Määttäsen 1.59,96 huipensi PNG:n alkuillan – Rinne 1.45,81 – Kosonen 72,56 – Lehikoinen uudella aitarytmillä 54,88

Paavo Nurmi Games alkoi suomalaisittain iloisesti, kun Eveliina Määttänen kiri 800 metrillä ensi kertaa alle kahden minuutin ja rikkoi entisen ennätyksensä yli sekunnilla.

Naisten 800 metristä kehkeytyi huipputason kilpailu, kun viisi naista paineli alle kahden minuutin. Se viides oli Eveliina Määttänen, joka kiri ennätyksensä lukemiin 1.59,96. Voiton vei Slovenian Anita Horvat ajalla 1.58,73, joka on hänen ennätyksensä

– Ajattelin, että reipas alku tulee tähän kisaan. Ja saatiin sitä mitä tilattiin, Määttänen kommentoi juoksuaan.

Määttäselle 400 metrin väliajaksi tuli 57,95 sekuntia ja 600 metriä noin 1.28. Se antoi jo varmuuden hyvästä loppuajasta, kun viimeinen suorakin tuli vielä vahvasti kirien.

Määttäsen kovaa kehitystä on ennakoitu jo pitkään hyvän viime kesän jatkeeksi. Myös urheilija itse ja hänen valmentajansa ja elämänkumppaninsa Jan Petrac ovat luottaneet kehitykseen.

– Viime lokakuussa päätimme, että Turussa Paavo Nurmessa menee alle kahden minuutin. Sitä olen treenannut mielikuvaharjoittelussa ja musiikin tahtiin pyörän päällä pitkin vuotta. Tiesimme, että täällä se menee, iloinen Määttänen kertoi.

Aivan optimaalinen Määttäsen juoksu ei lehtereiltä katsottuna ollut. Veto oli hyvä, mutta pientä sahausta vielä tiiviissä ryhmäjuoksussa tuli.

– Kyllä pohkeisiin jäi varaa kovempaan tulokseen, Määttänen lupasi.

Myös Rinne onnistui miesten kasilla

Myös miesten 800 metrillä koettiin iloisia suomalaishetkiä, kun Joonas Rinne yltyi kovassa seurassa ennätysvauhtiinsa ajalla 1.45,81. Entinen paras noteeraus parani 0,15 sekunnilla. Voiton otti Ranskan Benjamin Robert kirittyään aikaan 1.44,40. Alle 1.45:n pääsi kolme miestä.

– Jos 400 metrin väliaika oli minulle jotain 52 sekuntia kuten kerrottiin, niin se on aika optimaalinen. Tasainen juoksu, hieman hidastuva toinen kierros, mutta se kuuluukin asiaan, Rinne analysoi tuoreeltaan kilpailuaan.

– Hyvä maku jäi, hyvää taistelua oli porukassa. Kovaa vääntöä saimme loppuun asti.

Rinteen vauhti riitti kovatasoisessa kilpailussa vasta kahdeksanteen sijaan, mutta se sai juoksijan tuulettamaan mediahaastattelussa.

– Jess, se vaikuttaa rankingpisteisiin. On parempi kuin yhdeksäs sija ilman pisteitä, Rinne naurahti.

Lehikoiselle kolmossija ajalla 54,88 uudella aitarytmillä

Naisten 400 metrin aitajuoksussa Viivi Lehikoinen juoksi jälleen mainiosti, vaikka ei aivan kauden parhaaseensa yltänytkään. Viikko sitten hän kiiti uuteen Suomen ennätykseen 54,40.

Nyt tuloksena oli aika 54,88, jolla irtosi kolmas sija. Edelle ehtivät Britannian Jessie Knight ajalla 54,32 ja Australian Sarah Carli ennätyksellään 54,66.

Lehikoisen valmentaja Laurent Meuwly antaa suojatilleen aina uusia haasteita. Nyt Turkuun tuli käsky uudesta aitarytmistä.

