Maastojuoksu maistuu Blomqvistille ja Korkealaaksolle, Pajulahdessa katsastukset Vierumäen PM-kisaan

Maastojuoksun marraskuiset PM-kilpailut Vierumäellä ja joulukuiset EM-mittelöt Lissabonissa ovat IK Falkenin Nathalie Blomqvistin ja Lappeenrannan Urheilu-Miesten Moona Korkealaakson syksyn suunnitelmissa.

Mainion ratakauden juossut kaksikko kilpailee sunnuntaina Pajulahti Cross Country Carnival -tapahtumassa Nastolassa, jossa juostaan PM-maastokatsastukset.

Blomqvist kilpailee Pajulahden maastojuoksutapahtumassa ensimmäistä kertaa. Korkealaaksolle Pajulahti-hallista alkava ja sinne päättyvä kilpailureitti on tuttu.

– Se on tosi kiva reitti, vaikka mäkiä saisi olla enemmän, Korkealaakso sanoo.

Blomqvistille kesän ratajuoksukausi toi roiman harppauksen urallaan eteenpäin: ennätykset 800, 1500 ja 3000 metrillä kohenivat lukemiin 2.07,62, 4.15,13 ja 9.19,65 ja 19-vuotiaiden EM-kisoista heltisi 3000 metriltä neljäs sija.  Lappeenrannan Kalevan kisoissa Blomqvist kiri mitaleille 800 ja 1500 metrillä ja huipensi kesän Porvoossa kolmeen 19-vuotiaiden Suomen mestaruuteen.

– Kausi meni kyllä yli odotusten. En osannut kuvitella, että juoksisin noin kovaa, Blomqvist tunnustaa.

Harjoitteluun ei tullut suuria muutoksia

Kauden päätteeksi Blomqvist piti kahden viikon ylimenokauden, ja palasi sitten perusharjoittelun pariin.

– Harjoitteluun ei tehty hirveästi muutoksia. Suunnilleen samalla tavalla mennään kuin tähänkin asti. Vähän lisättiin juoksumääriä, ja jalkojen voimaharjoittelua, Blomqvist kertoo.

– Nyt olen juossut 70-80 harjoituskilometrin viikkoja. Ohjelmassa on paljon peruskestävyystreeniä  sekä vauhtikestävyyttä ja voimaa.

Syksyn harjoittelua Blomqvist piristää tänä vuonna maastojuoksulla.

– En ole aikaisemmin paljon treenaillut maastossa. Nyt maastojuoksua on ollut harjoittelussa mukana ja se on kivaa. Tavoite on juosta PM-maastoissa, jos joukkueeseen valitaan. Myös EM-maastot kiinnostavat, jos PM-maastoissa menee hyvin, Blomqvist sanoo.

Moona Korkealaakso juoksi Tukholmassa Ruotsi-ottelussa 5000 metrillä neljänneksi ajalla 16.48,03.

Korkealaakso: Kesä jätti tosi hyvän mielen

Hyvä maun ratakausi jätti myös Korkealaaksolle. Napakka kiri kotikentällä Lappeenrannassa sinetöi 5000 metrillä uran ensimmäisen Kalevan kisojen voiton, Azerbaidzhanin Bakussa Korkealaakso, 17, oli 3000 metrillä neljäs, ja voitti matkan nuorten Ruotsi-ottelussa.

Kesän mittaan 1500, 3000 ja 5000 metriä kulkivat ennätyskyytiä 4.28,52, 9.40,64 ja 16.43,52, eikä syksyllä treenien jatkaminen tuntunut raskaalta.

– Kesä jätti tosi hyvän mielen. En kokenut syksyllä, että olisin tarvinnut ylimenokautta, treenit kulkivat hyvin, Korkealaakso sanoo.

Blomqvistin tapaan Korkealaakso haluaa kilpailla PM – ja EM-maastoissa.

–  Maastokisoista haetaan mahdollisimman hyviä sijoituksia, mutta ensin  pitää päästä mukaan PM- ja EM-kisoihin, Korkealaakso sanoo.

– Viimeisen parin viikon aikana on ollut vähän ongelmia lonkan ja selän kanssa, siksi treenit eivät ole menneet ihan niin kuin oli suunniteltu, eikä valmistautuminen Pajulahden kisaan ole ollut ihan paras mahdollinen.

Viskari: Maastokisat sopivat syksyn harjoitusteemaan

Pajulahden kilpailuun  Korkealaakso lähtee kuitenkin innolla. Kesän ratakauden jälkeen maastojuoksu maistuu.

– Tykkään tosi paljon juosta maastossa. Se on kiva, kun saa juosta ylä- ja alamäkiä. Siinä saa itsestään irti ihan eri tavalla kuin radalla. Maastossa kiva myös siksi, ettei juosta niin paljon kelloa vastaan, Korkealaakso sanoo.

Korkealaakson valmentaja Jarmo Viskari näkee, että maastojuoksukilpailut istuvat hyvin nuoren juoksijan syksyyn.

– Nyt on menossa perusharjoituskausi, jonka aikana maastojuoksu on erittäin hyvä keino pitää yllä kilpailutuntumaa. Se sopii syksyn harjoitusteemaan vauhtikestävyys ja maltillinen maksimikestävyys. Moonalle maastojuoksun kisamatkat sopivat vielä erittäin hyvin, Viskari sanoo.

Kantanen, Loikkanen ja Kiekara Legendojen illassa

Liikuntakeskus Pajulahden maastojuoksutapahtumassa PM-katsastukset juostaan sunnuntaina. Miesten kilpailussa nähdään mm. Arttu Vattulainen, joka tekee paluuta kevään rasitusvaivojen jälkeen.

Naisten kilpailuun ovat ilmoittautuneet mm. Johanna Peiponen, Laura Manninen ja Oona Kettunen. Miesten 17-19- vuotiaiden sarjoissa on mm. Mika Kotirannan, Leevi Kerosen, Oskari Kangasniemen ja Santtu Heikkisen johdolla luvassa hyvätasoinen kilpailu.

Lauantaina Pajulahdessa kilpaillaan lasten sarjoissa ja ratkotaan Flying Finns -sarjan mestaruudet. Illalla tarjolla on Legendojen ilta, jossa kokemuksiaan omalta uraltaan jakavat estejuoksun olympiamitalisti Tapio Kantanen, 1500 metrin SE-mies Antti Loikkanen ja Annemari Kiekara, joka on pitkällä urallaan voittanut muiden muassa maastojuoksun Euroopan mestaruuden ja MM-pronssia

Lisätiedot

Osallistujat