salminen ja Mäkelä ponnistavat ensi kertaa samassa kilpailussa 27. kesäkuuta Espoossa. Ylen televisioima kilpailu käydään Leppävaaran stadionilla, jossa Salminen kimmahteli viime kesänä ennätyksensä 13,85.

Joko uran ensimmäinen 14-metrinen on odotuksissa heti alkukesästä?

– Näin olisi tarkoitus, mutta kolmiloikka vaatii yleensä pari kilpailua alle, ennen kuin alkaa kulkea. Nämä tulokset kyllä kertovat, että edellytykset siihen on, mutta nyt pitää vielä saada kolmiloikkatreenejä alle, Salminen sanoo.

– Ehdin jo aiemmin keväällä tehdä muutaman kolmiloikan lajitreenin, mutta ponnistavan jalan nilkan sisäsyrjässä oli sitten pikku juttu. Sitä on nyt varottu, enkä ole kolmeen viikkoon tehnyt kolmiloikan lajitreeniä.

Sallinen: Kehittyneet voimat valjastettava tuloksentekoon

Orimattilan Jymyä edustavan Mäkelän kolmiloikan tekniikkatreenit ovat vasta edessäpäin.

– Aika hyvässä vaiheessa mennään. Nyt ei vielä herkistelty. Loikat näyttivät, että se mitä on tehty, on tehty hyvin. Vaikka on jouduttu asioita sumplimaan, nyt on tosi itsevarma olo omaan tekemiseen ja kropassa hyvä tunne, Mäkelä sanoo.

Mäkelän valmentaja Tuomas Sallinen näkee kevään ja alkukesän haasteeksi valjastaa kehittyneet voimat tuloksen tekoon.

– Kevään loikkaharjoittelussa on tehty paljon kontakteja korokkeelta. Niissä on tavoiteltu sitä, että kontaktivaiheessa paineet pitävät eikä ylävartalo kippaa liikaa eteenpäin. Näin parantuneita voimia saadaan tueksi sinne lajitekemiseen. Noissa harjoitteissa kaikki on toiminut hyvin. Seuraava haaste on siirtää se vielä kolmiloikkaan, Sallinen sanoo.

– Kolmiloikkaa ei ole vielä hypätty kertaakaan, mutta korokeharjoitteet ovat hyvin lajinomaisia, kontaktit tulevat korokkeelta ja niissä on myös jonkin verran vauhtia.

Mäkelä: On korkea aika rikkoa SE

Siinä kun hallikaudella 13,80:n tason vakiinnuttanut Salminen tähtää kesällä yli 14 metrin, Mäkelä nostaa esiin tutun tulostavoitteen, kun olympiakisat siirtyivät ja EM-kilpailut peruuntuivat.

– Suomen ennätys (14,39) on korkea aika rikkoa nyt. Siitä on nyt puhuttu niin monta vuotta. Väkisinhän sitä ei saa, mutta se auttaa nyt kotimaan kilpailuissa, kun Senni on kirittämässä. Se vaan ei vie niin pitkälle, vaikka kuinka yrittää yksin rähistä ja pöhistä, kuin silloin, jos on joku kirittämässä, Mäkeäl sanoo.

Samoja ratoja kulkevat Imatran Urheilijoita edustavan Salmisen aatokset, jolle kokeneen arvokisahyppääjän voittaminen hyvähenkisessä loikkataistossa maistui.

– Hyvä kesä on tulossa. Hienoa, että saadaan Kristiinan kanssa hyviä kisoja. Ja tuntuuhan se hyvältä, kun noin kovaa mimmiä pääsee härnäämään.