Mäkelä ja Salminen ponnistavat Lausannessa myös Kalevan kisojen karsinnan

Kolmiloikkaajat Kristiina Mäkelä ja Senni Salminen hyppäävät torstaina Timanttiliigan Lausannen kilpailussa myös Tampereen Kalevan kisojen karsinnan.

Kalevan kisojen tuomarineuvosto päätti, että Mäkelän ja Salmisen kolmen ensimmäisen kierroksen hypyt Lausannessa toimivat Kalevan kisojen karsintana, ja Mäkelä ja Salminen saavat vapautuksen lauantaina Tampereella hypättävästä karsinnasta.

Päätöksen mukaan Mäkelä ja Salminen varmistavat paikan Kalevan kisojen sunnuntaisessa loppukilpailussa, jos he rikkovat Lausannessa kolmella ensimmäisellä hypyllään Kalevan kisojen karsintarajan 12,50.

Jos Mäkelä ja Salminen pääsevät Kalevan kisojen loppukilpailuun, he eivät vie paikkoja Tampereella karsintaan osallistuvilta urheilijoilta, vaan ovat loppukilpailussa mukana niin sanotusti ylimääräisinä urheilijoina. Sunnuntaina finaalissa on tällöin 12 urheilijaa, kun Kalevan kisoissa määrä olisi normaalisti kymmenen urheilijaa.

Mäkelää ja Salmista koskevaa järjestelyä anoi Suomen Urheiluliiton (SUL) lajivastaava Tuomas Sallinen, sillä perusteella, että kolmiloikan kaltaisessa iskutuslajissa kolmen kilpailun hyppääminen neljän päivän sisään matkustusrasituksineen sisältää tämän tason urheilijoille kohtuuttoman suuren loukkaantumisriskin.

Tuomarineuvosto totesi päätöksessään, että Kalevan kisoissa urheilijoiden tulee ensisijaisena lähtökohtana osallistua lajinsa karsintaan päästäkseen finaaliin. Jos se matkustamisten tai -rajoitusten ja muiden seikkojen vuoksi on perustellusti mahdotonta, voidaan Mäkelän ja Salmisen karsintahypyiksi katsoa Lausannen Timanttiliigan kolmen ensimmäisen kierroksen suoritukset.

– Kärkiurheilijoiden pääsy Timanttiliigaan on tärkeää meidän kansainvälisen tason huippu-urheilun kannalta. Sen mahdollistamiseksi pitää pystyä poikkeusjärjestelyihin silloin, kun kalenteripäällekkäisyyksiä uhkaa ilmaantua, sanoo Suomen Urheiluliiton huippu-urheilun valmennuspäällikkö Tuomo Salonen.

– Urheilullisesti tuomarineuvoston ratkaisu on järkevä ja perusteltu. On erittäin hienoa, että kärkiurheilijamme ovat Kalevan kisoissa kilpailemassa.