Mäkelä ammensi oppia Riosta: Kokemus, jota ei voi sanoin kuvailla

Mäkelä ammensi oppia Riosta: Kokemus

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä kauhoi intoa ja oppia uran tuleviin arvokisamittelöihin Rion olympialaisista. Karsinnassa syntynyt oma ennätys 14,24 söi sen verran rajusti voimavaroja, että loppukilpailussa parhaaksi jäi 13,95. Se toi 12. sijan.

– Oli se sellainen kokemus, jota ei voi sanoin kuvailla, Mäkelä hehkutti uransa ensimmäistä visiittiä olympialaisiin.

Mäkelän teki Rion finaalissa tuloksen toisella hypyllään. Ensimmäinen painui täpärästi yliastutuksi ja kolmannessa kahden perättäisen kisan väsymys alkoi näkyä ja ponnistus jäi kauas lankulta.

– En ole ennen hypännyt karsinnassa ennätystä ja seuraavana päivänä finaalia varsinkaan tällä tasolla. Nyt väsyttää, Mäkelä tunnusti.

– Eka hyppy oli ehkä kokonaisuutena paras. Toisessa tuli viimeisessä loikassa vastaponnistus. Kolmannessa juoksu oli niin takana, että jäin lankulta.

Vaikka finaalissa hyppy ei kulkenut aivan niin hyvin kuin olisi voinut, Mäkelälle olympiakisat oli onnistuminen. Oman ennätyksen ja finaalipaikan ohella hän kahmi mukaansa oppua kokemusta olympiakisoista ja siitä kuinka takkuisen alkukaudenkin jälkeen saadan hyppy uomiinsa. 

– Eiliseen karsintaan oli ladattu kaikki. Tämä oli taistelujen ilta. Kroppa tuntui hyvältä, mieli pysyi kasassa. Siellä on jatkoa ajatellen vielä paljon varastossa, Mäkelä tuumi.

Tasokkaasta finaalista muodostui lajin mahtinaisen Caterine Ibargüen näytös. Kolumbialainen ponnisti toisellaan 15,03 ja neljännellään kauden kärkituloksen 15,17. Nuo hypyt olivat kisan pisimmät ja kirkastivat Lontoon neljän vuoden takaisten olympialaisten hopean voitoksi.

Venezuelan 20-vuotias Yulimar Rojas voitti talvella Portlandissa MM-hallit, mutta ei mahtanut Riossa Ibargüenille mitään. Hän oli toinen 14,98 kantaneella neljännellä hypyllään, joka jää neljä senttiä hyppääjän omasta ennätyksestä.

Olympiavoittoa puolustanut Kazakstanin Olga Rypakova oli kolmas 14,74 kantaneella hypyllä.