Mäkelä EM-finaaliin ennätysjahtiin

Mäkelä EM-finaaliin ennätysjahtiin

Kristiina Mäkelän hermo piti hyvin Prahan EM-kilpailujen kolmiloikan karsinnassa. Hän ei säikähtänyt ensimmäistä epäonnistunutta, ylistuttua hyppyään. Toinen kantoi O2-areenan hyppypaikalla 14,04 joka vei Mäkelän seitsemänneksi ja finaaliin.

EM-karsinta oli Mäkelän uralla vasta kolmas kilpailu, jossa hän ponkaisi yli 14 metriä.

– Kiva tunne, kun tietää pystyvänsä 14 metriin melkein missä vain, Mäkelä tuumi.

Mäkelä on löytänyt talven kisoihin uransa parhaan lennon. Menestyksen taustavoimana on valmennustiimi, jossa päävastuun kantajana on Markku Leppänen. Talven toistaiseksi pisin hyppy kantoi Suomen ennätykseen 14,20 Vaasassa, mutta Mäkelän mukaan lisää on luvassa.

– Ennätystä lähdetään hakemaan, ei vetkuilemaan, hyppääjä linjasi EM-finaalitavoitettaan.

– Siellä on tarjolla kuusi hyppyä, eikä tarvitse jännittää, että pääsee jatkokierroksille. Voi keskittyä erikseen jokaiseen hyppyyn.

 
”Mitaliin vaaditaan yli 14,50”
 

Karsinnan Mäkelä selvitti kevyellä sydämen tykytyksellä.

– Toinen hyppy oli ok. Teknisesti ei mikään ihmeellinen, mutta sain sillä sen ensimmäisen hypyn tuoman pelästymisen pois. Kolmannen olisi ehkä voinut jättää väliin, Mäkelä muisteli 13,86 kantanutta viimeistä yritystään.

O2-areenan hyppypaikka, kuten koko yleisurheilualue on näitä kisojen varten rakennettu eikä lepää betonialustalla, vaan korokkeen päällä. Novotan-pintaista rataa on sanottu hieman ”pompottavaksi”. Mäkelän juoksu on teknisesti reilassa, joten rata sopii hänelle hyvin.

– Jos tulee ajoitusvirheitä, se on paha, hyppääjä muistutti.

Karsinnan kärkinaiset olivat entinen ukrainalainen, Israelin Hanna Knjazjeva, joka ponkaisi uuden kotimaansa halliennätyksen 14,40 ja Portugalin Patrícia Mamona, joka loikki 14,26.

Kuluvan kauden kärkituloksen haltija ja viimetalvinen maailmanmestari Venäjän Jekaterina Koneva oli karsinnan viides tuloksella 14,20.

– Mitalit menevät 14 ja puolen metrin hypyillä, Mäkelä veikkasi.

 


Kristiina Mäkelä, EM-hallit 2015

Kristiinan Mäkelän toinen karsintahyppy kantoi 14,04 ja toi finaalipaikan Prahan EM-halleissa