Mäkelä ja Salminen loikkivat pistesijat yli 14 metrin tuloksin

Kristiina Mäkelä ja Senni Salminen loikkivat Toruńin EM-kilpailuissa kotimaista yleisurheiluhistoriaa. Ensi kertaa kaksi suomalaisnaista oli kolmiloikassa pisteillä samoissa arvokilpailuissa. Mäkelä oli kuudes tuloksella 14,23 ja Salminen seitsemäs tuloksella 14,14.

– Pettynyt olen. Tätä samaa, ei pystynyt venymään, Mäkelä puuskahti.

– Mutta kun ajattelee, niin pitää ymmärtää, että olin 6 kuukautta sitten leikkauspöydällä ja olen siitä superpalautuksella päässyt parhaaseen kuntoon.

– Ajatus vähän katosi vauhtijuoksussa. Toinen hyppy oli hyvä, mutta kolmas ja neljäs kauheita. Viides onnistui, mutta se meni rikki. Kuudennessa loppui puhti, Mäkelä arvioi.

Mäkelä kilpaili EM-kilpailuissa jo viidettä kertaa. Ennen Toruńia takana oli tältä talvelta vain kaksi kilpailua. Karlsruhessa Mäkelä hyppäsi 14,13 ja EM-kilpailuiden esikisoissa Toruńissa 13,77.

Mäkelän mukaan edelliseen Toruńin vierailuun sattui ”huono päivä”. EM-kilpailuissa vire oli raikkaampi. Karsinnassa Mäkelä loikki 14,09, vaikka Kristian Pullin mitalin innostamana edeltäneenä yönä unet jäivät vähiin.

Finaalin Mäkelä avasi loikkimalla kauden parhaan tuloksensa 14,23, joka jäi hänen parhaakseen. Hän on urallaan vain kahdesti hypännyt hallissa tätä pidemmälle. Vielä viimeisellä yrityksellään Mäkelä hyppäsi 14,11.

Kilpailu mitaleista oli äärimmäisen tiukka. Portugalin Patrícia Mamona voitti tuloksella 14,53, Espanjan Ana Peleteiro oli toinen Mamonalle yhden sentin hävinneenä ja Saksan Neele Eckhardt kolmas samalla tuloksella Peleteiron kanssa.

Maailman tämän kauden koko parhaimmisto oli mukana ja maailmantilaston ykkönen Kreikan Paraskeví Papahrístou sai tyytyä viidenteen tilaan niukasti suomalaisten edellä.

Salminen pistesijalle ensimmäisissä arvokilpailuissaan

Salminen osallistui ensimmäisiin yleisen sarjan arvokilpailuihinsa ja kovemmalla tasolla kuin koskaan. Salminen ponnisti Toruńissa uransa ensimmäiset 14 metrin ylitykset hallissa. Karsintatulos oli 14,22. Finaalissa 14 metriä ylittyi kolmesti tuloksin 14,06, 14,14 ja 14,12.

– Aina sitä haluaisi hypätä finaalissa pidemmälle kuin karsinnassa. Nyt tuki sellaisia perushyppyjä. Itse tiedän, että paljon parempaan on mahdollisuuksia, Salminen sanoi.

– Ihan hyvä arvokilpailuavaus. Mutta karsinnan 14,22 tuli liian helposti ja ajattelin että se paranee vieläkin.

Kolmiloikkaajana Salminen on ottanut pitkän kehitysharpan hieman yli 13 metrin tuloksista nykyiseen ennätyksensä Matti Monosen valmennuksessa. Kaksikon yhteistyö alkoi vuonna 2018. Sitä ennen Salminen harjoitteli Svetlana Inkisen johdolla.

Salminen voitti ensimmäisen kolmesta kolmiloikan Kalevan kisojen mitalistaan jo vuonna 2015, mutta vasta viime kesä toi todellisen läpimurron, kun Salminen voitti Kalevan kisojen pituushypyn tuloksella 656 ja kolmiloikkasi Espoossa ensi kerran yli 14 metrin 14,04.

Kaksi kolmiloikkaajaa on Suomesta viimeksi yltänyt pistesijaan vuonna 1958 Tukholman EM-kilpailuissa, jolloin siihen pystyivät miesten kolmiloikassa Kari Rahkamo ja Hannu Rantala.