Mäkelä finaaliin: ”Se voi olla tosi pitkällä, kun hyppy osuu kohdalleen” – Salminen karsiutui sentillä – Barega voitti hellekympin

Kristiina Mäkelä ja Senni Salminen jättivät Tokion olympiakisojen karsinnan tyystin erilaisissa tunnelmissa. Mäkelä meni karsinnasta uransa yhdeksänteen arvokilpailujen finaalin tuloksella 14,21. Sentin heikomman tuloksen ponnistaneen Salmisen kohtalona oli olla karsinnan 13:s.

– Sen verran sanoin Sennille, että tiedän justiin, miltä hänestä tuntuu. Jäin itse ensimmäisistä aikuisten MM-kilpailuista sentillä ulos. Tiedän sen fiiliksen, kun on omia odotuksia, Mäkelä viittasi Pekingin vuoden 2015 MM-kilpailuihin.

Mäkelän omat tunnelmat olivat korkealla. Mäkelä koki, että 14,21 tuli huonolla hypyllä, vaikka se riittikin 12. sijaan.

– Kun nyt hyppäsin tuon verran hyvällä kinkalla ja kahdella huonolla loikalla, se voi olla tosi pitkällä, kun se vaan osuu kohdalleen. Se on ollut hakusessa koko kesän, Mäkelä arvioi.

Nyt ei panostettu karsintaan”

Mäkelän mukaan Tokion olympiakarsintaan valmistauduttiin nyt eri tavalla kuin aiempiin arvokilpailuihin. Ajatuksena on, että se toisi tulosta finaalissa.

– Nyt ei ole panostettu karsintaan fyysisesti, että olisi enemmän paukkuja finaaliin. Aikaisemmin on ollut saavutus sinällään, että pääsee finaaliin. Nyt tähtäsin pelkästään finaaliin, Mäkelä sanoi.

Tokion kilpailupaikka jätti Mäkelälle hyvät tuntemukset.

– Radasta jäi hyvä fiilis. En pistänyt täyttä vauhtia, koska tiesin, että tyhjentäisin sillä itseni. Rata heittää hyvin eteenpäin sellaisella rennolla hyvällä juoksulla ja finaalissa myös vähän paremmalla jalalla, Mäkelä sanoi.

Salminen: ”Tuli mietittyä vähän liikaa”

Salminen ponnisti parhaan tuloksensa 14,20 ensimmäisellä yrityksellään. Sellaisella tuloksella on viime vuosien arvokisoissa menty finaaliin, mutta Tokiossa karsinnan taso nousi erittäin kovaksi. Loistavan kauden ponnistanut Salminen koki, että kropassa oli ainekset pidempiin hyppyihin.

– Fyysisesti tuntui siltä, että olisi pitänyt mennä. Tämä oli nyt kokonaan pääkopasta kiinni. Tuli mietittyä vähän liikaa. Huomaa, että on ensimmäiset olympialaiset, Salminen sanoi.

– Ensimmäinen hyppy oli ihan ok. Sellainen perushyppy. Muista ei ollut paljon sanottavaa, Salminen sanoi.

Mitä yritit kisan aikana muuttaa?

– Sitä, että vauhti säilyisi vähän paremmin. Ei siinä mikään auttanut.

Kolmiloikan voittajasuosikki Venezuelan Yulimar Rojas rojautti 44 senttiä lankun etureunan takaa ponnistaen karsinnan parhaan tuloksen 14,77. Espanjan Ana Peleteiro loikki 14,62 ja Dominican Thea Lafond ennätyksensä 14,60.

Etiopian Barega kiri hellekympin voittoon

21-vuotias etiopialainen kiritykki Selemon Barega voitti Tokion olympiakisojen miesten 10000 metrin juoksun, joka kilpailtiin 28 asteen helteessä ja yli 90 prosentin ilmankosteudessa. Voittoaika 27.43,22 oli viitisen sekuntia hitaampi kuin Lasse Virenillä Münchenin olympiakisoissa 49 vuotta aikaisemmin.

Hopeaa ja pronssia juoksivat ugandalaiset ME-mies Joshua Cheptegei ja tämän vuoden tilastoykkönen Jacob Kiplimo vain 0,45 ja 0,66 sekuntia Baregan jäljessä.

Ratkaisevan eron ugandalaisiin Barega teki viimeisen kierroksen takasuoralla avattuaan kirin 300 metriä ennen maalia. Neljänneksi sijoittunut Baregan joukkuetoveri Berihu Aregawi hävisi mitalikolmikolle loppukirissä jo lähes 20 metriä.

Barega ohitti puolimatkan vasta 21:ntenä ajassa 14.12,6, mutta juoksi toisen puolikkaan 42 sekuntia nopeammin 13.30,6. Viimeisen 3000 metrin osuuden Barega taittoi 7.55,3. Viimeisen kilometrin aika oli 2.25,70, viimeisen kierroksen 53,94 ja täysvauhtisen 300 metrin loppukirinsä hän suorastaan lensi 39,4.

Paras kenialainen vasta seitsemäs

Tokiossa ei ankarissa olosuhteissa ollut ennätysvauhtiin mahdollisuutta kenelläkään ja alkuvauhti oli hidas. Ugandan kolmas edustaja Stephen Kissa nykäisi heti alussa 50 metrin etumatkan muihin, mutta hänenkään vauhtinsa ei ensimmäisen kierroksen jälkeen ollut kummoista.

Kissan toistuvat nykäykset saattoivat kuitenkin uuvuttaa osan Etiopian ja Kenian ennakkosuosikeista ja tasoittaa tietä hänen joukkuetovereilleen, jotka juoksivatkin Ugandalle hopeaa ja pronssia.

Paras kenialainen Richard Kwemoi oli loppukirissä vasta seitsemäs. Hänen edelleen ehtivät myös Yhdysvaltain Grant Fisher ja Kanadan Mohammed Ahmed. Paras eurooppalainen oli vuoden 2018 Euroopan mestari Morhad Amdouni Ranskasta, joka tuli maaliin kymmenentenä ajalla 27.53,58.

Tuore olympiamestari Barega on pitkään tunnettu erittäin nopeana kirijuoksijana, joka toissakesänä Dohan MM-kilpailuissa oli 5000 metrillä toinen vielä juniori-ikäisenä. Tämän vuoden hallikaudella hän mm. juoksi 3000 metriä 7.26,10 ja 1500 metriäkin 3.32,97.

Barega juoksi nyt uransa viidennen 10000 metrin kilpailun, joista hän on voittanut neljä. Ainoan tappionsa hän kärsi toissakesänä Hengelossa, jolloin hän oli toinen alle 20-vuotiaiden maailmanennätyksellä 26.49,46.

(Teksti: Mikko Nieminen. Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA. Kuva: Wikipedia / Public Domain.)

Kuvassa Selemon Barega vain 16-vuotiaana voitettuaan alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden vuonna 2016.