Maastokisa luisti suomalaisilta: Helander ja Blomqvist kokonaiskilpailussa kuudensia

Maastokisa luisti suomalaisilta: Helander ja Blomqvist kokonaiskilpailussa kuudensia

Nuoret suomalaisjuoksijat löysivät mainion vauhdin lyhyelle ja mutkaiselle maastojuoksuradalle Nuorten olympialaisissa Buenos Airesissa. 

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Eemil Helander ja IK Falkenin Nathalie Blomqvist olivat maastojuoksun jälkeen kahden lajin kokonaiskilpailussa kuudensia, Lahden Ahkeran Pinja Kotinurmi kahdeksas ja Tampereen Pyrinnön Julius Mäkinen 13:s.

– Kolme urheilijaa pistesijoilla. Kestävyysjuoksijoilta nämä kisat menivät hyvin, joukkueen kestävyysjuoksuvalmentaja Ari Nummela hehkutti.

Nuorten olympialaisten juoksumatkoilta 1500 metristä ylöspäin loppusijoitukset ratkottiin kunkin ratamatkan ja kaikille yhteisen 4 kilometrin maastojuoksun yhteenlaskettujen sijalukupisteiden perusteella. Sijalukupisteet laskettiin aina kunkin ratamatkan kilpailijoiden kesken.

Helanderin, 17, urakka Argentiinassa alkoi viime viikolla 2000 metrin esteiden ennätyksellä 5.46,41. Se toi tuossa juoksussa neljännen sijan. Maastojuoksussa hän oli estejuoksijoiden joukossa yhdeksäs ja kokonaiskilpailussa kuudes. 

Maastojuoksussa Helander oli kaikkien 51 kilpailijan joukossa 24:s ajalla 12.15. Koko juoksijajoukon nopein oli Kenian Jackson Muema ajalla 11.12.

– Maastojuoksu oli aika rankka. Rata oli lyhyt, ja siksi juostiin monta kierrosta. Olin aluksi juoksijajoukon perällä, mutta läksin sitten ohittelemaan. En osannut odottaa, että kilpailussa juostaisiin noin kovaa vauhtia, Helander kertaili nousujohteista juoksuaan.

– Näistä kisoista jäi hyvä fiilis. Estejuoksu oli minulta tosi hyvä onnistuminen. Maastojuoksukin meni hyvin. Alkukaudesta oli vähän jalkojen kanssa vaikeuksia, mutta tähän loppusyksyyn sain hyvin lisää buustia.

Mäkinen: Maastojuoksu meni paremmin

Mäkinen, 17, viiletti Buenos Airesissa 3000 metriä viime viikolla 8.41,41 ja oli juoksussa 14:s. Neljän kilometrin maastojuoksukilpailun hän selvitti ajassa 12.48 ja oli 3000 metrin juoksijoiden joukossa 14:s, ja lajiparin kokonaistaistossa 13:s.

– Ensimmäinen juoksu oli vähän tukkoinen, kun oli pientä flunssaa. Maastojuoksu tuntui ja meni paljon paremmin. Oli itse siihen aika tyytyväinen, Mäkinen mietti.

Helanderin ajatukset siirtyvät talveksi maastohiihdon pariin. Mäkiselle syksy jatkuu maastojuoksun parissa.

Blomqvist ja Kotinurmi kohensivat sijoituksiaan

Nathalie Blomqvist, 17, avasi Nuorten olympialaiset 1500 metrin kahdeksannella sijalla, mutta nousi 4 kilometrin maastojuoksussa mailereiden joukossa kuudenneksi, joka oli myös hänen sijoituksensa lajiparin kokonaiskilpailussa.

Blomqvist juoksi maastokilpailun ajassa 13.38 ja oli kaikkien juoksijoiden joukossa 16:s. Koko naisten maastojuoksujoukon nopein oli Ugandan Sarah Chelangat, joka selvitti kisan ajassa 12.32.

Vahvan kahden kilpailun urakan juoksi myös 16-vuotias Pinja Kotinurmi. Hän taittoi maastojuoksun ajassa 14.04 ja oli maastojuoksussa estejuoksijoiden joukossa kuudes, kun estejuoksussa sijoitus oli 10:s. Lajiparin kokonaistaistossa Kotinurmi oli kahdeksas.

tuloksia