– Laurent ehdotti ennen alkuverkkaa, että vedän viisi ensimmäistä aitaa 15 askeleella, kaksi seuraavaa 16:lla ja kolme viimeistä 17:lla, Lehikoinen kertoi valmistautumisestaan kilpailuun, aituri kertoi.

– En ole koskaan noin monta vetänyt viidellätoista, joten sanoin, että nyt stressaan vielä enemmän kuin normaalisti ennen kilpailua.

– Tein sitten mielikuvaharjoittelua uudella rytmillä ja hyvin tuo näytti toimivan. Mutta loppu kulkee vielä huonosti, kuten tämän kauden aikaisemmissakin kisoissa. 350 metriä jaksan toistaiseksi juosta, Lehikoinen totesi.

Jos tuntemus on vielä tällainen, niin kesän mittaan voimme odottaa jo kolme kertaa urallaan SE:tä parantaneelta Lehikoiselta vieläkin parempia tuloksia.

Kähärällä eväät 14 metrin ylitykseen – Mäkelän ja Salmisen hyppyvire kateissa 

Naisten kolmiloikka oli suomalaisittain pettymys. Onneksi Jessica Kähärä teki sentään ennätyksensä tuloksella 13,76, joka toi viidennen sijan.

Kristiina Mäkelällä ja Senni Salmisella hyppy ei kulkenut, vaan he joutuivat tyytymään heille vaatimattomiin tuloksiin 13,77 ja 13,22. Voittoon hyppäsi Jamaican Shanieka Ricketts tuloksella 14,20.

– Olisi ollut paljon pitempiäkin hyppyjä vielä tulossa. Pisimmässä hypyssä viimeinen loikka petti täysin. Se olisi ollut 14 metriä, jos jalka olisi pitänyt, Kähärä kertoi.

– Kolmeen viikkoon en ole tehnyt iskutusta, kun tuli se pieni loukkaantuminen aitajuoksun kaatumisessa. Mutta loikkakisaa varten olisin tarvinnut iskuttavaa harjoitusta, joten en tiennyt mitä odottaa ja oli arvoitus lähteä tähän kisaan.

– Pituutta ja loikkaa teen nyt tästä eteenpäin, koska niihin keskityn Espoon nuorten EM-kisoissa, mutta aidat jäävät pois, myös aitajuoksussa hyvin kehittynyt Kähärä kertoi suunnitelmistaan.

Kososella heitto kateissa, yksi huippuvetäisy pelasti illan

Paavo Nurmi Gamesin alkuillan kovia lajeja oli naisten moukarinheitto. Siihen oli kovat odotukset, kun suomalaiset pääsivät kohtaamaan laadukkaan kansainvälisen vastustajajoukon. Ennakkotunnelmia lisäsi Silja Kososen viime viikonlopulla Tammelassa heittämä kova sarja, jossa hänen kaikki heittonsa kantoivat yli 70 metrin ja paras hänen ennätykseensä 73,50:een.

Aivan eivät odotukset täyttyneet Paavo Nurmen stadionilla. Kososelle tuli yksi huippuheitto, 72,56, jolla hän sijoittui kilpailun kolmanneksi. Suvi Koskinen jäi roimasti omasta tasostaan tuloksella 61,95 ja Krista Tervo ei saanut tulosta kolmen epäonnistuneen yrityksen jälkeen.

Kilpailun kärkipari oli Yhdysvaltain Brooke Andersen tuloksella 76,45 ja Kanadan Camryn Rogers, 76,21.

– Unohdin jo, kuinka pitää heittää. Sain kuitenkin kasattua itseäni ja ajatuksiani ja kolmannella kierroksella kunnon tuloksen. Olen ylpeä, että sain yhden hyvän heiton aikaiseksi. Kisoissa yksikin hyvä riittää, Kosonen totesi.

Kososen heitot lähtivät viemään vasemmalle, pari kolme niistä hipoi verkkoakin.

– Kyllä se pituutta heitosta aina vie. Riippuu tietysti siitä, osuuko kunnolla vai vain hipaisee. Heittoni jäivät hieman laiskoiksi, ja siitä tulos varmaan johtui. Sain sentään voitettua MM-kolmosen, Turun Urheiluliiton heittäjä totesi.

