Määttänen: Kaikki peliin! – Seiväsmiehet hakevat tulosparannuksia – Naisten keihäs ja 200 metriä maanantain ohjelmassa

Eveliina Määttänen starttaa EM-kisojen 800 metrin alkueriin maanantaina puolen päivän aikaan tilastojen viidenneltä sijalta.

Hänellä kevät on ollut tiivistä valmistautumista Rooman. Ohjelmaan on kuulunut kovia ja välillä rohkeitakin kisoja Euroopassa. Tulostakin on syntynyt uuden ennätyksen 1.59,59 myötä.

– Olen hakenut rohkeasti omia rajojani ja kokemusta erilaisista vauhdeista, ja uskon niistä olevan hyötyä nyt täällä Roomassa. Alkuerissä tähtään itsevarmaan juoksuun ja kolmen parhaan joukkoon, Määttänen kertoi Suomen joukkueen mediatilaisuudessa sunnuntaina.

800 metrin alkueriä on neljä, ja Määttänen juoksee kolmannessa erässä. Erien kolme parasta saa suoran jatkopaikan välieriin, ja aikavertailun kautta on luvassa neljä paikkaa.

Määttäsen kevään harjoittelukausi sujunut hyvin. Ohjelmassa on ollut kaksi ulkomaanleiriä vuoristossa Etelä-Afrikassa ja Ranskassa.

– Kestävyyteen olen satsannut aikaisempaa enemmän ja nyt keväällä kisavauhtisiin harjoituksiin. Entiset nopeusharjoitukset ovat olleet nyt enemmän nopeuskestävyyttä.

Mikä on motto EM-juoksuihin?

– Kaikki peliin!

Chydenius nauttii ratajuoksusta maratonvuosiensa jälkeen

Naisten 10000 metriä juostaan suoraan loppukilpailuna myöhään tiistai-iltana. Nina Chydenius sai onnekseen paikan parempaan A-erään, jonne kelpuutettiin 27 juoksijaa.

Chydenius vietti pari vuotta maraton tähtäimessään, mutta teki talvella päätöksen keskittyä ratamatkoille. Se kannatti, sillä huhtikuussa syntyi 10000 metrillä oma ennätys ajalla 32.48,20, joka alitti samalla EM-kisojen tulosrajan.

– Maraton alkoi tuntua väärältä matkalta. Piikkarit ja ratajuoksu tuntuu paremmalta. Harjoitteluni on tietysti edelleen samantyyppistä maratonharjoittelua, mutta kovan vauhdin siedossa olen mennyt eteenpäin, Chydenius kertoi kuulumisiaan.

Juoksija on innostunut ratajuoksuista, ja Rooman jälkeen ne jatkuvat vitosen ja kolmosen kilpailuilla ennen Kalevan kisoja.

– Hetki ennen tänne tuloa minulla oli pieniä terveysongelmia, mutta olen valmis hyvään kisaan.

Seiväsmiehet etsivät vireyttään

Urho Kujanpää, Juho Alasaari ja Tommi Holttinen aloittavat seiväshypyn karsinnan maanantaina kello 11.18 Suomen aikaa. Karsintaraja finaaliin on 575 tai sijoittuminen 12 parhaan joukkoon.

Kujanpää taivutti hallikisoissa oman ennätyksensä 570 ja ulkona 557 toukokuun puolessa välissä, mutta Holttisen ja Alasaaren tuloskunto on ollut vielä hakusessa tuloksin 545 ja 548. Miesten ennätykset ovat 564 ja 571.

– Tuloskuntoni on ollut nousussa Rooman lähestyessä. Lahden GP-kisoissa oli jo viitteitä paremmasta. Finaaliin vaadittavaa tulosta en lähde veikkaamaan, sillä olen aina ollut väärässä. Hypätään vaan, Holttinen kertoi.

Viime kesänä alle 22-vuotisten Euroopan mestaruuden hypännyt Alasaari on myös tuskaillut tuloskuntonsa kanssa. Luottoa parempaan kuitenkin on.

– Minulle tyypillinen mollivoittoinen alkukausi on ollut. Vielä pitää kilpailla, että tuntuma paranee. Hyppyjen myötä tulokset paranevat, kuten ennenkin, Alasaari lupasi.

Talven ennätyslukemat 570 antoivat Kujanpäälle kovaa luottamusta, mutta himoitsee kovempia lukemia.

– Kunto on hyvän tuntuinen, mutta parhaat hypyt eivät ole vielä kilpailuun osuneet.

Keihäsnaiset povaavat finaaliin tarvittavan 60 metrin siivuja

Anni-Linnea Alanen, Jatta-Mari Jääskeläinen ja Sanna Erkkola uskovat, että maanantaina keskipäivällä käytävässä keihäänheiton karsinnassa pitää varautua siihen, että finaaliin vaaditaan 60 metrin ylitys. Karsintaraja on 60,50.

Suomalaisista kauden kärkipaikkaa pitää hallussaan Jääskeläinen tuloksella 58,66, joka on myös hänen ennätyksensä. Kolmikon kovin ennätys on Alasella tuloksella 62,45, jonka hän heitti viime kesänä.

– Kesä on vasta alussa, joten tilanne muuttuu vielä moneen kertaan. Minullakin olisivat voineet kevään heitot mennä paremmin, Jääskeläinen kommentoi Suomen kauden kärkitulostaan.

Alanen on kärsinyt harjoituskaudella kyynärpäävammasta, mutta se on mennyt koko ajan parempaan suuntaan.

– Viimeinen heittotreenini oli kesän parasta. Tekniikassa on vielä parannettavaa. Veto pitäisi saada jäämään tuen taakse, kun kevään kisoissa se on mennyt tuen ohi, Alanen selvitti tilannettaan.

Sanna Erkkolalle tuli viime hetkellä pikahälytys kisajoukkueeseen.

– Valmistautumiseni ei ole ollut ihan optimi. Kuntoa on, mutta tekniikassa on sakannut.

Kortetmaa ja Pulkkinen eivät pidä uudesta karsintasysteemistä

Anniina Kortetmaa ja Aino Pulkkinen starttaavat 200 metrin alkueriinsä maanantaina kello 11.25 alkaen. Luvassa on jatkopaikka välieriin 12 parhaan ajan kautta, kun 12 juoksijan tilastokärki pääsee suoraan välieriin.

Kortetmaa ja Pulkkinen eivät pidä tällaista karsintasysteemiä parhaana mahdollisena.

– Top kuusi tai kahdeksan suoraan välieriin ilman alkueriä riittäisi, sillä nyt menee aika paljon juoksijoita suoraan jatkoon vanhoilla tilastotuloksilla ilman hyviä tämän kauden tuloksia, juoksijat toteavat yhteen ääneen.

Kortetmaalla on hyvä luotto omaan kuntoonsa, sillä juoksu on parantunut kevään jokaisessa kisassa.

– Uskon, että kesän paras tulee täällä Roomassa. Katsotaan mihin se riittää.

– 23,20 tai 23,20 tarvitaan välieriin, ennustaa Pulkkinen.

Kauden paras tulos on Pulkkisella 23,37 ja Kortetmaalla 23,80.