Mäen toive ei täyttynyt, Ingebrigtseneille kaksi mitalia

Mäen toive ei täyttynyt

Kristiina Mäen toiveet 5000 metrin olympiarajan rikkomisesta eivät täyttyneet Amsterdamin EM-areenalla. Naisten 5000 metrillä mestariksi juoksi Turkin, alkujaan kenialainen Yasemin Can ajalla 15.18,15. Ruotsin Meraf Bahta nousi hopealle ajalla 15.20,54.

Mäki, joka on Tshekin ja Suomen kaksoiskansalainen, oli yhdeksäs ajalla 15.52,90. Hän juoksi hiljattain Irlannissa Tshekin ennätyksen 15.31,15. Olympiakisojen tulosraja on 15.24.00.

– Matkavauhti oli melkoista sahaamista. Alussa mentiin hiljaa sitten välillä kovaa ja taas hiljaa. Ei oikein sopinut nyt minulle, Mäki kertasi.

Norjan Filip Ingebrigtsen pinkoi 1500 metriltä norjalaiseen juoksijavellosten perheeseen matkan toisen Euroopan mestaruuden. Vanhempi veli Henrik vei mestaruuden Helsingissä neljä vuotta sitten.

Amsterdamin juoksussa loppusuoralle ampaisi iso tukku miehiä kiritaisteluun, jossa Filip Ingebrigtsen oli vahvin ajalla 3.46,65. Espanjan Davis Bustos jäi täpärästi toiseksi ajalla 3.46,90, kun Henrik Ingebrigtsen korjasi norjalaisperheelle pronssin ajalla 3.47,18.

Bascou vei pika-aidat, Hess kolmiloikan

Talvella huippuvauhtia 60 metrin aidoissa pitänut ranskalainen Dimitri Bascou juoksi Amsterdamissa uransa ensimmäisen arvokisavoiton. Hän voitti 110 metrin aidat ajalla 13,25, joka jää 0,01 sekuntia hänen kesän parhaastaan.

Ranskalainen on juossut mitaleille EM- ja MM-halleissa, mutta ulkoratojen arvokisoista mestaruus oli uran ensimmäinen mitali. Unkarin Balazs Baji oli toinen maansa ennätyksellä 13,28 ja Ranskan Wilhelm Belocian kolmas 13,33.

Miesten kolmiloikkakilpailussa 19-vuotias saksalainen Max Hess venytti komeasti ennätyksensä 17,20, joka on kauden eurooppalainen kärkitulos.  Hessin ulkoratojen ennätys ennen EM-kisoja oli Saksan mestaruuskisoissa Kasselissa loikittu 17,06.

Uransa ensimmäiset 17 metrin ylitykset Hess teki talven hallikaudella, joka poiki Portlandin MM-halleista hopean halliennätyksellä 17,14. Toiseksi Amsterdamissa sijoittui Puolan Karol Hoffmann, joka teki ennätyksensä 17,16.

Malachowskille toinen EM-titteli

Miesten kiekkoringissä Piotr Malachowski heitti toisen Euroopan mestaruuden tuloksella 67,06. Viime vuonna MM-tittelin Pekingissä voittanut puolalainen voitti Euroopan mestaruuden myös Barcelonassa 2010.

Amsterdamissa mestaruuden sinetöi neljäs heitto. Tosin mestaruuden hän olisi vienyt myös sarjan toiseksi pisimmällä heitolla, jonka kantoi 66,15. EM-hopean Amsterdamissa pokkasi saksalainen Philip Milakov, joka heitti kolmannellaan 65,71.

Viron konkarimenestyjä Gerd Kanter heitti EM-finaalissa kesän parhaansa 65,27, joka riitti pronssimitaliin.

Naisten seitsenottelun mestariksi nousi Hollannin Anouk Vetter komealla 6 626 pisteen saaliilla. Hän pinkoi 100 metrin aidat 13,29, ylitti korkeushypyssä 189, työnsi kuulaa 15,69, juoksi 200 metriä 23,89,  hyppäsi pituutta 638, heitti keihästä hulppeasti 55,76 ja juoksi 800 metriä 2.21,50. Ranskan Antoinette Nana Djimou Ranska oli toinen 6458 pisteellä.

Ukrainan Natalia Pryshtshepa oli nopein naisten 800 metrillä ajalla 1.59,70.