Seuraava kilpailu Kososella odottaa Kuortaneella lauantaina.

Raitanen: ”Kun reidestä ei löydy paukkua, niin sitten se on tuollaista”

Pettymysten sarjaan meni miesten 3000 metrin estejuoksu. Topi Raitaselle matka näytti olevan yhtä tervanjuontia, ja aika painui 8.43,46:een. Voittajaksi juoksi Etiopian Abraham Seme ajalla 8.17,44.

– Kyllä teki mieli keskeyttää koko ajan. Mutta sitä kommenttien määrää, ajattelin, olisin joutunut kävelemään kotiin, Raitanen totesi huumorilla.

– Ennakoin valmentajani kanssa, että vaikeaa saattaa olla, mutten olisi uskonut tällaiseen. Yritin ottaa eka tonnin sen takia varovasti, mutta ei jumankauta. Kun reidestä ei löydy paukkua, niin sitten se on tuollaista, Raitanen huokaili.

Raitanen arvioi, että alkukauteen tiheästi tulleet monet kilpailut ovat aiheuttaneet voimien ehtymisen.

– Onneksi ehti tulla hyviäkin tuloksia. Ennätys 1500 metrillä ja Pariisissa hyvä tulos esteissä tähän aikaan kaudesta. Ja hyviä harjoituksiakin, Raitanen totesi tyytyväisenä.

Raitasella ja valmentaja Janne Ukonmaanaholla on edessään nyt mietinnän paikka. Sikäli tilanne ei ole huolestuttava, että kaksikko tietää kevään harjoittelun sujuneen hyvin ja tulokset tulevat sitten aikanaan. Kokemusta on myös siitä, että Raitasen kilpailukausiin on aina osunut myös pahoja epäonnistumisia, mutta kauden huipennusta ne eivät ole lopulta estäneet.

Blomqvist terveillä jaloilla lupaavaan aikaan kauden aloituksessaan

Naisten 1500 metrin voittaja oli Irlannin Sarah Healylle huippuajalla 4.03,85. Viidenneksi kiri Kristiina Mäki kauden kotimaisella kärkiajalla 4.05,08. Nathalie Blomqvist aloitti kilpailukautensa lupaavasti tuloksella 4.11,37 jääden ennätyksestään vain sekunnin verran.

– Ihan mukava oli katsoa tuota Suomen lippua, naureskeli Mäki, kun tulospalveluohjelmassa hänen nimensä perässä komeilivat sinivalkoiset värit, vaikka juoksija edustaa Tshekkiä.

Juoksuunsa Suomessa syntynyt Mäki oli tyytyväinen, sillä kirikin irtosi nyt paremmin, kuin hänen kauden ensimmäisessä 1500 metrin kilpailussaan. Tavoitteena hänellä ovat elokuun MM-kilpailut ja kausi jatkuu tästä eteenpäin tiiviinä. Heinäkuun lopulla Mäellä on ohjelmassa saman viikonlopun aikana sekä Kalevan kisat Lahdessa että Tshekin mestaruuskilpailut kotimaassa.

Blomqvistille juoksu antoi aihetta tyytyväisyyteen, sillä häntä on vaivannut pohjevamma viime viikkojen aikana. Siksi kilpailukauden aloitus jäi myöhäiseksi suoraan kovaan seuraan Paavo Nurmen kisoihin.

– Kunnon juoksuharjoituksia en pystynyt toukokuussa juoksemaan, joten tämä tonnivitosen kilpailuvauhti on vielä hakusessa. Paikat ovat nyt onneksi kunnossa, Blomqvist kertoi.

Korkeusnaisille kauden parhaat hypyt 187 sentin ylityksin

Naisten korkeushypyssä Ella Junnila ja Heta Tuuri tekivät kauden parhaat hyppynsä. Molemmille kirjattiin tulokseksi 187, jolla irtosivat viides ja seitsemäs sija. Voiton vei Australian Nicola Olyslagers stadionennätyksellä 201.

