Maaottelun kipparikvartetti uskoo voittoon: Hiki pinnassa ja verenmaku suussa,

Maaottelun kipparikvartetti uskoo voittoon: Hiki pinnassa ja verenmaku suussa

Ruotsi-ottelujoukkueen kapteenit Tuomo Salonen, Jarkko Kinnunen, Hanna-Maari Latvala ja Sanna Kämäräinen uskovat voittoon kaikissa maaotteluissa.

Salonen ja Kinnunen ovat viikonvaihteessa Tampereella radalla, Latvala ja Kämäräinen keskittyvät vain kipparin tehtäviin.

– Kun ei itse urheile, on paremmin aikaa joukkueen valmistamiseen, Latvala muistuttaa.

Kämäräinen on ollut kesän sivuissa kisoissa ja kuntoutunut selkäleikkauksesta. Latvalan kausi päättyi Kalevan kisoissa polvivaivoihin. Kaksikolla riittää silti luottoa. Naisten joukkueen kippariksi heidät valittiin maajoukkueurheilijoiden äänestyksessä.

– On iso kunnia olla mukana. Mieluimmin olisimme molemmat radalla ja kilpailemassa, mutta on mahtavaa päästä mukaan näin, Kämäräinen sanoo.

Mylläri ja Lehtola miesten joukkueeseen

Miesten ja naisten joukkueisiin on tullut joitakin muutoksia. Ville Mylläri nousi Oikeusturvalautakunnan päätöksellä kolmiloikkatrioon ja korvaa Kristian Pullin. Miesten keihäässä Tero Pitkämäki jää sivuun ja hänet korvaa Sampo Lehtola.

Pitkämäki katsoi, että kropan kunto on sellainen, että maaottelussa heittäminen lauantaina ja torstaina käytyjen kovien kisan jälkeen olisi kasvattanut liiaksi loukkaantumisriskiä.

Naisten 3000 metrin esteissä Camilla Richardsson korvaa Sofia Muinosen, joten Richardsson urakoi maaottelussa 10000 metriä ja esteet. Hän ei kuitenkaan juokse 5000 metriä kuten alun perin piti. Tuolla matkalla hänet korvaa Laura Manninen.

– Lauran kanssa tavoitellaan kympillä kaksoisvoittoa, Richardsson sanoo.

Kemppainen: Unelma elää

Miesten maaotteluun suomalaiset lähtevät vajaan kymmenen pisteen ja naisten maaotteluun noin 15 pisteen takamatkalta.  SUL:n valmennusjohtajan Jorma Kemppaisen tai maajoukkueen kippareiden mielestä viime hetken muutokset joukkueessa ei ennusteeseen juuri vaikuta.

– Muutosten jälkeenkin joukkue on erittäin iskukykyinen. Unelma voittaa kaikki ottelut elää vahvasti, Kemppainen sanoo.

– Miesten voiton avaimet piilevät välimatkojen (800m, 1500 ja 3000 m:n ej) nousussa ja muiden lajien asemien pitämisessä. Miehillä ei ole voittoa sileiltä matkoilta kahteen vuoteen. Nyt on mahdollisuus jopa kolmeen tai neljään (200 m, 400 m ja molemmat viestit).

– Naisissakin yllättäen pikajuoksijat ovat pisteissä etulyönnissä. Hypyissä on mahdollisuus kuroa kiinni ruotsalaisten johtoa, koska marginaalit siellä pienet. Naisten avainurheilija on Hilla Uusimäki, joka juoksee 400 metriä, 400 metrin aidat ja 4 x 400 metriä.

Näin miesten ottelun näkee myös 800 ja 1500 metriä juokseva Tuomo Salonen sekä kävelijöiden maaottelussa 10 000 pyyhältävä Jarkko Kinnunen.

– Yllätystä haetaan. Toivottavasti vastustajalla on tyytyväisyyttä, Salonen viittaa Ruotsin miesten neljän voiton putkeen.

– Hiki pinnassa ja verenmaku suussa, Kinnunen komppaa.

Mörö: Nyt on vielä fressi olo

Yksi miesten maajoukkueen kantavista voimista 400 metriä lauantaina, 400 metrin ja 4 x 400 metrin viestin sunnuntaina juokseva Oskari Mörö. Hän juoksi Rion olympialaisten jälkeen Lausannessa 400 metrin aidat 49,81, ja on sen jälkeen valmistautunut maaotteluun.

– Ihan fressi olo on vielä. Lausanne oli pahempi tilanne, kun lonkka vaivasi ja oli matkaväsymystä Riosta. Sunnuntaina raskain osuus, kun 400 metrin aidat ja 4 x 400 metrin viesti, Mörö sanoi.

– 400 metrin sileällä Ruotsilla on kolme kovinta tilastoaikaa, mutta siellä on pakko voittaa ruotsalaisia.

Minna Nikkanen puolustaa maaotteluvoittoa luottavaisena.

– Tilastot ei hirveästi vaikuta maaottelussa. Angelica Bengtsson on varmasti kova, Nikkanen sanoo.