Mahutshih sulki hetkeksi sodan myrskyt mielestään ja ponnisti mestariksi: ”Se oli vaikeaa, mutta onnistui”

Tunteet olivat monella tapaa pinnassa ukrainalaisella korkeushyppääjä Jaroslava Mahutshihilla Belgradin MM-hallin kultamitalikorokkeella.

– Valmentajani sanoi minulle, että näinä vaikeina päivinä pitää keskittyä vain korkeushyppyyn eikä ajatella mitä tapahtuu Ukrainassa. Se oli vaikeaa, mutta halusin edustaa maatani hyvin ja se onnistui. Tämä mitali on koko Ukrainan kansalle ja armeijalle, Mahutshih sanoi.

Kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan alkoi, se pysäytti toviksi Mahutshihin harjoittelun ja ajoi hänet turvaan maalaiskylään hänen Kiovan lähellä sijaitsevasta kotikaupungistaan Dniprosta.

– Kun heräsin 24. helmikuuta kahteen räjähdykseen, tajusin Venäjän hyökänneen. Lähdin Dniprosta maaseudulle enkä miettinyt viikkoon harjoittelua tai MM-kisoja, Mahutshih kertoi.

– Sitten Ukrainan yleisurheiluliitosta soitettiin ja sanottiin, että sinun on mentävä ja edustettava Ukrainaa MM-hallissa.

”Oli tiedossa, että Eleanor voi hypätä yli kaksi metriä”

Mahutshih matkasi Ukrainasta autolla Belgradiin. Matka kesti kolme päivää, mutta kilpailussa matkan rasitukset eivät näkyneet eikä myöskään huoli vanhemmista ja ystävistä Ukrainassa. Mahutshih voitti maailmanmestaruuden ylitettyään 202.

Australian Eleanor Patterson tarrasi mestaruuteen ylitettyään ensimmäisellä yrityksellään kaksi metriä, mikä on Osenian halliennätys. Mahutshih ylitti saman korkeuden kolmannellaan.

Kun rima nousi 202:een, Mahutshih ylitti sen ensimmäisellään, Patterson pudotti kerran ja siirsi loput kaksi yritystään 204:ään. Mahutshih oli erittäin lähellä 204:n ylitystä toisella yrityksellään, mutta Pattersonille korkeus oli liikaa.

– Banská Bystrican kilpailun perusteella oli tiedossa, että Eleanor voi hypätä yli kaksi metriä, joten tiesin odottaa kovaa kilpailua, Mahutshih sanoi.

Patterson otti tuntumaa hallissa kilpailemiseen

Pattersonille mitali maistui. Hänelle Belgradin kilpailu oli vasta uran kolmas hallissa. Kaksi edellistä hän hyppäsi aiemmin tänä talvena.

– Hallikisat olivat minulle täysin uusi ympäristö. En ollut koskaan edes harjoitellut hyppäämistä hallissa. Ja kun minulla on vielä pitkä vauhti, hallien rajallisissa tiloissa on omat ongelmansa. Madridissa piti koettaa olla häiritsemättä kolmiloikkaajia, Patterson muisteli

Kilpailun voittajalle Pattersonilla riitti sympatiaa.

– Se on sydäntä särkevää katsoa, mitä Ukrainassa tapahtuu. En osaa edes kuvitella, mitä Jaroslava ja muut ukrainalaiset käyvät läpi. Kenenkään ei pitäisi joutua kokemaan tuollaista.

Mahutshih jatkaa Belgradista takaisin Ukrainaan ja toivoo, että kesän arvokilpailussa myös hänen kiovalainen ystävänsä ja kilpakumppaninsa Julia Levtshenko olisi mukana.

Korkeatasoisen kilpailun kolmas Belgradissa oli Kazakstanin Nadezhda Dubovitskaja Aasian halliennätyksellä 198.