– Parasta tällä kaudella, Tuuri iloitsi.

– Lähtökohdat eivät vaan olleet parhaat mahdolliset. Viime torstaina meni selkä kramppiin puntilla. Tähän aamuun asti mietin, kannattaako lähteä mukaan vai ei. Päätin valmentajani kanssa, että mennään nyt, laitetaan sitten peli seis, jos ei onnistu

Sainio ja Uusimäki voittivat 400 metrin aitojen B-erät, Lehtonen A-erässä 51,20

Miesten 400 metrin aitajuoksun B-erän voitti Tampereen Pyrinnön Antti Sainio omalla ennätyksellään 51,42. Aikaisempi ennätys kirjattiin lukemin 52,03. Reilusta ennätysparannuksesta huolimatta Sainio ei hyppinyt riemusta juoksunsa jälkeen.

– Ookoo aika, mutta en ole tyytyväinen. Aloitin varovaisesti. Tankissa on varaa paljon parempaan, Sainio lupasi.

Viime vuonna Sainio juoksi Suomen ennätyksen 17-vuotiaiden poikien 83,8 sentin aitakorkeudella ajallaan 51,43.

Miesten A-erän nopein oli Ranskan Ludvy Vaillant ajalla 48,50. Tuomas Lehtonen oli kahdeksas tuloksella 51,20.

Hilla Uusimäki oli paras naisten 400 metrin aitajuoksun B-erässä ajalla 57,88. Edellisenä päivänä 27 vuotta täyttänyt Uusimäki oli maalissa aika tavalla ymmällään, sillä tänä kesänä hän on ehtinyt juosta jo kahdesti samoille lukemille ajoin 57,86 ja 57,88.

– Eka tunne oli pettymys. Olisi saanut mennä kovempaa, mutta samoille lukemille menee joka kerta. Nyt oli sentään vähän parempaa juoksemista aitarytmin puolesta, Uusimäki kertoi..

Vantaalaisen Kenttäurheilijat-58:n juoksija rakentaa uralleen uutta nousua monen vuoden epäonnistumisten jälkeen. Hänen ennätyksensä 56,33 on jo seitsemän vuoden takaa. Uusi tuleminen on mahdollista, sillä tasaiset ajat kertovat myös hyvästä kunnosta.

– Kevään harjoittelu on myös tuntunut hyvältä, Uusimäki totesi.

Suomalaiset saivat tuntumaa kansainväliseen tasoon

Paavo Nurmi Games tarjosi suomalaisurheilijoille kovaa vastusta kaikissa lajeissa. Miesten pikajuoksuissa kotimaisten tähtiemme vauhti ei kuitenkaan riittänyt finaaleihin saakka. 110 metrin aitajuoksun alkuerissä Elmo Lakka teki ajan 13,71 ja Ilari Manninen pääsi 13,84:ään. Finaalijuoksun voitti Yhdysvaltain Jamal Britt ajalla 13,32.

100 metrillä alkuerien paras suomalainen oli Samuli Samuelsson ajalla 10,38. Finaalissa nähtiin kisojen toimitusjohtajan Jari Salosen toive 10 sekunnin alituksesta Paavo Nurmen stadionilla, kun Yhdysvaltain Cravont Charleston kiiti ajan 9,95.

Miesten seiväshypyssä Yhdysvaltain KC Lightfoot ylitti korkeuden 590. Juho Alasaari hyppäsi 546, Tommi Holttinen ja Urho Kujanpää saivat tuloksekseen 531.

Pyörätuolikelauksessa Leo-Pekka Tähti ja Amanda Kotaja saavuttvat luokassa 54 kaksi voittoa hyvin tuloksin. Tähti kelasi 100 metriä 14,06 ja 400 metriä 47,94. Kotajan voittoajat samoilla matkoilla olivat 15,96 ja 55,50. Kansainvälisen huipputason tuloksiin ylsi myös Henry Manni luokassa 34. Manni kelasi satasen 15,83 ja ratakierroksen 53,12.

LIVE-Tulospalvelu: